Ψωρίαση: Mια παρεξηγημένη δερματική νόσος που στιγματίζει
Μία από τις πλέον «παρεξηγημένες» δερματικές ασθένειες έχει σήμερα την… τιμητική της – Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης γαρ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με ψωρίαση ξεπερνούν τους 130 εκατομμύρια, ενώ σε ό,τι αφορά την χώρα μας η ψωρίαση ταλαιπωρεί τουλάχιστον 200.000 Έλληνες αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της.
Κι αυτό διότι τη
Μία από τις πλέον «παρεξηγημένες» δερματικές ασθένειες έχει σήμερα την… τιμητική της – Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης γαρ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με ψωρίαση ξεπερνούν τους 130 εκατομμύρια, ενώ σε ό,τι αφορά την χώρα μας η ψωρίαση ταλαιπωρεί τουλάχιστον 200.000 Έλληνες αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της.
Κι αυτό διότι την «συνοδεύει» μια μεγάλη παρανόηση: οι περισσότεροι την συγχέουν με την ψώρα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική δερματική νόσος και οφείλεται στο ακάρι της ψώρας. Το αποτέλεσμα όμως είναι αφενός οι ασθενείς με ψωρίαση να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται ως «κινητές εστίες» μόλυνσης, αφετέρου οι ειδικοί να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές σε δύο επίπεδα, σε εκείνο του δέρματος αλλά και σε εκείνο της ψυχής των ασθενών.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο της ψωρίασης. Δυστυχώς, όμως η νόσος δεν προσβάλει μόνον το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά και την ψυχή. Η οργή, η αμηχανία, το αίσθημα απόρριψης, η κατάθλιψη είναι συναισθήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξίσου με τις δερματικές αλλοιώσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου κάθε έτους) ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντρέας Κατσάμπας.
Κι ενώ σε θεραπευτικό επίπεδο η επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του στιγματισμού των ασθενών η προσπάθεια βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αντιδρά με τρόπο που καταρρακώνει το ηθικό των ασθενών. Αυτή τη ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος των ασθενών προσπαθεί να εξαλείψει το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ». «Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ριζική αντιμετώπιση, θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα. Γι’ αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό μας, απόρροια της ελλιπής ενημέρωσης», υπογράμμισε η κυρία Αλεξάνδρα Παπαστάμου, πρόεδρος του Σωματείου (www.kalipso.gr. τηλ. 210 7212002).
Τι είναι η ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική ασθένεια του δέρματος. Εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις λεπιδώδεις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούν φαγούρα, διάρρηξη του δέρματος και συχνά αιμορραγίες. Συχνότερα, προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Σήμερα οι ειδικοί έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ψωρίαση συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.
Ισχυροί «σύμμαχοι» της δερματοπάθειας αυτής έχει αποδειχτεί ότι είναι το στρες και το αλκοόλ. Απεναντίας ο ήλιος θεωρείται πλέον ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά «όπλα» κατά της ψωρίασης. Μάλιστα, η έκθεση των ασθενών σε τεχνητό φως κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και η ηλιοθεραπεία με μέτρο το καλοκαίρι αποτελούν βασικά στάδια της φαρμακευτικής αγωγής. Στο οπλοστάσιο των ειδικών υπάρχουν ακόμη φαρμακευτικά σκευάσματα τελευταίας γενιάς, αλλά και βιολογικά φάρμακα. Στα τελευταία επενδύουν πολλά οι γιατροί για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, διότι δεν προκαλούν τοξικότητα σε ζωτικά όργανα όπως είναι το ήπαρ και οι νεφροί. «Τα βιολογικά φάρμακα στοχεύουν μόνο σε εκείνο το σημείο του σώματος που νοσεί, με αποτέλεσμα να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες» ανέφερε ο κ. Κατσάμπας, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η θεραπεία πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του γιατρού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr