Στα 2,88 δισ. ευρώ το «πάγωμα» της φαρμακευτικής δαπάνης

«Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται από τη συμφωνία που θα υπογράψουμε να διαθέσουμε ούτε ευρώ παραπάνω» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δέσμη μέτρων για το «πάγωμα» της φαρμακευτικής δαπάνης το τρέχον έτος στα 2,88 δισ ευρώ προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, σε συνέχεια της συμφωνίας με την τρόικα για τον «κλειστό» προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων σε ό,τι αφορά τα φάρμακα.

«Το ακριβές ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 είναι 2,88 δισ. ευρώ, που επιμερίζεται σε 24 εκατ ευρώ τον μήνα. Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται από τη συμφωνία που θα υπογράψουμε να διαθέσουμε ούτε ευρώ παραπάνω» τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με εκπροσώπους των γιατρών, των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιριών της χώρας.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων που δεν συμμετέχουν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου.

Τα προαναφερθέντα, «σπάταλα» ταμεία όπως τα χαρακτήρισαν τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, σημείωσαν αύξηση κατά 40% της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011, την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε το έτος με μείωση της αντίστοιχης δαπάνης κατά 30%.

Έτσι, με στόχο την κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θα διανεμηθούν τα ενιαία συνταγολόγια που προσώρας λαμβάνουν μόνο οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλους τους γιατρούς, νοσοκομειακούς, ιδιώτες και συμβεβλημένους με ταμεία, θα ελεγχθούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τον ΕΟΦ, θα ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων, θα καθιερωθεί μηνιαία έκπτωση (rebate) σε όλη τη φαρμακευτική αλυσίδα, δηλαδή φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιούς ανάλογα με τις πωλήσεις τους.

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι εάν δεν είχε γίνει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τότε θα ήταν αναγκαία η μείωση των κύριων συντάξεων. «Τα 2,7 δισ ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής δαπάνης για τις κύριες συντάξεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.  

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Διονύσης Φιλιώτης υπογράμμισε  ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φτάσει στα όρια τους και υπέδειξε ως μία «μαύρη τρύπα« του συστήματος τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς.

Οι γιατροί από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «στοχοποίηση» του κλάδου. «Χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει σύστημα υγείας. Όλοι οι ιδιώτες γιατροί αποδέχθηκαν και στήριξαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στο ΙΚΑ βρίσκεται το πρόβλημα, και το γνωρίζετε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι μόνο σε 2 δομές του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ.Θεόδωρος Αμπατζόγλου αντέκρουσε τους οικονομικούς στόχους του υπουργείου Υγείας. «Αν τα 2,88 δισ ευρώ διαιρεθούν με  τους 10,5 εκατ. ασφαλισμένους της χώρας, το ποσό που αναλογεί για φάρμακα σε κάθε ασφαλισμένο είναι 274 ευρώ τον χρόνο ή μόλις 23 ευρώ το μήνα» είπε ο κ. Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται μονόδρομος με τα οικονομικά δεδομένα της κυβέρνησης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr