Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Την αιτία της εξάπλωσης της ψάχνουν οι αρχές

Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία

Το δεύτερο χτύπημα για την κτηνοτροφία της χώρας είναι γεγονός. Μετά την πανωλη στα αιγοπρόβατα οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με της ευλογιά, μια νόσο ακόμη πιο δυσκολη στην εκρίζωσή της. Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.

Αυτή η συνθήκη αλλά και το ότι πλέον από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και η νόσος εμφανίστηκε στον Έβρο, μετράμε 104 εστίες σε μια μεγάλη έκταση της χώρας, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια πιο αυστηρή απόφαση για τον έλεγχο της ευλογιάς σε σχέση με την πανώλη.

Από σήμερα και για 10 μέρες απαγορεύεται η μετακίνηση των κοπαδιών για οποιοδήποτε λόγο, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή , είτε για πάχυνση.

Τι προβληματίζει τις αρχές που ψάχνουν τον γρίφο της εξάπλωσης

Η ευλογιά που εμφανίστηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, με τα μέτρα περιορισμού που εφαρμοστηκαν, φάνηκε σε πρώτη φάση να ελέγχεται. Άλλωστε οι κτηνιατρικές αρχές έχουν την εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου την οποία καταφεραν να εκριζώσουν δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Ο Σεπτέμβριος, όμως, απόδειξε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, καθώς εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.

Έτσι μέσα σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 104 εστίες και απώλεια πάνω από 17.500 ζώα που έχουν ήδη θανατωθεί. Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανωλη. Δηλαδή θα έχουμε την εφαρμογή δύο ζωνών επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε οποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται.

Ίσως το μόνο θετικό σε αυτή την δυσκολη κατασταση είναι πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία.

Πώς η ευλογία κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να μεταπηδήσει από τον Έβρο έως την Μαγνησία και την Κορινθία; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, ώστε να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν η εξάπλωση να έγινε είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.

Μέχρι να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε νέες εστίες εκτος των ελεγχόμενων περιοχών, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δυσκολη.

Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.


Ειδήσεις σήμερα:

Τέτοιες ανατροπές μόνο η Ρεάλ, 5-2 από 0-2 τη Ντόρτμουντ - Μόνη πρώτη η Άστον Βίλα, την έκπληξη η Στουτγάρδη - Δείτε τα 27 γκολ της βραδιάς

«Ακέφαλη» η Χεζμπολάχ, οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα - Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Βηρυτό

Βίντεο-φρίκη στη Γάζα: Η στιγμή που ένα μικρό αγόρι σκοτώνεται σε αεροπορική επιδρομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr