Η «Μεγάλη Χίμαιρα» άργησε, αλλά... έρχεται - Τον δρόμο για τη μικρή οθόνη παίρνει το έργο-σταθμός του Καραγάτση

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» άργησε, αλλά... έρχεται - Τον δρόμο για τη μικρή οθόνη παίρνει το έργο-σταθμός του Καραγάτση

Πήρε το πράσινο φως για μεταφορά στην τηλεόραση - Η παραγωγή της ΕΡΤ, με τη συμβολή σπουδαίων τηλεοπτικών επενδυτών, θα προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση, με στόχο να κάνει και διεθνή διαδρομή - Στη Σύρο το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων - Ποιους θα δούμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-peluso
Είναι από τους συγγραφείς εκείνους που το έργο τους ευτύχησε τηλεοπτικά. Με πολλές παραγωγές, με απόπειρες που επιδοκιμάστηκαν, με διθυραμβικές κριτικές κοινού και ειδικών και άλλες που ματαιώθηκαν ή έληξαν άδοξα πριν ολοκληρωθούν. Οποια κι αν ήταν η πορεία μιας τηλεοπτικής μεταφοράς, η λογοτεχνική αξία διατηρεί τα πλεονέκτημα του άφθαρτου. Η ισχυρή αξία του κειμένου ενός σπουδαίου λογοτέχνη, εν προκειμένω του Μ. Καραγάτση, δεν κινδυνεύει ούτε από παραγωγικές αστοχίες, ούτε από σκηνοθετικούς ακροβατισμούς, αλλά ούτε και από αδύναμα καστ. Ταξιδεύει στον χρόνο και δίνει την ευκαιρία στους επόμενους να ξαναδοκιμάσουν, να αποπειραθούν τη σύγχρονη μεταφορά του.

Η παραγωγή

Και να που, μετά από μικρές περιπέτειες, αναβολές και καθυστερήσεις, ένα από τα εμβληματικότερα μυθιστορήματά του, «Η Μεγάλη Χίμαιρα», σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη, επιμέλεια σεναρίου Παναγιώτη Ιωσηφέλη και με εξαιρετικό καστ ηθοποιών γίνεται σειρά και θα ζωντανέψει για πρώτη φορά στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX με συμπαραγωγό την ΕΡΤ.
vivlio-teliko
«Η Μεγάλη Χίμαιρα» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας

Κλείσιμο
Η σειρά αποτελεί μία συμπαραγωγή της ΕΡΤ, της Foss Productions, της Beta Films (Babylon Berlin, Gomorrah) και της MomPracem Film (Diabolik), ενώ παράλληλα η Boo Productions («Κυνόδοντας», «Μήλα») και άλλοι σημαντικοί τηλεοπτικοί επενδυτές συμμετέχουν στην παραγωγή. Με τη συμμετοχή σημαντικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών συντελεστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η «Μεγάλη Χίμαιρα» υπόσχεται να αποδώσει με ακρίβεια και σεβασμό την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες της δεκαετίας του 1930, ενώ παράλληλα αναμένεται να διανεμηθεί και σε διεθνείς αγορές, φέρνοντας το διαχρονικό έργο του M. Καραγάτση στις οθόνες σε όλο τον κόσμο.

Το καστ

Η ΕΡΤ προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην επίσημη ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματος, που αποτελεί σταθμό για τη νεοελληνική λογοτεχνία, τονίζοντας πως «στηρίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, προβάλλοντας ένα έργο που εξερευνά πανανθρώπινα συναισθήματα όπως η αγάπη, ο πόνος, η αυτοκαταστροφή, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει τη μαγεία της ελληνικής λογοτεχνίας με διεθνή κινηματογραφικά πρότυπα». Στην ταυτότητα της τηλεοπτικής σειράς κυριαρχούν σημαντικά ονόματα.

Στον κεντρικό ρόλο της Μαρίνας, η Ιταλίδα με ελληνικές ρίζες ηθοποιός Fotini Peluso καλείται να ενσαρκώσει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τα πάθη της πρωταγωνίστριας. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου υποδύεται τον Γιάννη, σύζυγο της Μαρίνας, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αναλαμβάνει τον ρόλο της Ραΐζαινας, μιας καθοριστικής φιγούρας στην ιστορία. Ο Δημήτρης Κίτσος συμπληρώνει το καστ, ζωντανεύοντας στην οθόνη τον χαρακτήρα του Μηνά.
kwnstantinou
Ανδρέας Κωνσταντίνου Ο ταλαντούχος ζεν πρεμιέ υποδύεται τον Γιάννη, σύζυγο της Μαρίνας
karampeti
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Η σπουδαία ηθοποιός αναλαμβάνει τον ρόλο της πεθεράς της Μαρίνας Αννεζιώς, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία

Αυτό το υπερβατικό και ξεχωριστό δείγμα κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας μάς μεταφέρει στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια μιας πολλά υποσχόμενης νεαρής Γαλλίδας, της Μαρίνας, η οποία μαγεμένη από τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων ερωτεύεται έναν πλοιοκτήτη, μετακομίζει στην Ελλάδα και βυθίζεται σε μία δίνη πάθους, χειραφέτησης και αυτοκαταστροφής. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας «ξένης» που έρχεται στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου οδηγημένη από τον έρωτά της, είναι ένα τολμηρό και σκοτεινό μελόδραμα που αγγίζει θέματα που παραμένουν επίκαιρα και στη σύγχρονη εποχή, καθιστώντας την ιστορία διαχρονική και οικουμενική.

«Η Μεγάλη Χίμαιρα» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Διαδραματίζεται το 1930, αλλά τοποθετεί στο κέντρο της αφήγησής του μια ηρωίδα που συμβαδίζει περισσότερο με την εποχή μας. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Μαρίνα, είναι μια γυναίκα που φλέγεται από το πάθος της και κυνηγά με μανία την ευτυχία της, οδηγώντας σταδιακά σε καταστροφή την ίδια και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Πρόκειται για ένα έργο επικό, γεμάτο μεγάλα γεγονότα, ισχυρές συγκρούσεις και έντονα συναισθήματα, αλλά παράλληλα βαθιά εσωτερικό, που έχει την τόλμη να αναδείξει όλο τον πολύπλοκο ψυχισμό της ηρωίδας του, μιας γυναίκας που διεκδικεί την επιθυμία της σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, ένα νησί που αποπνέει τον αυθεντικό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική της περιόδου κατά την οποία διαδραματίζεται η σειρά. Για 60 ημέρες η Σύρος, και ειδικότερα η Ερμούπολη, με τα νεοκλασικά κτίριά της, θα μετατραπούν σε φυσικό πλατό, αναδεικνύοντας το μοναδικό τοπίο και τις ιστορικές δομές που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της ιστορίας και την αυθεντικότητα της εποχής.

Η επιτυχής κατάληξη

Ηταν η σειρά που όλοι περίμεναν. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» στη μικρή οθόνη, το 2023, οι προσδοκίες όλων ήταν μεγάλες, όμως τελικά δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για την τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση με την πρώτη προσπάθεια. Οι πληροφορίες εκείνη την περίοδο έκαναν λόγο για ρήξη καθώς οι εταιρείες παραγωγής και ο σκηνοθέτης που είχε αναλάβει το εγχείρημα δεν μπόρεσαν να οδηγηθούν σε οριστική συμφωνία, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η παραγωγή που θα γινόταν για λογαριασμό της ΕΡΤ.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η ΕΡΤ, ως συμπαραγωγός, θα έπρεπε να καταβάλει το 25% του συνολικού κόστους, το οποίο προσέγγιζε τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η σειρά θα ολοκληρωνόταν σε έξι επεισόδια και την παραγωγή θα εκτελούσαν τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο: Foss Productions, Boo Productions και Blonde Productions.

Τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν το 2023, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, με στόχο να βγει η σειρά στον αέρα του ERTFLIX και της ΕΡΤ στις αρχές του 2024. Σκηνοθέτης του εγχειρήματος θα ήταν ο Ντένης Ηλιάδης, ο οποίος συμμετείχε και στην τηλεοπτική προσαρμογή του κειμένου, ενώ η ιδέα για την τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» έφερε πάντα την υπογραφή και τη συναίνεση του εγγονού του μεγάλου συγγραφέα, Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος είχε κάνει και όλο τον κύκλο των συζητήσεων στην ΕΡΤ.

Η αναστολή της προσπάθειας ήταν προσωρινή και μετά από μήνες προσπαθειών και την επιμονή του Στέλιου Κοτιώνη, επικεφαλής παραγωγού της Foss Productions, η λύση βρέθηκε και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η σειρά πήρε το πράσινο φως από το Δ.Σ. της ΕΡΤ.

«Στόχος μας είναι μέσα από μία σύγχρονη ματιά να μεταφέρουμε ένα τόσο σπουδαίο λογοτεχνικό έργο και να δώσουμε και στην τηλεόραση τη θέση που αξίζει σε ένα τέτοιο κείμενο. Τέτοιες παραγωγές απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και φυσικά πάντα με στόχο να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, πραγματοποιώντας μία διεθνή πορεία», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο Στέλιος Κοτιώνης.

Ο τηλεοπτικός Καραγάτσης

Πολλές οι απόπειρες μεταφοράς του έργου του συγγραφέα στην τηλεόραση κατά το παρελθόν -κάποιες άφησαν τηλεοπτικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, η μεταφορά του «Γιούγκερμαν», παραγωγής 1976, στην ΥΕΝΕΔ με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη, αν και δεν «σάρωσε», σίγουρα πήγε καλύτερα από αυτή που ακολούθησε το 2007 στον ΑΝΤ1 με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, η οποία διεκόπη λόγω χαμηλής τηλεθέασης - και όχι μόνο.

Στην ΥΕΝΕΔ προβλήθηκε το 1979 και ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», ενώ ο «Κίτρινος Φάκελος», παραγωγής 1981, στην ΕΡΤ δεν προβλήθηκε ποτέ!
Αντιθέτως, η συγκεκριμένη σειρά στον ΑΝΤ1 θα γράψει ιστορία το 1990 σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ηλία Λογοθέτη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Πέτρο Φυσσούν, Γεράσιμο Σκιαδαρέση και πολλούς άλλους.

Το 2007 ο ALPHA αποφασίζει να προβάλλει τη μεταφορά του τελευταίου ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος του Καραγάτση «Δέκα» σε δεκαοκτώ επεισόδια, με πολύ μεγάλη επιτυχία και τους Δημήτρη Καταλειφό, Λυδία Φωτοπούλου, Ρένη Πιττακή, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρη Ημελλο, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Ράνια Οικονομίδου, Αλέξανδρο Λογοθέτη με μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Ηταν μία από τις σημαντικές παραγωγές του σταθμού στον τομέα της μυθοπλασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημόσιο: Σε εφαρμογή οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων

Καιρός: Παρέλαση με λιακάδα και 26 βαθμούς - Πότε σπάει ο αντικυκλώνας και έρχονται βροχές

Ισραήλ: Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον στρατιωτικών θέσεων από τα Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης