Νέο 12ετές πρόγραμμα: Εξοπλιστικά made in Greece και δορυφόρος στα... χακί

Νέο 12ετές πρόγραμμα: Εξοπλιστικά made in Greece και δορυφόρος στα... χακί

Στόχος η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα μισά εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων ετών, θα το ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο Μητσοτάκης - Δορυφορική αναβάθμιση των στρατιωτικών επικοινωνιών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νέο 12ετές πρόγραμμα: Εξοπλιστικά made in Greece και δορυφόρος στα... χακί
Την ανάγκη για ουσιαστική εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά projects των επόμενων ετών, στο πλαίσιο τόσο του ReArm Europe όσο και των εθνικών προμηθειών οπλικών συστημάτων, αναμένεται να επισημάνει κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει το ευρύτερο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σε βάθος 12ετίας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα εξειδικεύσει σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι στόχος είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πρακτικά στα μισά εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων ετών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται επί της ουσίας ένα ουσιαστικό δόγμα, σε βάθος χρόνου και με συγκεκριμένες προβλέψεις που υπερβαίνουν τον χρόνο της παρούσας κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι, πάντα με σεβασμό στις δημοσιονομικές ισορροπίες, καλύπτονται πλήρως οι επιχειρησιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, καίριας σημασίας ήταν η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής που προσθέτει κρίσιμους πόρους σε ετήσια βάση για τον προγραμματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πάνω από 2,5 δισ. σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει πέντε επίπεδα αμυντικής θωράκισης της πατρίδας: την αντιπυραυλική, την αντιαεροπορική θωράκιση, τον anti-drone θόλο, την αντιπλοϊκή και την ανθυποβρυχιακή άμυνα. Γύρω από αυτούς τους πέντε άξονες διαρθρώνεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ώστε να υπηρετούνται οι επιχειρησιακές ανάγκες στη νέα εποχή προκλήσεων.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε συστήματα κυβερνοπολέμου και σε δορυφορικά συστήματα, πέρα από την αυτονόητη απόκτηση όπλων και πυρομαχικών για πλήγματα σε βάθος. Ειδική αναφορά θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης και στην επένδυση στην καινοτομία που ήδη δρομολογείται και με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), πέρα από το παραδοσιακό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Κρίσιμη, βεβαίως, ήταν και η επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου στη συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου έθεσε επί τάπητος και projects αμυντικής συνεργασίας, με το βλέμμα ιδιαίτερα στον anti-drone θόλο που η Ελλάδα θέλει να έχει έτοιμο και λειτουργικό έως το 2027.
Νέο 12ετές πρόγραμμα: Εξοπλιστικά made in Greece και δορυφόρος στα... χακί
Κλείσιμο

Ψηφιακές εφαρμογές


Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και επιχειρησιακά σηματοδοτούν οι σύγχρονες τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές που επισφραγίζουν τη μετάβαση του Πενταγώνου στον «πόλεμο του 21ου αιώνα».

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που ο κ. Δένδιας έχει αναφερθεί στα διδάγματα από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και από την αναβάθμιση των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, δεδομένα που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση επιτελείς του Πενταγώνου.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάτι περισσότερο από αναγκαία αλλά και επείγουσα κρίθηκε η ενίσχυση του κρίσιμου τομέα των πληροφοριών, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να γνωστοποιεί «τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου». Πολύ περισσότερο όταν Ελλάδα και Κύπρος διέθεταν μέχρι πρότινος κανάλια στον Hellas Sat, όχι όμως επικοινωνιακό δορυφόρο για αποκλειστική στρατιωτική χρήση, παρά τις αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο νέος δορυφόρος αναμένεται να διασφαλίσει ασφαλείς και απρόσβλητες επικοινωνίες, αλλά και ανταλλαγή δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε, το παράδειγμα της Ουκρανίας, όπου η χρήση δορυφορικών επικοινωνιών υπήρξε κάτι περισσότερο από εκτεταμένη, απέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία τους, καθώς δύσκολα δέχονται παρεμβολές.

Η απόκτηση του νέου δορυφόρου θα συνδυαστεί και με τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control που δρομολογεί το Πεντάγωνο με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, τη στιγμή που η συμβασιοποίηση του προγράμματος «Θώραξ» στην αρχή της εβδομάδας σχετίζεται με τη συλλογή δεδομένων από όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφοριών της χώρας, δηλαδή ραντάρ, εναέρια, επίγεια μέσα, UAVs, παρατηρητήρια, ηλεκτρονικά μέσα από όλους τους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία.

Στρατηγικά όπλα

Νέο 12ετές πρόγραμμα: Εξοπλιστικά made in Greece και δορυφόρος στα... χακί

Και αν, ωστόσο, ο «πόλεμος του 21ου αιώνα» κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες και την ταχύτητα της επεξεργασίας τους, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό θα χαρακτηρίζεται από τη στροφή στα στρατηγικά όπλα, ανάμεσα στα οποία είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, οι πύραυλοι Meteor που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι τρεις φρεγάτες FDI HN (Belh@rra), οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην προβολή ναυτικής ισχύος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι αναγκαστικά μόνο στο Αιγαίο, και οι πύραυλοι Scalp Naval, που σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Δένδιας είχε περιγράψει ως «τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών μας».

Για τον λόγο αυτόν ο ορίζοντας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος αναμένεται να υπερβαίνει το 2030, αναβαθμισμένο κατά 2,5 δισ. ευρώ μετά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για τη ρήτρα διαφυγής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή