Γιώργος Μπαμπινιώτης για τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να μειώσει τη σχέση μας με τη γλώσσα και με τη σκέψη μας, αν φτάσουμε εκεί θα μεταβληθούμε σε δυστυχισμένα όντα

Δεν θα σου δημιουργήσει λογοτεχνία και ποίηση, μπορεί να βάλει μαζί πράγματα, αλλά θα λείπει το συναίσθημα, συμπλήρωσε

O Γιώργος Μπαμπινιώτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, όπου μίλησε για την ταχύτατη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την επιρροή της στη γλώσσα και τη σκέψη των ανθρώπων.

Εξηγώντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης, ο διακεκριμένος φιλόλογος και γλωσσολόγος τόνισε τη σημασία της ανθρώπινης ευθύνης και κρίσης στη χρήση αυτών των εργαλείων.

Αρχικά, περιέγραψε πώς η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζεται σε προϋπάρχον υλικό, το οποίο αντλεί, αξιολογεί και συνθέτει με εκπληκτική ταχύτητα.

Δείτε το βίντεο

«Μια πραγματικότητα, μην μας τρομάζει. Πρώτα-πρώτα είναι μια κορύφωση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, που τι κάνει; Έρχεται και παίρνει από υπαρκτό υλικό και με ταχύτητες τεράστιες, πολύ γρήγορα, επιλέγει, έχει μάθει να επιλέγει, και συνθέτει. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να συνθέσει. Τώρα, συνθέτει κιόλας και τι κάνει; Όταν το ρωτάς για κάτι για το οποίο υπάρχει πολύ υλικό, αυτό που κάνει είναι πολύ γρήγορα να βρει το υλικό, να το επιλέξει και να το συνθέσει. Άρα, εάν υπάρχει το υλικό, το έχουμε δώσει και υπάρχει, τότε μπορεί να σου βγάλει πολύ ωραία πράγματα. Εάν δεν υπάρχει το υλικό, εάν το ρωτήσω κάτι ειδικό στη γλωσσολογία εγώ, για το οποίο δεν έχει γίνει λόγος, δεν θα μπορέσει να μου βγάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης υπογράμμισε πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά η καινοτομία της έγκειται στη δυνατότητα σύνθεσης, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

«Είναι εργαλείο, αλλά υψηλής τεχνολογίας γιατί έχει τη δυνατότητα της σύνθεσης. Από τη στιγμή που συνθέτει, αυτό είναι μια νέα κατάσταση. Δηλαδή, έχει μάθει από μόνο του να συνθέτει, ενώ μέχρι τώρα ήταν ό,τι έδινε στη μηχανή», πρόσθεσε.

Συγχρόνως, προειδοποίησε για τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τη γλώσσα και τη σκέψη, αν η χρήση του AI γίνει άκριτα και υπερβολικά.

«Έχετε δίκιο ότι μπορεί να μειώσει τη σχέση μας με τη γλώσσα και με τη σκέψη μας. Αν του εμπιστευτώ να μου δημιουργήσει ένα κείμενο για κάτι που θέλω, ένα βιογραφικό για τη δουλειά μου ας πούμε. Τότε, εάν εμπιστεύομαι τον τρόπο αυτό δουλειάς, ναι μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί η ανάγκη να επικοινωνήσουμε γλωσσικά και άρα να λειτουργήσει η σκέψη μας. Αν φτάσουμε εκεί θα μεταβληθούμε σε δυστυχισμένα όντα», σημείωσε με έμφαση.

Ολοκληρώνοντας, επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο στη δημιουργία συναισθηματικού ή αυθεντικού περιεχομένου, όπως η λογοτεχνία ή η ποίηση. Η τελική ευθύνη ανήκει πάντα στον άνθρωπο.

«Επομένως, θα έχεις την ευθύνη της επιλογής και της αξιολόγησης και ποτέ δεν θα μπορεί να σου δώσει κάτι για το οποίο δεν υπάρχει έτοιμο υλικό. Δεν θα σου δημιουργήσει λογοτεχνία και ποίηση, μπορεί να βάλει μαζί πράγματα, αλλά θα λείπει το συναίσθημα, θα λείπει αυτό που είναι ο άνθρωπος. Επομένως, τον άνθρωπο ως άνθρωπο δεν τον αντικαθιστά απλώς παίρνει κάποιες λειτουργίες του μηχανικές με βάση υλικό που έχει δώσει πάλι ο ίδιος ο άνθρωπος. Εάν, αν δεν έχεις δώσει το υλικό δεν μπορεί να δουλέψει», εξήγησε.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κατέληξε λέγοντας πως η AI μπορεί να προσφέρει σημαντικά εργαλεία στον άνθρωπο, αρκεί να γίνεται συνετή και υπεύθυνη χρήση. «Άρα, εξαρτάται από τον άνθρωπο τελικά, και αφού δουλέψει πάλι, από τις δικές σου επιλογές και εκτιμήσεις και αξιολογήσεις εξαρτάται. Γιατί μπορεί να σου βγάλει και κάτι που να είναι αντίθετο προς αυτά που εσύ πιστεύεις. Δηλαδή, αν του πεις να σου ετοιμάσει κάτι, μαζεύοντας υλικό, μπορεί να σου συνθέσει κάτι που να μην είναι εσύ, εσύ έχεις αντίληψη για τα πράγματα. Άρα, τόσο απλό δεν είναι, εκτός από απλές καταστάσεις επικοινωνίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr