Κρούσμα μεταπνευμονοϊού νοσηλεύτηκε τον Δεκέμβριο στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο

Κρούσμα μεταπνευμονοϊού νοσηλεύτηκε τον Δεκέμβριο στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο

Ο καθηγητής είπε πως το κρούσμα του Δεκεμβρίου δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα - Είναι ο γνωστός μεταπνευμονοϊός που τον ανιχνεύουμε επί χρόνια, ανέφερε

Κρούσμα μεταπνευμονοϊού νοσηλεύτηκε τον Δεκέμβριο στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο
Ασθενής με μεταπνευμονοϊό νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κρήτης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Σουρβίνο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο κ. Σουρβίνος ανέφερε πως οι ειδικοί γνωρίζουν τον μεταπνευμονοϊό και «στο εργαστήριο ιολογίας του ΠΑΓΝΗ είναι ανιχνεύσιμος». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός ανιχνεύτηκε σε γυναίκα μέσα στον Δεκέμβριο η οποία νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο. Το συγκεκριμένο κρούσμα δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο. «Είναι ο γνωστός μεταπνευμονοϊός που τον ανιχνεύουμε επί χρόνια», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι είδηση η λοίμωξη από μεταπνευμονοϊό. Η είδηση, αν προκύψει, είναι αν υπάρχει κάποιο διαφορετικό στέλεχος. Αν δεν υπάρχει, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», επισήμανε.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία παρά μόνο οι εικόνες που έχουμε δει όλοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για συρροές ασθενών στην Κίνα, ιδιαιτέρως παιδάκια κάτω των 14 ετών που νοσηλεύονται με λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω του μεταπνευμονοϊού. Δεν υπάρχει επίσημη πληροφορία από τις κινεζικές αρχές και αυτό είναι το θολό σημείο στην ιστορία. Είναι στην κουλτούρα αυτών των λαών να είναι μυστικοπαθείς στην ενημέρωση της κοινότητας αλλά αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι κάτι σοβαρό υπάρχει», ανέφερε ο καθηγητής.


«Ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει δώσει πανδημία»

«Το καλό είναι πως ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει δώσει πανδημία, δεν είναι πανδημικός. Η μόνη ανησυχία είναι μήπως έχει προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος, άλλη παραλλαγή του μεταπνευμονοϊού, η οποία έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τη μεταδοτικότητα η την παθογονικότητα του στελέχους αυτού. Ίσως αν γίνει κατορθωτό να αναλυθούν γονιδιωματικά τα δείγματα των ασθενών που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη ίσως από εκεί θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμα του κινεζικής προέλευσης μεταπνευμονοϊού για να δούμε αν υπάρχουν κάποιες έστω διαφοροποιήσεις. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στην χώρα μας», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.

«Είτε γρίπη, είτε κορωνοϊό, είτε μεταπνευμονοϊό έχει κανείς τα συμπτώματα είναι καταρροή, πονόλαιμος, μυαλγία, τα γνωστά. Μόνο μέσω εργαστηριακής διάγνωσης μπορεί να ανιχνευτεί ο ιός που προκάλεσε τα συμπτώματα», είπε ο κ. Σουρβίνος.

Όσον αφορά το τεστ για τον μεταπνευμονοϊό «είναι εξειδικευμένο, μοριακό. Δεν υπάρχει rapid και self, όπως στη γρίπη και τον κορωνοϊό». «Η γρίπη είναι ο νούμερο ένα ύποπτος αυτή την εποχή μαζί με τον κορωνοϊό», σχολίασε ο κ. Σουρβίνος.

«Δεν ανησυχώ μέχρι να πληροφορηθώ. Αν υπάρξει ενημέρωση για τον μεταπνευμονοϊό στην Κίνα θα ληφθούν αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή ας είμαστε συγκρατημένοι. Δεν φαίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη να υπάρχει ανησυχία», είπε ο καθηγητής.

ΕΟΔΥ: Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος για τη χώρα

Νωρίτερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος για τη χώρα, ενώ επισημαίνει πως η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024.

Επιπλέον, συντάσσεται με την ενημέρωση του ΠΟΥ και του ECDC, σύμφωνα με την οποία η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων τόσο στην Κίνα όσο και στο Βόρειο Ημισφαίριο γενικότερα, θεωρείται φυσιολογική για τον χειμώνα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:

Κλείσιμο
  1. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
  2. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
  3. Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι απειλές του Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά εξηγούν τα πάντα για το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

«Πήγε να με πνίξει μπροστά στα παιδιά» - Γυναίκα καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό του 43χρονου στρατιωτικού συζύγου της στη Θεσσαλονίκη

Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος απολύθηκε από το κέντρο που εμφανιζόταν: Έβριζε, δεν τον αντέχαμε άλλο, δηλώνει ο ιδιοκτήτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης