Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε νέες «δικαστηριακές» περιπέτειες
Αναστατωμένη και «θιγμένη» είναι αυτές τις ημέρες η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης μετά τους οικονομικούς ελέγχους που έφεραν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 25 καθηγητές, καθώς και τον πρώην πρύτανη κ. Χρήστο Νικολάου. Οι πανεπιστημιακοί, στην αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για το ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια το ελληνικό «Χάρβαρντ», κάθονται… σε ανάμενα κάρβουνα. Κάνουν λόγο μάλιστα για διασυρμό και «πλήξη της αξιοπρέπειας των μελών της Επιτροπής Ερευνών» και απε
Αναστατωμένη και «θιγμένη» είναι αυτές τις ημέρες η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης μετά τους οικονομικούς ελέγχους που έφεραν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 25 καθηγητές, καθώς και τον πρώην πρύτανη κ. Χρήστο Νικολάου. Οι πανεπιστημιακοί, στην αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για το ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια το ελληνικό «Χάρβαρντ», κάθονται… σε ανάμενα κάρβουνα. Κάνουν λόγο μάλιστα για διασυρμό και «πλήξη της αξιοπρέπειας των μελών της Επιτροπής Ερευνών» και απειλούν να κλείσουν «με λουκέτο» το πανεπιστημιακό ίδρυμα αν δεν απαλλαγούν από τους καταλογισμούς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης εξέτασε τις δαπάνες των κονδυλίων του πανεπιστημίου για τα έτη 1996-2003 και θεώρησε ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διάθεση των χρημάτων. Από εκείνη τη στιγμή οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατηγορούν 25 μέλη της Επιτροπής Ερευνών ότι οφείλουν να πληρώσουν το αστρονομικό ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, διότι κατά τους ισχυρισμούς τους τα χρήματα δεν διατέθηκαν σε ερευνητικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι μεγάλα οικονομικά ποσά έχουν δοθεί για την ανοικοδόμηση του αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο αλλά και για φαρμακευτική περίθαλψη προσωπικού του πανεπιστημίου.
«Ο επιθεωρητής δεν βρήκε καμία παρατυπία στη νομιμότητα αλλά θεώρησε ότι δεν ξοδέψαμε σωστά το αποθεματικό. Το πώς διατίθεται το αποθεματικό το αποφασίζει η σύγκλητος. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και αναμένεται δικαστική απόφαση, και ο επιθεωρητής με ξαφνική επίσκεψη δήλωσε ότι θα προβεί σε καταλογισμό. Καλό θα είναι να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε κατηγορηματικά στο protothemaonline ο κ. Θεοφάνης Κιτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικοχημείας και πρόεδρος του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Χτες, οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα και τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο. Ο κ. Μπέζας, προς ικανοποίηση των καθηγητών, υποστήριξε ότι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση των πρώτων καταλογισμών, στους επόμενους πέντε μήνες, κανένας νέος καταλογισμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επίσης, όπως αναφέρει επιστολή που εστάλη στο protothemaonline από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, «στοιχεία του σχετικού φακέλου της υπόθεσης δείχνουν ότι το πανεπιστήμιο θα δικαιωθεί αλλά και στην περίπτωση όπου η απόφασή του δεν μας ικανοποιεί πλήρως, άφησαν περιθώριο για νέο ή συμπληρωματικό έλεγχο από οικονομικούς ελεγκτές που θα προέρχονται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και δεν θα έχουν καμία σχέση με το περιβάλλον της Κρήτης» .Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr