Η επιχείρηση διάσωσης του «Παναγή» - Φώκια 10 ημερών μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα

Μητέρα μονάχους μονάχους εντοπίστηκε νεκρή και ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του νεογνού - Η φώκια ονομάστηκε «Παναγής», καθώς η ανεύρεσή του συνέπεσε με την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 

Τυχερή μέσα στην ατυχία της στάθηκε μία φώκια μονάχους – μονάχους που κάτω από δύσκολες συνθήκες γεννήθηκε και επιβίωσε. Σε ηλικία μόλις 10 ημερών, ο «Παναγής» εντοπίστηκε μετά από επιχείρηση για τη διάσωσή του, στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου με τον εντοπισμό νεκρής ενήλικης φώκιας στην Αμμόχωστο. Κατόπιν διενέργειας νεκροτομής, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της προήλθε από επιπλοκές κατά τον τοκετό, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.

Η ομάδα παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο κινητοποιήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό του νεογνού. Η φώκια εντοπίστηκε στις 21 Νοεμβρίου σε βραχώδη παραθαλάσσια περιοχή. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Yδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘYΚ) του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών στο Μενεού, όπου του παρασχέθηκε η απαιτούμενη φροντίδα.

Η μικρή φώκια ονομάστηκε «Παναγής», καθώς η ανεύρεσή του συνέπεσε με την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.


Ο «Παναγής» στην Ελλάδα

Με στόχο την επιβίωση του «Παναγή», το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου αποφάσισε να γίνει η μεταφορά του στην Ελλάδα.
Η μεταφορά της μικρής φώκιας πραγματοποιήθηκε χάρη στην προσφορά ελληνικής εταιρείας αερομεταφορών.

Το νεογνό παραδόθηκε στον Οργανισμό για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm). Το κέντρο περίθαλψης, που λειτουργεί εντός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στελεχώνεται από ομάδα που φροντίζει τις μεσογειακές φώκιες και συνεργάζεται με κτηνιάτρους που έχουν εξειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά.


Καλές οι πρώτες εξετάσεις

Ο μικρός Παναγής, ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής (22/11), βρίσκεται στα χέρια των ειδικών, τυγχάνει συνεχούς φροντίδας, με τις πρώτες ιατρικές του εξετάσεις να είναι ενθαρρυντικές.

Ωστόσο, το νεογνό θα παρακολουθείται στενά για την αποφυγή επιπλοκών, καθώς η έλλειψη μητρικής φροντίδας αυξάνει τους κινδύνους. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το ζώο θα παραμείνει στο κέντρο περίθαλψης για τουλάχιστον 4-5 μήνες, ώστε να προετοιμαστεί για την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.


Οι σπάνιες μεσογειακές φώκιες μονάχους – μονάχους

Η μεσογειακή φώκια μονάχους - μονάχους αποτελεί το σπανιότερο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους εκτιμάται στα 700 άτομα, ενώ στις κυπριακές θάλασσες ο πληθυσμός αριθμεί περί τα 20-22 άτομα.

Φωτογραφίες του Παναγή: 


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί βγαίνουν στο σφυρί τα κοσμήματα της Ζωίτσας

Γνωστή TikToker έλυσε φρικιαστική υπόθεση δολοφονίας μωρού ψάχνοντας τις ρίζες της - Συνελήφθη η γιαγιά της

Έλενα Μακρή: Η ανάρτηση της συζύγου του Αντώνη Λυμπέρη - Το Α και το Ω της ύπαρξής μου, γράφει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr