Συνταγματικό και νόμιμο το μνημόνιο με απόφαση τoυ ΣτΕ

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρώτο μνημόνιο του 2010, εξέλιξη που πυροδοτεί την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας...

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρώτο μνημόνιο του 2010, εξέλιξη που πυροδοτεί την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς μάλιστα να αποκλείει και κατάθεση αίτησης για αναψηλάφηση της σχετικής δίκης.

Το πρώτο μνημόνιο κρίθηκε συνταγματικό από την πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία δημοσίευσε σήμερα τις αποφάσεις της. Έτσι, απορρίφθηκαν οι προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά του μνημονίου ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς.

Η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη σχεδόν κατά πλειοψηφία – υπήρξαν μειοψηφίες σε επιμέρους ζητήματα – και σύμφωνα με αυτή το μνημόνιο  δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Όσον αφορά τη μη επικύρωση του Μνημονίου με νόμο, αυτή σύμφωνα με την Ολομέλεια, δεν παραβιάζει  το άρθρο 36 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το σκεπτικό


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση το μνημόνιο «δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη, διότι με αυτό δεν αναλαμβάνονται αμοιβαίες δεσμεύσεις των μερών που υπέγραψαν το κείμενό του στην αγγλική γλώσσα, ούτε, άλλωστε, προβλέπονται νομικά μέσα για τον εξαναγκασμό των ελληνικών αρχών στην πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του ή άλλου είδους νομικής φύσεως κυρώσεις, μέσω των οποίων θα επιτυγχανόταν εμμέσως ο ίδιος σκοπός, ούτε προκύπτει ότι τα υπογράψαντα το ανωτέρω κείμενο μέρη θέλησαν να προσδώσουν, κατ’ εξαίρεση, νομική δεσμευτικότητα στο κείμενο αυτό».  

Επίσης, κρίθηκε ότι με την υπογραφή του μνημονίου και την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας,  ενώ ταυτόχρονα η  κυβέρνηση διατηρεί την κατ’ άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Για τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδομάτων θερινών διακοπών, δώρων κατ’ επιταγή του μνημονίου, το ΣτΕ τις δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι αυτές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr