Σεισμός στη Χαλκιδική: Από άγνωστο υποθαλάσσιο ρήγμα τα 5,2 Ρίχτερ - Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

H πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή, λέει ο Άκης Τσελέντης

Την περιοχή της Χαλκιδικής στην οποία το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ παρακολουθούν οι σεισμολόγοι προκειμένου να αναλύσουν την πορεία του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «οφείλεται σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα».

Κατά τον κ. Τσελέντη «η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και εκτιμώ ότι η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή».


Την ίδια ώρα κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός. Σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ποτίδαιας προϊόντα έπεσαν από τα ράφια ενώ σε άλλη κάμερα στα Νέα Μουδανιά ακούγεται ο θόρυβος που προκάλεσε ο σεισμός.




Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός στις 19.03 είχε ένταση 5,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα.


Ο δεύτερος σεισμός στις 19.07 είχε ένταση 4,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 8,3 χιλιόμετρα.


Παράλληλα, ακολούθησαν ασθενείς σεισμικές δονήσεις έως και 3 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών αλλά και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας είναι εύλογο να προκάλεσαν αναστάτωση, ωστόσο όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.

«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό. «Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισημανε ο καθηγητής Γεωφυσικής.

Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.

Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος. Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (3/11) στη Χαλκιδική.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: Δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να είναι και μαύρος και Έλληνας

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ: Νικήτρια δηλώνει η πλειοψηφία - «Ευπρόσδεκτη» η νίκη, «fake» τα αποτελέσματα, ραντεβού στο συνέδριο ο Κασσελάκης

«Κυνήγι» των αναποφάσιστων από Χάρις και Τραμπ – Στο στόχαστρο όσοι διστάζουν να πάνε στην κάλπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr