Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και στην Τουρκία

Εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονται αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος όπου ανεμίζοντας σημαίες της χώρας τους, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, πανηγυρίζουν για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Νέοι άνθρωποι, γονείς με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι δηλώνουν συγκινημένοι για το τέλος όπως λένε της πολυετούς δικτατορίας Άσαντ. Η αστυνόμευση στην πλατεία Συντάγματος είναι διακριτική.

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη Γερμανία και τη Βρετανία. 

Φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στο Σύνταγμα: 


Ταυτόχρονα, Σύροι που ζουν και εργάζονται στα Χανιά βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Με τραγούδια πυροτεχνήματα και χορούς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μετά τις δεκαετίες του καθεστώτος, η χώρα τους θα βρει «ηρεμία ειρήνη και ανάπτυξη» όπως υποστήριξαν, ενώ αρκετοί τόνισαν πως αν όλα «κυλήσουν σύμφωνα με την 'Ανοιξη που ζητάμε, θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Ο Μπάσαρ Αλ Άσαντ που όπως είπαν, μαζί με τον πατέρα του για περίπου 60 χρόνια κυβερνούσαν, έφεραν τη διχόνοια τον εμφύλιο και το φόβο στη Συρία. Πιστεύουν πως στη νέα εποχή όπως είπαν η Ελλάδα θα τους βοηθήσει.

«Είμαστε αδέρφια και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσετε τη νέα εποχή που ξεκίνησε», είπαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ άνθρωποι που ζουν στα Χανιά. Η χαρά τους εκφράστηκε και με κορναρισματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου με τα αυτοκίνητα τους συμμετείχαν σε μικρή αυτοκινητοπομπή.


Την ίδια ώρα, στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων έχουν ξεχυθεί χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, πανηγυρίζοντας για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους. 

Δείτε ενδεικτικά βίντεο από πανηγυρισμούς στη Γερμανία:


Στη Βρετανία, εκατοντάδες Σύροι πανηγύρισαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου την πτώση του Άσαντ, φωνάζοντας αγκαλιασμένοι τη λέξη «Ελευθερία». Οι Σύροι, τυλιγμένοι με τη σημαία της αντιπολίτευσης, χαιρέτιζαν ο ένας τον άλλο φωνάζοντας «Μαμπρούκ!», δηλαδή «Συγχαρητήρια».

«Η Συρία είναι δική μας, όχι της οικογένειας Άσαντ», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση.

«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, κάτι που δεν πίστευα ότι θα το ζήσω», δήλωσε ο Τάρεκ Αλτζνέιντι, 35 ετών. Για τελευταία φορά βρέθηκε στη χώρα του το 2012 και δεν ξαναπήγε, λόγω του πολέμου. Πλέον, σκέφτεται «να επιστρέψει σύντομα».

Τα πράγματα «δεν μπορεί να γίνουν χειρότερα απ’ όσο ήταν με τον Άσαντ», είπε η Ντιάλα, μια 34χρονη σύμβουλος επιχειρήσεων που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της. Και εκείνη έφυγε από τη Συρία το 2011 και δεν επέστρεψε από τότε. «Η Συρία είναι μια χώρα με μεγάλη ποικιλομορφία, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους τζιχαντιστές να την κυβερνήσουν», διαβεβαίωσε.

Την ίδια άποψη έχει και ο Χουσάμ Έντιν Μπαράμο, δημοσιογράφος και συγγραφέας 63 ετών. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα στους ενόπλους. Προς το παρόν» οι αντάρτες που κατέλαβαν την εξουσία «συμπεριφέρονται καλά», σχολίασε.

Ο Μπαράμο έφυγε από τη Συρία πριν από 30 χρόνια επειδή στήριζε την αντιπολίτευση. Από τότε, δεν ξαναγύρισε στην πατρίδα του. «Σήμερα το πρωί, έκλαιγα σαν μικρό παιδί» αφηγήθηκε, λέγοντας ότι θέλει να επιστρέψει. «Είναι μια καινούρια ημέρα, μια σημαντική ημέρα. Αισθάνομαι εκστασιασμένος. Ξαναγεννήθηκα», είπε.


Πανηγυρισμοί στο Μάντσεστερ

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία

Ειδήσεις σήμερα:

Στον Άρειο Πάγο η δαπάνη για την κηδεία του Γιώργου Φούντα, 14 χρόνια πριν - Θα πληρώσει ο γιος του και με τόκο

Εντολή καταμέτρησης των ομήρων έδωσε η Χαμάς ενόψει συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ

58 χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα: Η τραγωδία που άλλαξε την ελληνική ακτοπλοΐα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr