Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα το CANTINA magazine παρουσιάζει:

Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ


Θεσσαλονίκη:Η εμπειρία της πόλης μέσα από 250 διευθύνσεις.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ


Γυρίσαμε γειτονιές παλιές και νέες, χαθήκαμε στις αγορές της, ανακαλύψαμε νέα στέκια για μεζέ και φαγητό, κοκτέιλ και κρασιά, πήραμε καφέ και κουλούρι στο χέρι για παρέα. Αυτές είναι οι 24 πιο νόστιμες εμπειρίες της πόλης.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

1. Οι αγορές της πόλης: Από το Καπάνι στη Μοδιάνο και από την Άθωνος στη Δραγούμη, εκεί χτυπάει η νόστιμη καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Κλείσιμο

2. Γλυκά
Ζαχαροπλαστεία με ιστορία και μέλλον: που τρώμε τρίγωνα, άρμενοβίλ, εργολάβους κά.

3. Αναζητώντας το κουλούρι Θεσ/νικης: Είναι τραγανό και λεπτό ή αφράτο και χοντρούτσικο; Μικρό ή μεγάλο; Σκέτο ή σε 40 εκδοχές;
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

4. Η «μάχη» της μπουγάτσας; Με κρέμα, με τυρί, σπανάκι ή κιμά, βρήκαμε τις καλύτερες της πόλης.

5. Άνω Πόλη και Επταπύργιο: Όχι μόνο για την ιστορία τους. Το μεζεδοπωλείο που παίζει βινύλια, η «Φωλιά» της νέας σαλονικιώτικης γαστρονομίας και άλλες ιστορίες.

6. Τα αστικά εστιατόρια: Από το Clochard στο Salonica, με ενδιάμεσες στάσεις.

7. Η Καμάρα, η Ροτόντα και η αναδυόμενη -πλην αιώνια- ομορφιά τους: Ποιοι ανηφορίζουν στις πιο «ξεχασμένες» γειτονιές, γιατί ξαφνικά γίνονται hot spots εκεί;

8. Τα μπαρ της πόλης. Πού διασκεδάζουμε όταν θέλουμε να βγούμε το βράδυ;

9. Ιπποδρόμιο και πλατεία Ναυαρίνου: Η βυζαντική γειτονιά της πόλης, το κέντρο της φοιτητικής ζωής, πού σταματάμε, τι δοκιμάζουμε.

10. Άνω- κάτω Λαδάδικα: Τουριστικά; Ίσως, αλλά με πολύ καλές εξαιρέσεις. Έχουμε τις διευθύνσεις.

11. Τα σωστά σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης: Οδηγίες κατανάλωσης και διευθύνσεις.

12. Τα wine bar αλά Σαλονίκ: Η πιο ισχυρή τάση της δεκαετίας, από το κέντρο μέχρι την Καλαμαριά.

13. Οι νέες γειτονιές και οι γεύσεις τους: Από την πλατεία Μαβίλη στους 12 Απόστολους και τη Θέρμη.

14. Γαστροταβέρνες και εστιατόρια, κάτι ανάμεσα σε κυριλέ μαγαζί και ταβέρνα.

15. Οι νέες τάσεις και οι νέες αφίξεις

16. Μεζεδοπωλεία - Ουζερί: Η απόλυτη θεσσαλονικιώτικη κουλτούρα, με επιλογές, μυστικά, διευθύνσεις.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

17. Πλατεία Αριστοτέλους: Μόνο για περίπατο ή έχουμε και σημεία συνάντησης; Φυσικά και ναι. Η πόλη από ψηλά και η απόλυτη θέα μόνο εκεί.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

18. Η περιοχή του Ντεπώ, η Ανθέων, η Νέα Παραλία και τα στέκια τους: Αστικά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και ουζερί που διατηρούν την αίγλη τους ανάμεσα στους κατοίκους.

19. Μπιτ Παζάρ και οδός Ολύμπου: Το Μοναστηράκι του Βορρά και μια κλειστή αγορά του 1928 που το βράδυ μετατρέπεται σε λούνα-παρκ οικονομικών μεζεδοπωλείων.

20. Οι πολυχώροι ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη: Concept stores, εργασία και καφές, ψώνια και χαλάρωση σε ύφος Βόρειας Ευρώπης με ελληνικό χαρακτήρα. Από το Ypsilon μέχρι τον χώρο της Beetroot.

21. Βόλτα στην Προξένου Κορομηλά και τη Μητροπόλεως. Τα «γαλλικά καφέ», τα μαγαζιά που δίνονται τα ραντεβού μετά τα ψώνια και πριν την επόμενη έξοδο, για σοκολάτα, τσάι, καφέ ή απεριτίβο.

22-23. Η περατζάδα της Λεωφ. Νίκης και Επανομή - Καλαμαριά: Η παραλία από το πρωί μέχρι τη νύχτα και οι διευθύνσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Εκεί απ' όπου περνά ολόκληρη η πόλη.

24. Οι οδοί Π. Μελά, Π. Πατρών και ο πεζόδρομος της Ικτίνου: Οι δρόμοι όπου συμβαίνουν όλα. Λίγο Παρίσι, λίγο Κολωνάκι και πάνω απ' όλα Θεσσαλονίκη.

ΘΕΜΑΤΑ

Ο Έλληνας και οι πίτες
Το φαγητό που αγαπάμε από άκρη σε άκρη της χώρας

Φαινόμενο: η χρυσή εποχή του έτοιμου φαγητού
Από την κατάψυξη στις “ζεστές γωνιές” των σούπερ μάρκετ

Επιστήμη: Είμαστε ό,τι τρώμε
Οι επιστήμονες εξηγούν πώς οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Αθήνα Vs Θεσσαλονίκη
Πώς το λέτε εσείς εδώ; Σουβλάκι ή καλαμάκι; τυρόπιτα ή μπουγάτσα;
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας
Η ιστορία του ρυζιού στην Ελλάδα ξεκινάει με το Σχέδιο Μάρσαλ και τον αναδασμό της Χαλάστρας το ’50, με 150.000 στρέμματα άφορης γης να μετατρέπονται σε εύφορους ορυζώνες.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Η θάλασσα των μυδιών
Οι μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού, που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα το success story της ελληνικής παραγωγής διεθνώς.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ


ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ

Παραδοσιακά, του βορρά
Πιάτα κλασικά αλλά και πιο μοντέρνα που ενέπνευσαν η πολίτικη, η βλάχικη, η σεφαραδείτικη και η ποντιακή κουζίνα της σαλονικιώτικης ιστορίας.
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά & ντομάτα, Οβμάτς τσομπάς, Πασά κεφτέ, Τας καπαμά, Πίτα με φύλλα περέκ, Γιαπράκια με φασόλια, Πατσάς, Μισούρα και πολλά άλλα...

Κλασικά, της θάλασσας
Ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια σε γευστικές συνταγές, που τιμούν τη βορειοελλαδίτικη καταγωγή τους.

Ατζέμ πιλάφι με σουπιές, Τσιπούρες γεμιστές με πρασοσέλινο, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες & κρεμμύδια, Φιλέτο μυλοκόπι με καρύδια & σταφίδες, Μυδομακαρονάδα με λεμόνι & κρόκο Κοζάνης, Μύδια τηγανητά με σκόρδο & δεντρολίβανο, Γριβάδι στιφάδο και άλλα πολλά...
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Μεζεκλίκια για την όρεξη
Αυτά τα ορεκτικά ανοίγουν μερακλίδικα τον δρόμο για τα κυρίως, με τον τρόπο των Σαλονικιών. Σερβίρονται όμως και ως μεζεδάκια πλάι σε τσίπουρο, κρασί ή μπίρα.

Κεφτεδάκια με σάλτσα καρυδιού και πατάτες, Μελιτζανόπιτα με τυριά, Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι με ρετσίνα & φρέσκα κρεμμυδάκια, Πεϊνιρλί με λουκάνικο και κασέρι, Τρίγωνα με μπεσαμέλ, κασέρι & μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης


Του Θερμαϊκού η γλύκα
Η πόλη των τρίγωνων και του αρμενοβίλ, των σιροπιαστών και της μπουγάτσας βάζει στο πιάτο μας ρετρό γεύσεις που θα λατρεύουμε όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τρίγωνα Πανοράματος, Ροξ ή ροξάκια, Μπουγάτσα, Μπεζέδες σάντουιτς με κρέμα κακάο, Αρμενοβίλ
Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ

Μη χάσετε το 6ο τεύχος του CANTINA magazine αυτή την Κυριακή με το Θέμα.

Cantina Magazine, την Κυριακή με το ΘΕΜΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης