To σεξ στα 80 μας κάνει πιο κοινωνικούς
O Dr. Θάνος Ασκητής, πρόεδρος του Eλληνικού Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σεξουαλική Υγεία» και μας απαντά σε όσα θέλουμε να γνωρίζουμε γύρω από το σεξ.
Πώς γίνεται ενώ σήμερα το σεξ να κυριαρχεί παντού και στα πάντα, να υπάρχει αρκετή άγνοια ως προς την σεξουαλικότητα του ανθρώπου;
Εξακολουθεί
O Dr. Θάνος Ασκητής, πρόεδρος του Eλληνικού Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σεξουαλική Υγεία» και μας απαντά σε όσα θέλουμε να γνωρίζουμε γύρω από το σεξ.
Πώς γίνεται ενώ σήμερα το σεξ να κυριαρχεί παντού και στα πάντα, να υπάρχει αρκετή άγνοια ως προς την σεξουαλικότητα του ανθρώπου;
Εξακολουθεί σε πάρα πολλές κοινωνίες και ειδικά τις τοπικές κοινωνίες και στην δική μας την κοινωνία την Ελληνική να υπάρχει άγνοια ως το προς το τι είναι σεξουαλικότητα. Μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλικότητα κατ άρχην είναι κοινωνική συμπεριφορά και προέρχεται από τις αντιλήψεις, τις παραδόσεις, τα ταμπού μας, τις θρησκευτικές ερμηνείες και κυρίως τις χρεώσεις που μια κοινωνία μέσα στον ηθικό της κώδικα μπορεί να επιβάλει στα μέλη της. Η σεξουαλικότητα πάντα ως μια κρυφή πηγή χαράς και ως μια μυστική υπόθεση της ανθρώπινης ζωής έχει ακόμα και σήμερα μπροστά σε μια πολύ πιο απελευθερωμένη και προκλητική κοινωνία την άγνοια και την άρνηση ως προς το τι είναι πραγματικά σωστό ή λάθος αφού αυτό μας αγχώνει και πως οι σημερινοί άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τη σεξουαλικότητα τους έτσι όπως πραγματικά το επιθυμούν, το θέλουν και το νιώθουν. Η σεξουαλικότητα όσο και να απελευθερώνεται θα έχει άγνοια γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι αρνούνται να μάθουν γι αυτή ή φοβούνται ότι θα εμπλακούν σε συμπεριφορές που θα εκτεθούν.
Το σεξ κάνει καλό στην υγεία;
Το σεξ φυσικά κάνει καλό στην υγεία τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ενδεικτικά θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι που διατηρούν σεξουαλική ζωή μετά τα 70 και τα 80 τους χρόνια και κατά μέσο όρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα έχουν καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. Προσέχουν πιο πολύ τον εαυτό τους, γυμνάζονται, έχουν καλύτερο δείκτη υγείας στη γενικότερη στάση ζωής τους και ο ψυχισμός τους είναι σε πολύ καλύτερη ψυχολογία από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την σεξουαλικότητα και νιώθουν το μαρασμό των γηρατειών την κατάθλιψη της απομόνωσης αλλά και την πτώση την ψυχική και την σωματική. Οι άνθρωποι οφείλουν να διατηρούν την σεξουαλικότητα τους όχι για να είναι νέοι, αλλά γιατί ξέρουν ότι η σεξουαλικότητα είναι κομμάτι της υγείας και είναι συνυφασμένη με την ψυχική και σωματική μας ύπαρξη και πραγματικότητα.
Το διαδικτυακό σεξ είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Πιστεύετε ότι αυτή η τάση θα μας κάνει κακό στην σεξουαλική μας υγεία;
Βεβαίως ναι. Aν το διαδίκτυο όμως αποτελεί ένα όπλο επικοινωνίας με σκοπό να γνωρίζουμε ανθρώπους και να απλώνουμε όλο και πιο πολύ την ανάγκη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και της σεξουαλικής ζωής, τότε θα σας έλεγα ότι η σεξουαλική μας υγεία κερδίζει από αυτό. Εάν όμως, όπως δυστυχώς εμείς οι ειδικοί το παρατηρούμε, το διαδικτυακό σεξ αποτελεί ένα όπλο μόνωσης, αυνανισμών, αποφυγής επαφής μ’ έναν άνθρωπο και αρχίζουμε και διαμορφώνουμε όπως το cyber sex σεξουαλικές συμπεριφορές που ο ένας επικοινωνεί μέσα από το computer του με κάποιον άλλον χωρίς ποτέ να γνωρίζονται από κοντά ικανοποιώντας τις σεξουαλικές τους ορέξεις διαμέσου της εικόνας τότε πράγματι η σεξουαλική υγεία χάνεται και το σεξ πέφτει στην ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που ανοίγουν το βράδυ αργά το computer τους κι ενώ η γυναίκα τους κοιμάται βλέπουν μέσα sites ή σελίδες με εξαιρετικά σεξουαλικό ενδιαφέρον, ταινίες ή films ή επικοινωνούν εκφράζοντας φαντασιώσεις μέσα από το computer που η γυναίκα τους δεν γνωρίζει, τότε αυτοί οι άνθρωποι απομονώνονται και αναπτύσσουν ένα σεξουαλικό μοντέλο αυτισμού που λέγεται παραφιλία ως παρέκκλιση ή διαταραχή μιας συμπεριφοράς που δεν προάγει τη σχέση των δύο φύλων και δεν προσφέρει τη σεξουαλική ταυτότητα ως υγεία τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.
Οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν ή τώρα μπορούν πιο εύκολα να δηλώσουν την ύπαρξη τους μέσα στην κοινωνία;
Δεν πιστεύω ότι οι ομοφυλόφιλοι αυξήθηκαν σε αριθμό, είναι σίγουρο όμως ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα σήμερα να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους χωρίς να νιώθουν ότι θα διωχθούν ή θα μπουν στο περιθώριο από μια κοινωνία όπου ακόμη βεβαίως δεν είναι τόσο έτοιμη να δεχτεί τη συμπεριφορά αυτή και ειδικότερα η κοινωνία των γονιών. Είναι χαρακτηριστικό να πούμε από τις διεθνείς μελέτες ότι η ομοφυλοφιλία κυμαίνεται περίπου στο 10% του γενικού πληθυσμού. Κατά άλλους είναι 12% ως 15% και μοιράζεται σε άνδρες και γυναίκες σχεδόν στο 6% με 8% στον αντρικό πληθυσμό και 4% ως 6% στο γυναικείο πληθυσμό. Ακόμη και αυτοί που ονομάζονται αμφισεξουαλικοί θα σας πω ότι η τάση όσο κι αν οι ίδιοι θέλουν να διαχωριστούν σε μια τρίτη κατηγορία που ονομάζεται αμφισεξουαλικότητα η τάση των ανθρώπων αυτών τείνει προς την ομοφυλοφιλία. Γι’ αυτό λοιπόν θα λέγαμε ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό παγκόσμια είναι 10% ως 12% του γενικού πληθυσμού της γης των ανθρώπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr