Νοσοκομεία: Σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμφόρηση - Αλλάζει πάλι το σύστημα με τις εφημερίες

Νοσοκομεία: Σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμφόρηση - Αλλάζει πάλι το σύστημα με τις εφημερίες

Στόχος η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών - Την άνοιξη η πρώτη αποτίμηση των παρεμβάσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νοσοκομεία: Σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμφόρηση - Αλλάζει πάλι το σύστημα με τις εφημερίες
Mε καλά μελετημένες κινήσεις επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αλλαγές στο πιο δύσκολο και επιβαρυμένο πεδίο των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Eκεί όπου καταγράφονται πολύωρες, έως και 8 ώρες, αναμονές, αναπτύσσονται ράντζα, δοκιμάζονται σκληρά οι αντοχές των πολιτών και του προσωπικού του ΕΣΥ, η συμφόρηση χτυπάει κόκκινο.

Περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ όλης της χώρας το περασμένο έτος, με το 28% αυτών να συγκεντρώνεται στα ΤΕΠ 30 νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Σε κάθε εφημερία τους τα μεγάλα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία δέχονται από 700 έως και 1.200 ασθενείς. Μόνο με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ φτάνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση περισσότεροι από 1.200 ασθενείς, ενώ πάνω από 1.000 σπεύδουν οι ίδιοι στα ΤΕΠ.

Οι ανακαινίσεις των γηρασμένων κτιριακών υποδομών, που έχουν ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσαν πριν από δύο χρόνια το σήμα για την εκκίνηση και ακολούθησε τον περασμένο Νοέμβριο το νέο σύστημα διάταξης των εφημερευόντων νοσοκομείων της Αττικής. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη στοχευμένη στελέχωση, την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε επιλεγμένα πεδία του ΕΣΥ, τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Αντιμετώπισης Τραύματος και του Δικτύου Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Αλλαγές

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έγιναν οργανωτικές αλλαγές, δηλαδή έγινε ανακατανομή των νοσοκομείων που εφημερεύουν ανά 4 ημέρες, και παράλληλα άνοιξε για τους πολίτες η προσέλευση στα ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων (κορμού) το πρωί, κάτι που γινόταν μόνο για τα περιστατικά του ΕΚΑΒ. Το αποτύπωμα των αλλαγών κρίνεται θετικό από το υπουργείο Υγείας, με το προσωπικό των νοσοκομείων ωστόσο να διατυπώνει την αντίθετη άποψη και να διαμαρτύρεται για τις ερήμην του αλλαγές.

Ενδεικτικά, στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν», «Τζάνειο», «Αγία Ολγα» δεν σημειώθηκε αλλαγή, με τη λειτουργία τους να παραμένει δύσκολη και επιβαρυμένη. Στο «Γεννηματάς» και το «Λαϊκό» αυξήθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις στα ΤΕΠ, ενώ σε «Αλεξάνδρα», «Σισμανόγλειο» και «Ερυθρό Σταυρό» μειώθηκαν οι προσελεύσεις στις εφημερίες κατά 32,6%, 26,7% και 9,3%, αντίστοιχα. Η εφαρμογή του νέου συστήματος είναι δυναμική, με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να το παρακολουθεί στενά και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να βελτιωθούν η προσβασιμότητα και η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Πλέον προγραμματίζεται η επόμενη κίνηση, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Βάσει του σχεδιασμού, από τον Ιανουάριο ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων θα υποδέχονται τους ασθενείς φορώντας τους ειδικό βραχιολάκι με συσκευή εντοπισμού και καταγραφής της διαδρομής τους μέσα στα εργαστήρια και τα εξεταστήρια. Το είχε περιγράψει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον περασμένο Μάιο μιλώντας στο Συνέδριο Υγείας του «ΘΕΜΑτος» και του ygeiamou.gr, αμέσως μετά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο του Ισραήλ. Το σύστημα ιχνηλάτησης και καταγραφής ασθενών στην πλήρη ανάπτυξή του θα δίνει στους επιχειρησιακούς φορείς την ευκρινή εικόνα των εφημεριών ανά νοσοκομείο και συνολικά θα αποτελέσει τη βάση για τις διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του επιχειρησιακού σχεδίου που αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας των ΤΕΠ. Περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις: 1) Ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. 2) Στοχευμένη ενίσχυση με προσωπικό. Συγκεκριμένα, εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης γιατρών για τα ΤΕΠ της Αττικής. 3) Οργανωτικές αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης. 4) Αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δημιουργούμε σύστημα ιχνηλάτησης και καταγραφής ασθενών και ερευνούμε τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείου υποβοήθησης για τους εργαζομένους στα ΤΕΠ. Ηδη μεγάλα νοσοκομεία συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού για την υλοποίηση αυτών των τεχνολογικών εφαρμογών. 5) Δημιουργία συστημάτων αντιμετώπισης σοβαρών παθήσεων όπως το Εθνικό Σύστημα Αντιμετώπισης Τραύματος και το Δίκτυο Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Αυτά θα συνδυαστούν με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την αναδιοργάνωση του συστήματος αεροδιακομιδών», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θεμιστοκλέους.

To επιχειρησιακό σχέδιο για τα Επείγοντα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο πρώτος απολογισμός θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο κομμάτι οι εργασίες ανακαίνισης στα νοσοκομεία και θα έχουν αντιμετωπιστεί δυσλειτουργίες του συστήματος εφημέρευσης. Οπως αυτές που προκαλεί ήδη η εξαίρεση του «Ευαγγελισμού» από τις πρωινές εφημερίες, λόγω της ανακατασκευής κτιρίων, ή θα προκαλέσει η εποχική γρίπη το πρώτο δίμηνο του νέου έτους στα νοσοκομεία, τόσο στα ΤΕΠ όσο και στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.

Στη στελέχωση του προσωπικού δίνεται ιδιαίτερο βάρος. Η εμπλοκή στις εφημερίες προκαλείται από την έλλειψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων αλλά και τη συρρίκνωση των Εργαστηρίων. Οι ομάδες των νοσοκομείων (πρέπει να) δημιουργούνται με βάση τη διαθεσιμότητα των ειδικοτήτων, αλλά η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνεφημέρευση των νοσοκομείων «Σωτηρία», «Ιπποκράτειο» και Νίκαιας δεν υπήρχε ταυτόχρονα διαθεσιμότητα καρδιολόγου και πνευμονολόγου σε κανένα νοσοκομείο.

Κλείσιμο
Μείζον πρόβλημα αποτελούν ακόμη τα Εργαστήρια. Οι ελλείψεις στα μικροβιολογικά, κυτταρολογικά, απεικονιστικά εργαστήρια είναι μεγάλες και ροκανίζουν πολύτιμο χρόνο κατά την παραμονή των ασθενών στα ΤΕΠ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα δεδομένα από τις φορητές συσκευές των ασθενών στα Επείγοντα θα αποκαλύψουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιτρέπουν στους γιατρούς, μαζί με την κλινική εικόνα των ασθενών, να προχωρήσουν σε νοσηλεία ή μη.

Τα Κέντρα Υγείας

Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Υγείας έχουν γίνει το μήλον της Εριδος στο υπουργείο Υγείας. Μέχρι πρόσφατα συζητιόταν να μπουν υποστηρικτικά με διευρυμένο ωράριο και με ιατρικές ειδικότητες σε εφημερία με τα νοσοκομεία ώστε να αναλαμβάνουν τα ελαφρύτερα επείγοντα περιστατικά. Μάλιστα, η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και Πειραιώς & Αιγαίου (ΥΠΕ), αντιστοίχως, είχαν καταθέσει προτάσεις για την αναβάθμιση έξι Κέντρων Υγείας, μεταξύ άλλων των Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Κερατσινίου.

Το τελευταίο διάστημα προτείνεται η στελέχωσή τους για τις ανάγκες των εξετάσεων πρόληψης των πολιτών και η λειτουργία τους αμιγώς για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Η έλλειψη πάντως των πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων δομών είναι χρόνια και αποτυπώνεται στα στοιχεία: από τις 1.200 διακομιδές ημερησίως του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα της Αττικής, οι 720 έχουν εισαγωγή και νοσηλεία. Το 40% δεν είναι επείγοντα περιστατικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: sooc.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Το αντικίνημα του Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου 1967 - Ποιοι λόγοι τον οδήγησαν εκεί, γιατί απέτυχε

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η απόφαση του Τραμπ να με στείλει στην Ελλάδα δείχνει πόσο αγαπάει τον λαό της

Τι αλλάζει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε 420.000 στεγαστικά δάνεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης