Οστεοπόρωση: η ασθένεια-μάστιγα για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας
Μια νόσος «πολιτογραφημένη» ως ασθένεια των γυναικών ηλικίας των δεύτερων -ήντα αρχίζει να επελαύνει αργά αλλά σταθερά και στον άρρενα πληθυσμό. Τουλάχιστον το 22% των Ελλήνων αμφοτέρων φύλων έχει πληγεί από αυτή, ενώ αυξημένο κίνδυνο διατρέχει να υποστεί τις συνέπειές της ένας στους τρεις Ελληνες στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον, η οστεοπόρωση, περί της οποίας ο λόγος, διαγιγνώσκεται σε ολοένα πιο πρώιμες ηλικίες, με τα σ
Μια νόσος «πολιτογραφημένη» ως ασθένεια των γυναικών ηλικίας των δεύτερων -ήντα αρχίζει να επελαύνει αργά αλλά σταθερά και στον άρρενα πληθυσμό. Τουλάχιστον το 22% των Ελλήνων αμφοτέρων φύλων έχει πληγεί από αυτή, ενώ αυξημένο κίνδυνο διατρέχει να υποστεί τις συνέπειές της ένας στους τρεις Ελληνες στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον, η οστεοπόρωση, περί της οποίας ο λόγος, διαγιγνώσκεται σε ολοένα πιο πρώιμες ηλικίες, με τα σημάδια της να εμφανίζονται ακόμη και πριν συμπληρωθούν τα πρώτα -ήντα. Στη χώρα μας περίπου 400 χιλιάδες γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση που συνοδεύεται από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου.
Οι διόλου ευοίωνες αυτές επισημάνσεις έγιναν σήμερα από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, με αφορμή την έναρξη πανελλήνιας εκστρατείας της επιστημονικής εταιρείας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με μείζονα προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.
Τουλάχιστον 15.000 κατάγματα του μηριαίου οστού σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι οι απτές επιπτώσεις της οστεοπόρωσης στη χώρα μας, ανέφεραν η κυρία Κατερίνα Σαριδάκη και οι κύριοι Κώστας Μαυρουδής και Πολυζώης Μάκρας.
«Ανά 30 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα κάταγμα, που οφείλεται σε οστεοπόρωση, σε κάτοικο χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους οκτώ άντρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους», ανέφερε ο κ. Μαυρουδής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι τρόποι για να αποφευχθεί το… κακό: «η καθημερινή λήψη ασβεστίου σε επαρκείς ποσότητες, η αναπλήρωση των ελλειμμάτων του οργανισμού σε βιταμίνη D και η τακτική σωματική άσκηση».
Τις διαστάσεις της «σιωπηλής» αυτής νόσου, επεσήμανε η κυρία Σαριδάκη, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ειδικός τόνισε επίσης τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, δηλαδή σε ηλικία κάτω των 40 ετών, στην πρόκληση οστεοπόρωσης, λόγω της απώλειας της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων, και υπέδειξε στις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση να ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Τέλος, ο κ. Μάκρας υπογράμμισε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει η νόσος για τον πάσχοντα αλλά και για την οικογένειά του. «Τα οστεοπορωτικά κατάγματα , που συμβαίνουν κυρίως στην τρίτη ηλικία, συνήθως οδηγούν σε αναπηρία» ανέφερε, και ζήτησε την αρωγή της Πολιτείας στον τομέα της πρόληψης διότι ελαχιστοποιεί σημαντικά το δυσβάσταχτο σωματικό και οικονομικό άγος για τα «θύματα» της οστεοπόρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr