Στις 30 Δεκεμβρίου η εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media

Στις 30 Δεκεμβρίου η εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media

Βασικό εργαλείο της Εθνικής Στρατηγικής το Kids Wallet  - Στόχος ο γoνικός έλεγχος και όχι η απαγόρευση χρήσης των social media

Στις 30 Δεκεμβρίου η εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media
Στη 30 Δεκεμβρίου θα αποκαλυφθεί το εθνικό σχέδιο κατά του εθισμού των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Εθνική Στρατηγική για τον Εθισμό των Ανηλίκων στα social media θα κινηθεί σε τρεις άξονες: ενημέρωση, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και Κανονιστικό πλαίσιο.

Στο κομμάτι της ενημέρωσης, Θα δοθεί μεγάλη έμφαση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως προς τον γονικό έλεγχο και τι μπορεί να γίνει με τα υφιστάμενα εργαλεία. Αυτό επεσήμανε και στη σύσκεψη που έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει με το νέο έτος μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης.

Η ρυθμιστική παρέμβαση αφορά στο Kids Wallet , που θα λειτουργεί ως «ηλικιακός κόφτης». Θα διατίθεται για συσκευές IOS και Android από τα αντίστοιχα ψηφιακά καταστήματα και θα «συνδέει» την εφαρμογή μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την εφαρμογή ελέγχου. Θα είναι διαθέσιμο στο πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε αναφορά και στην ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.

Κατά πληροφορίες, εντός της συζήτησης που έγινε, εκφράστηκε και η άποψη για οριζόντια απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, ωστόσο αυτή τη στιγμή και ενώ η Ευρώπη εφαρμόζει πιο ήπια μέσα, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ευθεία απαγόρευση. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε κανονιστικό πλαίσιο, θα συζητηθούν και συμπληρώματα στην εγχώρια νομοθεσία και στην ευρωπαϊκή, αλλά η συζήτηση είναι πρώιμη. Στο τραπέζι έπεσε η διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σημερινή σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά παγκοσμίως, αφού το 30% των χρηστών κοινωνικών δικτύων είναι παιδιά. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεβαίνει δραματικά, με το 75% των παιδιών Δημοτικού να διατηρεί σήμερα προφίλ στα social media. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο.


Το 24% των παιδιών έχει υποστεί bullying στο Internet


Κλείσιμο
Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα αποτελέσματα πρόσφατης (2024) πανελλήνιας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, που έλαβε χώρα υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε 4.800 έφηβους 12-18 ετών.

Όπως προκύπτει, το 46% των παιδιών δεν νιώθει ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Πιο αναλυτικά, οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%). Ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%). Επίσης, το 83% των εφήβων θεωρεί ότι η διαδικτυακή βία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους, ενώ το 49% των συμμετεχόντων έχει βιώσει βία στο Διαδίκτυο ως παρατηρητής. Το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.

Από την άλλη, οι έφηβοι σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι ακολουθούν όλους τους κανόνες για την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο και 36% ότι θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα. Το 49% των παιδιών ζητά πιο ξεκάθαρο/εύκολο τρόπο λειτουργίας των εργαλείων block/report, 41% αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας και κακοποίησης εις βάρος ανήλικων στο Διαδίκτυο, το 37% περισσότερη ενημέρωση στο σχολείο και το 33% περισσότερη επιμόρφωση των γονέων/κηδεμόνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Βεντέτα Σαλπιγγίδη - Βρύζα για μία μεζονέτα στη Χαλκιδική: Ανεστάλη ο πλειστηριασμός

Αυτοκτόνησε στα 32 του ο Γιάνις Τίμα: Ο χωρισμός με τη σύζυγό του και το τελευταίο βίντεο στο Instagram

Έρχεται νέος ΚΟΚ: Απαγορεύεται το ζιγκ-ζαγκ από τα δίκυκλα, επιτρέπονται οι σφήνες στο μποτιλιάρισμα, πρόστιμα σε πεζούς για «αλόγιστη κίνηση»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης