Πώς μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει την καλλιέργεια στη χώρα και να δημιουργήσει μια νέα γενιά παραγωγών
athinaikihd1

Πώς μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει την καλλιέργεια στη χώρα και να δημιουργήσει μια νέα γενιά παραγωγών

Με το καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία προσφέροντας λύσεις και πολλαπλά οφέλη στους αγρότες.


Sponsored Content

Ο άνεμος χαϊδεύει το κριθάρι στον κάμπο, τα στάχυα χρυσίζουν κάτω από το φως του ήλιου, οι αγρότες κοιτούν με ικανοποίηση την πλούσια σοδειά τους. Μια ειδυλλιακή εικόνα που θα μπορούσε να είναι αληθινή αν οι Έλληνες παραγωγοί δεν δέχονταν τόσο πολλές και διαφορετικές πιεστικές προκλήσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κλιματολογικό επίπεδο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει άμεση ανάγκη για την παροχή κινήτρων ώστε στο μέλλον η γεωργία να γίνει επάγγελμα επιλογής για τους νέους και η προηγούμενη περιγραφή να αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στη χώρα μας.


Οι σοδειές του μέλλοντος

Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας. Με τη βοήθειά της οι παραγωγοί μπορούν να εξελίξουν τις καλλιέργειες λαμβάνοντας υπόψη κρίσιμες παραμέτρους όπως το περιβάλλον αλλά και απρόβλεπτους παράγοντες που επηρεάζουν την σοδειά και το κόστος. Υπολογίζεται μάλιστα ότι με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί κατά 10% και άνω.

Η πλειοψηφία των παραγωγών όμως δεν έχει ενημερωθεί για το ποια εργαλεία είναι αξιόπιστα, με ποιο τρόπο σχετίζονται με την παραγωγή τους, και αν υπάρχουν κάποια που να ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες κάποιας παραγωγής. Παράλληλα, τους φοβίζει το κόστος επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, όπως και η κατάρτιση και η εκμάθηση της χρήσης τους, αφού τα υπάρχοντα συστήματα και ο τρόπος χρήσης των δεδομένων που παράγονται είναι πολύπλοκα.

Αυτό που θα βοηθούσε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών θα ήταν ένα εξειδικευμένο εργαλείο για κάθε παραγωγή (για παράδειγμα, το κριθάρι), χωρίς κόστος, από έναν συνεργάτη που γνωρίζει καλά την περιοχή και την πρώτη ύλη, αλλά και από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και τη μείωση κόστους.

Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» - Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου


Προκειμένου να συμβεί αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρόγραμμα γεωργίας ακριβείας «Έξυπνη Σπορά», μια ψηφιακή πλατφόρμα υψηλών προδιαγραφών, εξειδικευμένη στο κριθάρι, ώστε να προσφέρει λύσεις και πολλαπλά οφέλη στους αγρότες και να συμβάλλει στη μείωση του τεχνολογικού χάσματος στους παραγωγούς κριθαριού.

Μέσα από λεπτομερή χαρτογράφηση του χωραφιού, εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για μείωση κόστους και βελτίωση ποιότητας παραγωγής, μοντέλα πρόβλεψης, και δείκτες βιωσιμότητας, εκατοντάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα θα ωφεληθούν τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Ως αφετηρία του μεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, του πρώτου και μεγαλύτερου στο είδος του στην Ελλάδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα καθώς συνεργάζεται με πάνω από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.


Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά»
Η ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω ενός καινοτόμου μοντέλου συλλέγει δεδομένα από πολλαπλές πηγές,όπωςδορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής. Είναι η πρώτη εξειδικευμένη υπηρεσία για το κριθάρι με ειδικούς αλγορίθμους για την παραγωγή και την εξέλιξη της καλλιέργειας που προσφέρει υπολογισµό του αποτυπώµατος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονοµικού µηχανισµού, οπτικοποίηση δεδοµένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, οικονοµικά στοιχεία διαχείρισης της καλλιέργειας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες


Μέσω του Προγράμματος, ο παραγωγός θα μπορεί να γνωρίζει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τι συμβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει ποια σημεία ενός αγροτεμαχίου χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και να προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα έχει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στις συνεχείς οικονομικές και κλιματικές αλλαγές, θα μπορεί να προϋπολογίζει την καλλιέργειά του, να κάνει καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, και να προγραμματίσει τις μελλοντικές επενδύσεις του σε γεωργικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Πολύ σημαντικό είναι ότι θα έχει βελτιωμένη ποιότητα καρπού και μεγαλύτερες αποδόσεις παραγωγής.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα συµµόρφωσης στους περιβαλλοντικούς κανονισµούς, ο υπολογισµός αποτυπώµατος άνθρακα, η ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιµων καλλιεργητικών πρακτικών, και η προστασία απέναντι στην κλιµατική κρίση. Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγµατοποιηθούν σχετικά σεµινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρµα και τις δυνατότητες της στους παραγωγούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους.

κεντρική φωτογραφία: Χρήστος Δήμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης