Το μυστήριο με τον εφοπλιστή - συλλέκτη και την εικόνα των 1,5 εκ. ευρώ
Μια κλεμμένη εικόνα αμύθητης αξίας, ο συλλέκτης εφοπλιστής και η μυστική επιχείρηση της Scotland Yard!Είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του θρίλερ που ξεκίνησε από τις Σέρρες, απλώθηκε στο Λονδίνο και αφού πέρασε μέσα από τα σαλόνια πάμπλουτων οικογενειών κατέληξε σε δικαστικό και διπλωματικό πόλεμο…
Πριν μια εβδομάδα, ο «θησαυρός» επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο, όμως το μυστήριο και τα ερωτήματα για το ρόλο κάποιων α
Μια κλεμμένη εικόνα αμύθητης αξίας, ο συλλέκτης εφοπλιστής και η μυστική επιχείρηση της Scotland Yard!Είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του θρίλερ που ξεκίνησε από τις Σέρρες, απλώθηκε στο Λονδίνο και αφού πέρασε μέσα από τα σαλόνια πάμπλουτων οικογενειών κατέληξε σε δικαστικό και διπλωματικό πόλεμο…
Πριν μια εβδομάδα, ο «θησαυρός» επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο, όμως το μυστήριο και τα ερωτήματα για το ρόλο κάποιων ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει με σαφήνεια πως η εικόνα του 14ου αιώνα με θέμα την αποκαθήλωση του Ιησού, η οποία είχε κλαπεί το 1978 από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, βρέθηκε στα χέρια του εφοπλιστή και συλλέκτη έργων τέχνης Βασίλη Βαλαμπού, γιατί βγήκε στο σφυρί έναντι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ και ποιοι είναι αυτοί που προσπάθησαν να τη σπρώξουν στο Μουσείο Μπενάκη. Ο θάνατος του Έλληνα συλλέκτη πριν από ενάμισι χρόνο, μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ενώ η οικογένεια του ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να κρατήσει πάση θυσία την εικόνα.
Η όλη ιστορία αποτελεί σύμφωνα με αξιωματούχους των ελληνικών και βρετανικών αρχών, μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της να έμπλεξαν χωρίς να το γνωρίζουν όμως οι εκτιμήσεις λένε πως μετά την επιστροφή της εικόνας είναι πλέον μεγάλη ευκαιρία να αποκαλυφθεί ένα γιγαντιαίο κύκλωμα που έχει σπρώξει στο εξωτερικό ελληνικά κειμήλια αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, έχει δοθεί από την Εισαγγελία Αθηνών εντολή, να ψαχτεί η υπόθεση σε βάθος και να μπουν στο μικροσκόπιο των ελληνικών και ξένων αρχών άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την εμπλοκή τους στη βρόμικη ιστορία.
Ο συλλέκτης, ο αντικέρ και το 1.5 εκατομμύριο
Το όνομα του Βασίλη Βαλαμπού φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων Ελλήνων συλλεκτών έργων τέχνης. Οι δημιουργίες του Γιώργου Μπουζιάνη αποτελούσαν τη μεγάλη του αγάπη καθώς μέσα σε 27 χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει και να εντάξει στη συλλογή του το μεγαλύτερο μέρος των έργων του καλλιτέχνη. Κανένας όμως δεν γνώριζε μέχρι τουλάχιστον πριν μερικά χρόνια ότι έχει στη συλλογή του και την εικόνα της αποκαθήλωσης του Ιησού που είχε κλαπεί το 1978 από μοναστήρι των Σερρών και αφού είχε κοπεί στα δύο ταξίδεψε στο Λονδίνο.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης των αρχαίων της Σχοινούσας το 2006 και το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας του τότε προϊσταμένου του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής κ. Γεωργίου Γληγόρη, ήταν η αφορμή να βρεθεί η άκρη του νήματος. Τότε διαπιστώθηκε ότι η εικόνα είναι στο Λονδίνο χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Και τότε έγινε ένα συμβάν που αποδείχτηκε καταλυτικό στην επιστροφή της. Ένας από τους γνωστότερους Έλληνες αντικερ που ζει μόνιμα στο Λονδίνο ο κ. Ιωάννης (Yanni) Πετσόπουλος ιδιοκτήτης της Axia Art Gallery, έρχεται σε επαφή με το μουσείο Μπενάκη και προσπαθεί να πουλήσει την εικόνα. Οι υπεύθυνοι του μουσείου, διαπιστώνουν πως ο «θησαυρός» που βγαίνει στο σφυρί είναι κλεμμένος και ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές. Πράγματι, ενημερώνεται με κατεπείγον σήμα η ελληνική πρεσβεία και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν τη Μητροπολιτική Αστυνομία.
Η μυστική επιχείρηση της Scotland Yard
Όλα δείχνουν πως πλέον είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί ο κάτοχος της κλεμμένης εικόνας. Τα «λαγωνικά» της Scotland Yard, βρίσκουν τον κ. Ιωάννη Πετσόπουλο και ζητούν εξηγήσεις. Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι για λογαριασμό ποιανού ανθρώπου διαπραγματεύεται την πώληση του θρησκευτικού κειμηλίου. Αρχικά ο αντικέρ δεν δείχνει να συνεργάζεται και αρνείται τα πάντα. Όμως, μετά από αφόρητη πίεση αναγκάζεται να «σπάσει» και να δώσει το όνομα του μακαρίτη πλέον Έλληνα εφοπλιστή Βασίλη Βαλαμπού. Ο θάνατος του 66χρονου συλλέκτη, το Μάιο του 2006 δεν εμποδίζει την οικογένεια του να διεκδικήσει στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου την εικόνα ισχυριζόμενη πως βρίσκεται στην κατοχή της τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως η ελληνική πλευρά επιμένει και τελικά την προηγούμενη εβδομάδα μετά από δύο αναβολές το δικαστήριο αποφασίζει πως «Η αποκαθήλωση του Ιησού» πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η εικόνα, πλέον βρίσκεται στα ελληνικά χέρια όμως το μυστήριο της διαδρομής και των χρημάτων που δόθηκαν προκειμένου να αλλάξει χέρια εξακολουθεί να υπάρχει. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μια συμμορία αρχαιοκάπηλων άρπαξε την εικόνα το 1978 από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στις Σέρρες. Αφού την έκοψαν στα δύο, άγνωστο πως, την έβγαλαν στο εξωτερικό και πιθανότατα την πούλησαν αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Το 1980 σε μια επιχείρηση της Ασφάλειας στου Γκύζη συλλαμβάνονται με κινηματογραφικό τρόπο τα μέλη της σπείρας όμως κανένας τους δεν άνοιξε το στόμα του για να αποκαλύψει σε ποιους και για πόσα χρήματα πούλησαν την εικόνα. Φυσικά, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο θησαυρός πέρασε κατευθείαν στα χέρια του Βασίλη Βαλαμπού ή έφθασε σε αυτόν αφού πρώτα πέρασε από τα σαλόνια άλλων συλλεκτών. Επιπλέον, προκαλεί πολλά ερωτήματα γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έψαξε και τις ευθύνες που φέρει η οικογένεια που έχει στην κατοχή της το θρησκευτικό κειμήλιο αλλά περιορίστηκε απλά σε μια δικαστική μάχη προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή της.
Στις πιάτσες των συλλεκτών του Λονδίνου οι πληροφορίες λένε πως κυκλοφορούν πολλά έργα τέχνης που έχουν βγει παράνομα από την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από αυτά τα ιστορικά αντικείμενα κρύβονται τα ίδια πρόσωπα και οι ελληνικές αρχές ελπίζουν πως μετά το ξεσκέπασμα της κλοπής του «θησαυρού των Σερρών» θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι τους αρχαιοκάπηλους και να δρομολογήσουν την επιστροφή και άλλων σπάνιων αντικειμένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr