Αναστάτωση προκάλεσαν οι δύο σεισμοί το απόγευμα της Τετάρτης (11/12) που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στα βόρεια προάστια, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και σημειώθηκαν με διαφορά περίπου δύο ωρών και επίκεντρο το Χαλάνδρι- στα όρια με την Αγία Παρασκευή.
Η δεύτερη δόνηση, 2,8 Ρίχτερ, στις 19.29 έγινε πολύ πιο έντονα αισθητή από την πρώτη, που είχε γίνει στις 17.10 και ήταν 2,3 ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε οι σεισμολόγοι
Όπως είπε στο protothema.gr ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η περιοχή δεν έχει δυναμικότητα άνω των τριών ρίχτερ.
Παράλληλα, όπως εξήγησε στο protothema.gr o ακαδημαϊκός - καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης είναι μεν εντυπωσιακό ότι οι δονήσεις αν και μικρές έγιναν αισθητές, πράγμα που εξηγείται από το γεγονός ότι πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς. Ο κ. Συνολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι νωρίτερα σήμερα είχε γίνει σεισμός της τάξης των 4.6 Ρίχτερ, στα 75 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο ελληνικό σεισμικό τόξο, που όμως, δεν έγινε αισθητός από κανέναν. Οι δονήσεις με επίκεντρο στο Χαλάνδρι εντάσσονται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα του ελλαδικού χώρου.
Από την πλευρά του, σε ανάρτησή του και οΓεράσιμος Παπαδόπουλοςυπογράμμισε: «Δύο σεισμοί μεγέθους 2,3 πριν 2 ώρες και 2,8 πριν 15 λεπτά με επίκεντρο στο τρίγωνο Χαλάνδρι-Χολαργός-Αγ. Παρασκευή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν. Αν συνεχιστεί η σεισμική δράση θα επανέλθω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού στις 19.29 εντοπίστηκε 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου με εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στις 17.10 σημειώθηκε κι άλλος στο Χαλάνδρι με το ίδιο επίκεντρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου με εστιακό βάθος 8,7 χιλιόμετρα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22/3, την Παγκόσμια Ημέρα Δασών στις 21/3, και την Ημέρα της Αρκούδας στις 23/3 φροντίζουμε για κάθε πολύτιμη σταγόνα νερού και διαφυλάσσουμε την αγνότητα του φυσικού περιβάλλοντος.