Τραγωδία στα Τέμπη: Στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Τραγωδία στα Τέμπη: Στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα, είπε ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - «Η τραγωδία των Τεμπών έχει χτιστεί επί σειρά ετών από εγκληματικά λάθη και παραλείψεις»

Τραγωδία στα Τέμπη: Στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραγωδία των Τεμπών δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα διαχρονικών λαθών και παραλείψεων που συσσωρεύτηκαν μέσα σε πολλά χρόνια και αποδεικνύουν σοβαρές δομικές αδυναμίες στο ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι από το 2014 υπήρχε ευρωπαϊκή οδηγία που προέβλεπε τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών και αεροπορικών δυστυχημάτων σε κάθε κράτος-μέλος, στην Ελλάδα αυτό δεν συνέβη.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7h1ucaudet5)

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου τόνισε ότι «η αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών χτίστηκε επί σειρά ετών μέσα από εγκληματικά λάθη και παραλείψεις». Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα αναδείξει αυτά τα λάθη με πλήρη ανεξαρτησία, ενώ διαβεβαίωσε πως «θα σηκώσουμε κάθε πέτρα» ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν ζητηθεί πραγματογνωμοσύνες από διεθνείς φορείς, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Πίζας, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και ένα γερμανικό ινστιτούτο. Οι έρευνες εστιάζουν σε διάφορες πτυχές του δυστυχήματος, από την πυροπροστασία των καθισμάτων μέχρι τα αίτια της λεγόμενης πυρόσφαιρας και το αν αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί από τα έλαια σιλικόνης που υπήρχαν στο τρένο.

Σημείωσε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν έγινε η διαχείριση που έπρεπε στον χρόνο που έπρεπε», ενώ μίλησε και για τραγική υποστελέχωση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ο ΟΣΕ, από 3.200 εργαζόμενους, μετά τα μνημόνια έφτασε να λειτουργεί με μόλις 590, ενώ ο αριθμός των σταθμαρχών μειώθηκε από περισσότερους από 500 σε μόλις 117 την περίοδο του δυστυχήματος. Χαρακτήρισε τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο «ήρωες» που αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και 29 ημέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό, σε πλήρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στις οικογένειες των θυμάτων, αναφέροντας πως πρόσφατα συνάντησε πατέρα ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος ήταν και συνάδελφός του και του είπε «θέλω να κάνεις το καθήκον σου». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπογράμμισε ότι η αποστολή του είναι να αναδείξει τα συστημικά λάθη που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, ώστε οι 57 άνθρωποι που χάθηκαν να μην είναι απλώς αριθμοί. «Θέλω να είναι οι τελευταίοι νεκροί στον ελληνικό σιδηρόδρομο», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Χάος από τη συντριβή αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στη Φιλαδέλφεια - Συγκλονιστικό βίντεο από την πτώση


Μυστήριο με την εξαφάνιση 58χρονου στη Λεπτοκαρυά - Οι αντιφάσεις της συντρόφου του και η αγωνία της οικογένειας

Ο Παύλος Ντε Γκρες χορεύει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας με τον Ρέμο να χτυπάει παλαμάκια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή