Ιστορικά ντοκουμέντα και δημόσια έγγραφα: 1,2 δισ. σελίδες με όλα τα κρατικά αρχεία γίνονται ψηφιακές

Αν οι σελίδες ήταν η μία πάνω στην άλλη, θα έφταναν σε ύψος 120 χιλιομέτρων - Για πρώτη φορά στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Υγείας, των Υποδομών, του Κτηματολογίου, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, τα αρχεία θα είναι ταξινομημένα με κοινούς κανόνες και προσβάσιμα από κεντρικά συστήματα

Αυτό το διάστημα τρέχει με εντατικούς ρυθμούς ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα από γεννήσεως του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, που δεν θα μετατρέψει μόνο σε παρελθόν τις εικόνες με τους φακέλους στα υπόγεια των δημόσιων υπηρεσιών και τη γραφειοκρατία, αλλά θα εισάγει τη χώρα μας σε μια άλλη, σύγχρονη πραγματικότητα, απαλλαγμένη από την ατέλειωτη χαρτούρα που απαιτείται για μια απλή διαδικασία.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, τιτάνιο έργο, καθώς περιλαμβάνει το σκανάρισμα, την ψηφιοποίηση, δηλαδή 1,2 δισεκατομμυρίων σελίδων. Για να γίνει κατανοητό πόσο τιτάνιο είναι το έργο, ας υποθέσουμε ότι αυτές οι 1,2 δισεκατομμύρια σελίδες είναι μεγέθους Α4 (που δεν είναι) και αν θα μπορούσαμε να τις κάνουμε μια στοίβα, αυτή θα είχε ύψος 120.000 μέτρα! Θα έφταναν, δηλαδή, στο Διάστημα, στο ύψος ενός δορυφόρου χαμηλής τροχιάς!

Τι ψηφιοποιείται

Παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» ότι η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους δεν είναι μόνο ένα φιλόδοξο, αλλά κι ένα δύσκολο τεχνικά έργο. Με την ολοκλήρωσή του το κράτος θα έχει στη διάθεσή του ψηφιοποιημένα τα δημόσια έγγραφα, αλλά και ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με φορείς του υπουργείου, πρόκειται για μια εμβληματική δράση η οποία θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Για πρώτη φορά, στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Υγείας, των Υποδομών, του Κτηματολογίου, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας τα αρχεία θα είναι ταξινομημένα με κοινούς κανόνες και προσβάσιμα από κεντρικά συστήματα.

Η Δημόσια Διοίκηση θα μπορεί πλέον να επεξεργάζεται και να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο όλη την πληροφορία που διαθέτει, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά της και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της προς τον πολίτη. Με την ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ολοκληρωμένα πλέον τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και αυτές των υπηρεσιών Cloud όπου μπορεί να ανεβάζει και τηρεί με ασφάλεια τα αρχεία του.

Αυτά ακριβώς εξηγεί μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου: «Τις εικόνες με τις αποθήκες στα υπόγεια που είναι γεμάτες φακέλους ή τα γραφεία με τα χιλιάδες χαρτιά στις δημόσιες υπηρεσίες τις έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Αυτή η κατάσταση αλλάζει καθημερινά με τις ψηφιοποιήσεις αρχείων, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Εχοντας εξασφαλίσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχωρούμε στην ψηφιοποίηση 1,2 δισεκατομμυρίων σελίδων σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων όπως τα Υποθηκοφυλακεία, τα δικαστήρια και τα νοσοκομεία».
O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, που τρέχει το έργο

Ο κ. Παπαστεργίου επισημαίνει ότι το έργο της ψηφιοποίησης θα έχει πολλαπλά οφέλη: «Εκτός, όμως, από την προφανή χρησιμότητα των ψηφιοποιήσεων ως προς τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση των διοικητικών βαρών, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος αξιοποίησής τους: στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα ψηφιακά αρχεία μάς παρέχουν δεδομένα τα οποία τροφοδοτούν συστήματα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έτσι ώστε να χαράζουμε τις πολιτικές μας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και στόχευση. Η έμφαση που έχει δώσει από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μεγάλη κι εμείς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φροντίζουμε για την όσο το δυνατόν πιο σωστή και αξιόπιστη χρήση της, με απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και πόρων και θα ενισχυθούν η διαφάνεια και η διαχείριση των υποθέσεων. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία θα αυξήσει την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των δημόσιων υπηρεσιών μειώνοντας την έγχαρτη γραφειοκρατία. Τι είναι, όμως, αυτό το έργο; Πρόκειται για δράση προϋπολογισμού 590 εκατ. ευρώ (πόροι που προέρχονται από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) συν 161 εκατ. ευρώ ΦΠΑ (από εθνικούς πόρους).

Προβλέπει τη μετατροπή από έγχαρτη σε ψηφιακή μορφή όλων των αρχείων του κράτους και περιλαμβάνει οκτώ υποέργα ψηφιοποίησης διαφορετικού αντικειμένου, με ιδιαίτερες προκλήσεις το καθένα. Ολα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2026 -πριν από την ολοκλήρωση του RRF-, αν και με τους ρυθμούς που τρέχει, αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος του να έχει περατωθεί εντός του 2025.

Με σημαντικές φθορές

Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδιαίτερες προκλήσεις του απαιτητικού έργου; Αρκεί να σκεφτούμε ότι το ιστορικό αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους διαθέτει εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο υλικό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι τόσο ο χειρισμός όσο και η ψηφιοποίηση αυτού του υλικού απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Σε άλλους τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, το Κτηματολόγιο, και η Πολεοδομία, το υλικό που ψηφιοποιείται αφορά όλη τη γεωγραφική επικράτεια.
Σημείωμα με υπογραφή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Περιθάλψεως Ν. Καζαντζάκη «περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μ. Ασίαν, Θράκην και Πόντον». ΓΑΚ-ΚΥ, Αρχείο Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού, φ. 431
Διάγραμμα των υδραγωγείων Χατζή Αλή Χασεκή (βοεβόδα Αθηνών), σχεδιασμένο από τον έφορο του Δημόσιου Δενδροκομείου Θ. Γ. Ορφανίδη, Αθήνα, 14 Ιουνίου 1871

Αυτό σημαίνει ότι το προς ψηφιοποίηση υλικό βρίσκεται διάσπαρτο σε υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, με μεγάλο μέρος του να τηρείται συνήθως σε μη κατάλληλους χώρους (για παράδειγμα, σε υπόγεια και αποθήκες) και να έχει σημαντικές φθορές. Στις απαλλοτριώσεις, από την άλλη, απαιτείται ενοποίηση αρχείων και πληροφοριών που τηρούνται σε διαφορετικές υπηρεσίες. Και τι είναι αυτό που μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή; Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς ψηφιοποιείται, είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι τα οκτώ υποέργα:

- Ψηφιοποίηση αρχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης: Το έργο ξεκινά αυτό το διάστημα. Πρόκειται για 300 εκατομμύρια σελίδες αρχείων (δικαστικών εγγράφων) σε 368 δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας. Φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ (ΚτΠ ΜΑΕ), με προϋπολογισμό 78 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση αρχείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ευαίσθητο έργο που ξεκινά τώρα. Αφορά 190 εκατομμύρια σελίδες φακέλων νοσηλείας σε 127 νοσοκομεία. Φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, με προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση και ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους: Ο ίδιος φορέας υλοποίησης ψηφιοποιεί 55 εκατομμύρια σελίδες ιστορικών, διοικητικών και πολιτιστικών αρχείων του κράτους, με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μετανάστευσης και Ασύλου: Εκτός από τη μετατροπή σε ψηφιακή μορφή όλου του συστήματος Μετανάστευσης και Ασύλου, το υποέργο αφορά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης φακέλων πολιτών τρίτων χωρών. Δεν είναι διόλου μικρό έργο, καθώς αφορά 80 εκατομμύρια σελίδες, με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.
- Σχεδιασμός, υλοποίηση και θέση σε λειτουργία Ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Διεκδικήσεων της χώρας: Πρόκειται για το e-apallotriosis, το οποίο αφορά 4 εκατομμύρια σελίδες, με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας: Αφορά 3,5 εκατομμύρια οικοδομικές άδειες που περιλαμβάνουν 44 εκατομμύρια σχέδια και ενσωμάτωσή τους στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη σε 240 πολεοδομικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Φορέας υλοποίησης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο: Πρόκειται για το μεγαλύτερο βουνό εγγράφων. Σε ψηφιακή μορφή μετατρέπονται 600 εκατομμύρια σελίδες τίτλων ιδιοκτησίας και εγγράφων σε 390 Υποθηκοφυλακεία, με προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ. Επιπλέον περιλαμβάνεται υποέργο με στόχο τις Βελτιωμένες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κτηματολογίου. Αφορά σύνολο δράσεων για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Ελληνικού Κτηματολογίου, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιοποίηση αρχείου υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Αφορά την ψηφιοποίηση 7 εκατομμυρίων σελίδων αρχείων και τον εκσυγχρονισμό των ναυτιλιακών διαδικασιών και υπηρεσιών, καθώς από τη δράση δεν θα μπορούσε να λείπει ο κλάδος με τη λαμπρή ιστορία που είναι τυπωμένη στο DNA της Ελλάδας, της χώρας με τον μεγαλύτερο (ελληνόκτητο) εμπορικό στόλο του πλανήτη. Φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μέσω της δράσης χρηματοδοτούνται και τα ακόλουθα δύο υποστηρικτικά έργα:
- Ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα: Στόχος είναι η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση (π.χ. μεταφορά, καταγραφή, αρχειοθέτηση, ασφαλής φύλαξη) των αρχείων σε 1,4 εκατομμύρια file boxes των δημόσιων φορέων, με προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ.
- Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ): Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη χώρα χωρίς να στρέφουμε τα μάτια μας προς τον ουρανό. Ετσι και η Ελλάδα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης και υποστήριξης διάφορων εφαρμογών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ.
Ατομικός φάκελος «Μαντώ Μαυρογένη» (1825-1844), ΓΑΚ-ΚΥ, Ανακτορικά Οθωνος - Προσωπικές Υποθέσεις Μ2
Συνοδευτικό σχέδιο της επεξηγηματικής μελέτης λειτουργίας υποβρυχίου με τίτλο «The Campbell patent Submarine Boat», ΓΑΚ - ΚΥ, Ανακτορικά Γεωργίου Α’, φ. 138, χ.χ.

Οι ανάδοχοι

Το εμβληματικό αυτό έργο της ψηφιοποίησης και του περάσματος της χώρας στη σύγχρονη εποχή και τις τεχνολογίες του σήμερα και του αύριο υλοποιείται σχεδόν από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών του κλάδου.

Με το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλή τεχνογνωσία τους δίνουν μάχη για να παραδοθούν τα έργα εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα πιο απαιτητικά έργα είναι αυτά της ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη και την Υγεία, που ξεκινούν τώρα και δεν πρέπει μόνο να ολοκληρωθούν σωστά, αλλά και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης ώστε να μη χαθούν τα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτόν τον λόγο σε αυτούς τους δύο τομείς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προχωρώντας την ψηφιοποίηση ανά τμήματα, αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες οι Intrakat, Uni - Αρχειοθήκη, Profile - Nova, METKA, Vodafone - Inform - Cosmos, Globitel - Master, Netcompany/Intrasoft - Qualco και ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα, την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους έχει αναλάβει η Nova, του τομέα Μετανάστευσης οι Profile - Nova, των Απαλλοτριώσεων οι ΜΕΤΚΑ - ΤΕΡΝΑ, των Πολεοδομιών οι Vodafone - Netcompany/Intrasoft - Nova, της Ναυτιλίας ο ΟΤΕ.

Την ψηφιοποίηση του ιδιαίτερα απαιτητικού Κτηματολογίου έχουν αναλάβει οι Netcompany/Intrasoft - Profile, Nova - Iron Mountain, Vodafone - Cosmos - Quality & Reliability - Γεωανάλυση, Uni - Αρχειοθήκη - Onex και ΟΤΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Το ραντεβού που άργησε τρία χρόνια

Ο Τατάρ ονειρεύεται πως η Κύπρος θα γίνει Ντουμπάι μέσω... Τουρκίας

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία της Αθήνας - Δέκα συλλήψεις, οι οκτώ ανήλικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr