Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης λέει ο Λέκκας, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης λέει ο Λέκκας, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης λέει ο Λέκκας, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Ακολουθία με 8 σεισμούς από 3 ως 3,8 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα

Οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά, στις 4:55 και στις 5.


seismos-oia2

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης λίγο μετά τις 3:30

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας. 

oia-seismos

Τέσσερις δονήσεις 3 Ρίχτερ και άνω μέσα σε 25 λεπτά

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 2:13 στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Ακολούθησαν τρεις δονήσεις μεγέθους 3, 3,2 και 3,1 Ρίχτερ στις 2:26, 2:27 και 2:38 αντίστοιχα: η μια 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης, η δεύτερη 4 χιλιόμετρα βόρεια του Ακρωτηρίου Σαντορίνης και η τρίτη 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Συνεχής η δραστηριότητα, δόνηση 3,6 Ρίχτερ λίγο μετά τη μια

Συνεχείς είναι οι δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τα ξημερώματα της Κυριακής.

Λίγο μετά τη μια, σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 9,1 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση 3,3 Ρίχτερ νότια της Αμοργού

Νέα σεισμική δόνηση δόνηση μεγέθους 3,3 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 23:23 του Σαββάτου

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα και το επίκεντρο της ήταν 18 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

amorgos3_3

Νομικού: «Αποκλείουμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου»

Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη μίλησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η κα Νομικού αναφέρθηκε στα εως τώρα δεδομένα που εξέτασαν οι ειδικοί στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) και με τις δηλώσεις της απέκλεισε και αυτή - μετά τον κ. Ευθύμιο Λέκκα - το ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου.

«Αποκλείσαμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7n97rse13op)


Αναλυτικά οι δηλώσεις της

«Έγινε σήμερα η επιτροπή όπου καταθέσαμε όλοι τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας και ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλοι οι επιστήμονες μαζί, συζητάμε και βγάζουμε αποτελέσματα. Είναι πάρα πολύ θετικό. Είναι πολύ θετικό ο κόσμος να βλέπει μια ενιαία εικόνα πάρα πολλών επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες να συνεργάζονται. Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά τα έχουμε καταφέρει», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε πως:

«Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο.Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μας το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την καλντέρα της Σαντορίνης. Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης.»

H καθηγήτρια εξήγησε πως αυτό που αποκλείσανε είναι οι φημολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου και μάλιστα σημείωσε πως το ανέφεραν και στην ενημέρωση που έκαναν νωρίτερα. «Η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Προσοχή τώρα εδώ, στη Νέα Καμένη, δηλαδή στο κεντρικό ηφαίστειο στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο. Και επιμένω για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κόλπου γιατί ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο παρακολουθείται με εξειδικευμένα όργανα όταν υπάρχουν ρομποτικά μηχανήματα τα οποία καταδύονται μέσα στο ηφαίστειο και παίρνουν στοιχεία από τις καμινάδες.»

Αυτόνομο υποβρύχιο όχημα με ειδικούς σένσορες θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα

'Όπως δήλωσε αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα. «Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια αναφέροντας πως αυτό θα γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υποθαλάσσιο παρατηρητήριο αλλά δυστυχώς έχει διακοπεί η χρηματοδότηση γι' αυτό το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο. «Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία θα τα συγκρίνουμε, είναι δεδομένα πριν τη σεισμική δραστηριότητα και θέλουμε να αποκτήσουμε δεδομένα και μετά τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε η κ. Νομικού.

Ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους - Θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία τον Μάρτιο

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει η βοήθεια των ξένων επιστημόνων. «Δηλαδή θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση εχθές, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικό πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.», τόνισε η κ. Νομικού.

Σχετικά με το αν φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση, η ίδια δήλωσε: «Όχι, δεν θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να μελετάμε αυτό τον χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα.»

Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ βορειανατολικά της Σαντορίνης

Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 21:24 του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στα 16 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης.

Λίγα λεπτά αργότερα στις 21:39 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να προσδιορίζεται στα 24 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 800 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα, στις 19.15, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Λέκκας: Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση

«Είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση. Ωστόσο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε πριν από λίγο στο ANT1 o πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του και εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε και στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία αυτή θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα

Είπε επίσης ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά όπως είπε από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος».

Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το "ξύπνημα" ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο»

Δείτε βίντεο

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7n8shyjgrgx)

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ νότια της Αμοργού

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 19.15 του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 11 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στα  26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης

anafi4_4


Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Σαντορίνη και Αμοργό

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Πριν από λίγο, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των κλιμακίων σε Σαντορίνη και Αμοργό και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ νότια της Αμοργού

Σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 18:29 του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 12 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στα 18 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νωρίτερα στις 18.18 σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 3.8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να υπολογίζεται στα 26 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

santorini4_3

Συνεχείς ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη

Δέκα ασθενείς σεισμικές δονήσεις κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο την τελευταία ώρα. Η μόνη που υπολογίστηκε στα 3,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17:58 και η ασθενέστερη με 2,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.17.

Συνεχείς ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη

Δέκα ασθενείς σεισμικές δονήσεις κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο την τελευταία ώρα. Η μόνη που υπολογίστηκε στα 3,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17:58 και η ασθενέστερη με 2,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.17.

Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη - Δεν υπάρχει περίπτωση για ηφαιστειακή έκρηξη, λέει ο Παπανικολάου

Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ είπε πως οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πλέον σε δύο πιθανότητες για τη Σαντορίνη, «ξεχνώντας τα ακραία σενάρια που έχουν διακινηθεί από μη ειδικούς»

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Άκης Τσελέντης: Η σεισμική ακολουθία έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά

Η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης σχετικά με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό και επιμένει ότι η ακολουθία έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, και υπογραμμίζει ότι το πλέον πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

Αναλυτικά αναφέρει:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.
1. Ο ένας λει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.
2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο (χθες τα μάζεψε μετά από δημόσια παρατήρηση του συγγενή του Πρωθυπουργού).
3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από την άνοδο τη μάγματος.
4. Ο άλλο ανέφερε ότι το 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός και ότι θα έκανε τους υπολογισμούς του (μάλλον με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης που είναι αυθεντία) να το σιγουρέψει.
5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά βέβαια τις δικές μου εκτιμήσεις, τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 μετά λίγο παραπάνω από 6.
6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)
7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία» να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ' τ' αυγό και κούρευτο».
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):
1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).
2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.
3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)
4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).
5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.
6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.
2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.
3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).
4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.
ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.
1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.
Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!
Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν. Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.
Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.
Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται … Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται; Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.
Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.
Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.
Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.
Και κάτι άλλο τώρα:
Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.
Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»
Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!
Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».
Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:
Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.
Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.
Φυσικά να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά.

Δύο σεισμικές δονήσεις 3,7 και 3,8 Ρίχτερ σε τέσσερα λεπτά

Δύο σεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 3,8 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών κατέγραψε το Γεωδυναμικό.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 15.38 με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, και η δεύτερη στις 16.02 με επίκεντρο  27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Συνεχίζεται η φυγή από την Σαντορίνη

Για ακόμα μια ημέρα, κόσμος αναχωρεί από την Σαντορίνη λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης με την σεισμική δραστηριότητα.

Δείτε φωτογραφίες από το λιμάνι της Σαντορίνης:

santorini6

santorini5

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου

Για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού- της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ορίζεται ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα 23 οικογένειες από τη Σαντορίνη

Συνολικά 104 άτομα από τη Σαντορίνη, που έφυγαν από το νησί υπό τον φόβο των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα στην Ανατολική Αττική.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d7n0x0u1de2p)

Κλειστά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Θήρα, Ιο, Ανάφη και Αμοργό

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

-Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Οι ανακοινώσεις για τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις

4,6 Ρίχτερ στις 11.42

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 11:42 ΒΒΔ της Ανάφης σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

4,6 στις 11.24

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:24 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

4,1 στις 11.15

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:15 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΑΒΑ της Οίας.

4,3 στις 11.10
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:10 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

4,9 στις 11.00

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:00 σε απόσταση 234 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

4,6 στις 10.36

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 10:36 νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νέα έξαρση παρουσιάζει την τελευταία ώρα η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Διαδοχικές δονήσεις στην κλίμακα από 4 έως και 4,9 Ρίχτερ καταγράφονται την τελευταία ώρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή για τουλάχιστον δύο εβδομάδας ακόμη προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για να πάμε στο χειρότερο σενάριο, αυτό του ισχυρότερου σεισμού, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα.

Τρίτη δόνηση 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητή στις 11 το πρωί

Το επίκεντρο είναι κοντά στην Αρκεσίνη Αμοργού με εστιακό βάρος 10 χιλιομέτρων- Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες δονήσεις της σμηνοσειράς σεισμών που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα από το περασμένο Σάββατο.

Νέα δόνηση 4,6 Ρίχτερ έγινε αισθητή σε Σαντορίνη και Αμοργό, σε λιγότερο από μισή ώρα από τα 4 Ρίχτερ

Νέα δόνηση 4 Ρίχτερ (πρώτη εκτίμηση) έγινε αισθητή στις 10.16 το πρωί του Σαββάτου

Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία στα τέσσερα νησιά

Συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.

Ψυχραιμία επικρατεί στη Σαντορίνη και την Αμοργό- Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

santorini-eurokinissi

ΕΚΠΑ: Πώς ξεκίνησε η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη - Τι έχει συμβεί στο παρελθόν

Πώς αποτιμά την έως τώρα εξέλιξη του φαινομένου το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας- διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Νέοι σεισμογράφοι αλλά και παλλιροιογράφος τοποθετούνται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Σαντορίνης

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d7mvt82efrn5)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή