Πίσω από τη βιτρίνα του Euro, του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών

Ήταν κοινό μυστικό πως τα «σκουπίδια» της κοινωνίας είχαν επιμελώς κρυφτεί κάτω από το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για να υποδεχθεί τους επισκέπτες των χρυσών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το καλοκαίρι του 2004 από τους δρόμους της Αθήνας ως δια μαγείας είχαν εξαφανισθεί αδέσποτα ζώα, οι επαίτες των φαναριών, οι αλλοδαποί μικροπωλητές των πεζοδρομίων και οι τοξικομανείς της πλατείας Ομονοίας. Ήταν κοινό μυστικό πως τα «σκουπίδια» της κοινωνίας είχαν επιμελώς κρυφτεί κάτω από το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για να υποδεχθεί τους επισκέπτες των χρυσών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι φωνές διαμαρτυρίας μάλιστα κάποιων οργανώσεων είχε χαθεί τότε κάτω από τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα των ενθουσιασμένων Ελλήνων.

Το κρύψιμο των ζωντανών «σκουπιδιών» των μεγαλουπόλεων κάτω από το χαλί μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων δεν αποτελούσε όμως νεοελληνική πατέντα μιας και καθημερινά πληθαίνουν οι κραυγές διαμαρτυρίας για αντίστοιχα και ίσως και πιο απάνθρωπα παραδείγματα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Βραζιλία.

Εν όψη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2012 που θα φιλοξενηθεί σε Πολωνία και Ουκρανία, η κυβέρνηση στο Κίεβο πήρε την φρικιαστική πρωτοβουλία, να σκοτωθούν όλα τα αδέσποτα των μεγαλύτερων πόλεων, ώστε να καθαρίσουν οι δρόμοι για τους ξένους επισκέπτες. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Sun τα περισσότερα αδέσποτα έχουν δηλητηριαστεί, ενώ άλλα έχουν πυροβοληθεί από ειδικά συνεργεία του στρατού. Μόνο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο, τον περασμένο χρόνο δηλητηριάστηκαν πάνω από 20.000 αδέσποτα.

Και αν στην Ουκρανία στο στόχαστρο των αρχών μπήκαν τα ενοχλητικά αδέσποτα στην μακρινή Βραζιλία που το καλοκαίρι του 2014 θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και δύο χρόνια αργότερα το  Ρίο ντε Τζανέιρο θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι καταγγελίες είναι ακόμη πιο σοκαριστικές.  

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel  έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που επιτρέπει την βίαιη απομάκρυνση των εθισμένων στα ναρκωτικά παιδιών από τους δρόμους. Η αστυνομία συλλαμβάνει παιδιά 10 και 12 ετών που πιστεύεται πως είναι ικανά να κλέψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν για να επιβιώσουν. Τα παιδιά συλλαμβάνονται και μεταφέρονται αμέσως σε στρατόπεδα ανηλίκων στην επαρχία.

Για κατάχρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ρακέλ Ρόλνικ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και εισηγήτρια του ΟΗΕ για την στέγαση.
Ο γεννημένος σε φαβέλα διάσημος ποδοσφαιριστής Ρομάριο, ο οποίος πλέον ανήκει στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Βραζιλίας δηλώνει πως "δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να οδηγούνται έτσι οι άνθρωποι στη εξορία" και πως "οι συνθήκες θυμίζουν τις  κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr