28η Οκτωβρίου: Με τη μαθητική παρέλαση τίμησαν την επέτειο του «Όχι» στην Αθήνα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

28η Οκτωβρίου: Με τη μαθητική παρέλαση τίμησαν την επέτειο του «Όχι» στην Αθήνα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Λίγο μετά τις 12:30 ξεκίνησε να αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους - Προηγήθηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών - Κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων

athina__11__2
Με τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, κορυφώθηκαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσσκοποι και οδηγοί συμμετείχαν - υπό το βλέμμα εκπροπσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων και της δημοτικής Αρχής -  στην παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, η οποία ξεκίνησε στις 11:00, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

Επιπλέον, στην παρέλαση συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων (μετά από μακρόχρονη απουσία), η ομάδα των Special Olympics, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και λίγο μετά τις 12:30 ξεκίνησε να αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, όπως και τα δρομολόγια του Μετρό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες




athina__14_
athina__13_
athina

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d57dny6l5go9)
Κλείσιμο



athina__4__2
athina__11__2
athina__12__2
athina__10__2
athina__9__2
athina__7__2
athina__8__2
athina__6__2
Η εξέδρα των επισήμων

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε: «Ημέρα έμπνευσης και ελπίδας, το έπος του 1940 μάς διδάσκει ότι δεν υπάρχει αντίπαλος που να είναι ανίκητος, εμπόδιο που να είναι ανυπέρβλητο, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, που παρέλασαν σήμερα με σταθερό βηματισμό, μάς οδηγούν στο μέλλον και είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε να κάνουν τα όνειρά τους πράξη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Είναι σήμερα ημέρα τιμής, μνήμης και υπερηφάνειας. Το αδιαπραγμάτευτο "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία, μάς δίνει δύναμη για να συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους ότι όταν η Ελλάδα είναι ενωμένη και οι Έλληνες όλοι μαζί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Καταφέρνουμε και τα πιο δύσκολα. Η σημερινή ημέρα αυτό μας δείχνει, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να πολεμάμε για το καλύτερο, να προστατεύουμε την Ελλάδα».

Εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε: «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όλους τους Έλληνες. Χρόνια πολλά στους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε: «Ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό και στον φασισμό. Ημέρα που μας θυμίζει ότι η ενότητα του έθνους και του λαού μας είναι προϋπόθεση για μεγάλες νίκες. Βλέποντας τα παιδιά μας, νιώθουμε μόνο ελπίδα και προσδοκία για ένα δικαιότερο και καλύτερο μέλλον».

Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε το "ΟΧΙ" μας, τιμάμε εκείνους που είπαν "ΟΧΙ" και αντιστάθηκαν, θυμόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία έχουν κόστος, αλλά μας γεμίζουν με υπερηφάνεια. Είμαστε ένας λαός που ξέρει τα "όχι" τι σημαίνουν, είμαστε ένας υπερήφανος λαός και σήμερα, ανήμερα της επετείου του "ΟΧΙ", καμαρώσαμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν και να είναι οι νέοι σημαιοφόροι της ελπίδας, της ελευθερίας, της αντίστασης».

mathitiki_parelasi__3_
mathitiki_parelasi__4_
mathitiki_parelasi__5_
mathitiki_parelasi__2_

mathitiki_parelasi__6_
mathitiki_parelasi__7_
mathitiki_parelasi__9_
mathitiki_parelasi__8_
mathitiki_parelasi__1_


Μετά τη δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερραακάκη, εκπροσώπους της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δήμου Αθηναίων.

athina__5__2
Ο υπουργός Παιδείας


mathitiki_parelasi__11_
Ο υπουργός Παιδείας καταθέτει στεφάνι
mathitiki_parelasi__10_
athina__3_
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης
athina__2_
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης
athina__1_
Οι πολιτικοί που παρίστανται στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
doukas__2_
Κατάθεση στεφάνου από Χάρη Δούκα
doukas__1_
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Χάρη Δούκα και τη σύζυγό του



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Σε ισχύ τέθηκαν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Στον Δήμο Αθηναίων η κυκλοφορία των οχημάτων, διακόπηκε ως εξής:

Από ώρα 09.00 μέχρι το πέρας της παρέλασης:

- Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λεωφ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Σήμερα εξάλλου είναι η τελευταία μέρα ανοιχτών επισκέψεων σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα από τις εννέα το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα: Στο λιμάνι του Πειραιά βρισκονται ελλιμενισμένα η Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΒΛΑΧΑΚΟΣ και το Υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d57aegi0m5u1)


Οι ρυθμίσεις στον Πειραιά από ώρα 09.00 μέχρι 14.00:

- 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.

- Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

- Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρ. Λαμπράκη.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.



Ειδήσεις σήμερα:

Ολική διακοπή υδροδότησης τις νυχτερινές ώρες στην Αράχωβα λόγω λειψυδρίας

Στα «λευκά πάρτι» του Diddy χόρευαν γυμνοί και τους έλουζαν με σαμπάνια - Eικόνες με ΝτιΚάπριο, Πάρις Χίλτον, Κιμ Καρντάσιαν


Δηλητηρίασαν τον Μεταξά τρεις μήνες μετά το «Όχι»; Ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς στον Δημήτρη Δανίκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης