Στον κοινωνικό «Καιάδα» τα ΑμεΑ

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα σε χιλιάδες ΑμεΑ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους από την πολιτεία.

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα σε χιλιάδες ΑμεΑ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους από την πολιτεία.

Συνολικά 40 ιδρύματα, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, απειλούνται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον χιλιάδων ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που παρακολουθούν τα προγράμματα των δομών αυτών και κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ένα σύγχρονο «Καιάδα».

Την ίδια ώρα, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και στα Ιδρύματα, αφού στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί το 2010 για τους φορείς αυτούς ήταν 25 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 εξαιτίας και των περικοπών από το μεσοπρόθεσμο (2/59950/0020/26-8-2011 απόφαση του ΓΛΚ) το ποσό αυτό στην αρχή μειώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια περιορίστηκε χωρίς καμιά εξήγηση στα 14.915.000  ευρώ (συνολική μείωση 40%).

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσίασαν έγγραφο του υπουργείου Υγείας (αριθμ. πρωτ. 24-11-2011/Π3β/Φ.ΟΙΚΟΝ/ΔΥ) και στο οποίο περιγράφεται το μέγεθος του προβλήματος.

«Οι ανωτέρω φορείς δεν αντιμετωπίζουν πλέον το πολύ έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης αλλά την παντελή ανεπάρκεια πόρων, για να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, σε σημείο, αναστολής, των εργασιών τους. Οι ανωτέρω φορείς σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν χιλιάδες Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα εν λόγω ΝΠΙΔ συμπληρώνουν τις κρατικές υπηρεσίες και το κλείσιμο τους θα φέρει το Κράτος αντιμέτωπο με την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ατόμων που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται από τους ανωτέρω φορείς».

Οι παραπάνω φορείς χρηματοδοτούνται κατά 30%-40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπόλοιπο  από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ένα 5% καλύπτεται από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέχρι σήμερα όμως και μετά από 11 μήνες, μόνο τα 6,5 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί. Η καταβολή των υπόλοιπων προϋπολογισθέντων 8.369.000 ευρώ παραμένει στον «αέρα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr