Αβραμόπουλος εναντίον πιράνχας
Τα πιράνχας και τα λόμπι που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας βρίσκει μπροστά του ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την αγορά φαρμάκων και να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών από τις φαρμακοβιομηχανίες. Μία διάταξη σε νομοσχέδιο, η οποία συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και με την οποία επιτρέπονται οι λεγόμενες παράλληλ
Τα πιράνχας και τα λόμπι που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας βρίσκει μπροστά του ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την αγορά φαρμάκων και να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών από τις φαρμακοβιομηχανίες. Μία διάταξη σε νομοσχέδιο, η οποία συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και με την οποία επιτρέπονται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα, προκάλεσε αντιδράσεις από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και από ορισμένους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που απειλούν να καταψηφίσουν τη ρύθμιση. Με τη διάταξη ο κ. Αβραμόπουλος εναρμονίζει τη νομοθεσία με τις κοινοτικές επιταγές, καθώς οι παράλληλες εξαγωγές ενθαρρύνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέσο για να ελέγχονται οι τιμές των φαρμάκων σε λογικά επίπεδα. Με τις εξαγωγές αυτές πιέζονται οι υψηλές τιμές που κατάφεραν να πάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε διάφορες χώρες και για διάφορα φάρμακα. Εάν για κάποιον λόγο δηλαδή ένα φάρμακο έλαβε υπερβολική τιμή στην Ελλάδα, οι εισαγωγές από μία άλλη χώρα όπου διατίθεται φθηνά θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να το προμηθευτούν φθηνότερα και πιθανόν θα αναγκάσει τη φαρμακοβιομηχανία να μειώσει την τιμή.
Συμφέροντα και λόμπι που τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρούν να ελέγξουν την αγορά με κάθε τρόπο έβαλαν υπογείως, αλλά και με τις πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρούν, κατά της ρύθμισης Αβραμόπουλου. Ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. ισχυρίστηκαν ότι κακώς αλλάζει το σημερινό πλαίσιο, για το οποίο όμως είχαν ακουστεί φωνές ότι είχε επιβληθεί κατόπιν πιέσεων από τους φαρμακοβιομήχανους. Η διάταξη προκάλεσε και εσωτερικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, τις οποίες πολλοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενες, αφού συγκεκριμένοι φαρμακοβιομήχανοι διατηρούν άριστες σχέσεις με πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και ήδη οι αρχικές σκληρές αντιδράσεις στο σχέδιο Αβραμόπουλου επανεξετάζονται.
Αλλά και στη Ν.Δ. υπάρχει ιδιαίτερη ενόχληση για τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες σε μια περίοδο που δοκιμάζονται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ορισμένοι αφήνουν αιχμές για συγκεκριμένο βουλευτή ο οποίος διαφοροποιείται έντονα από την πολιτική Αβραμόπουλου. Στον βουλευτή καταλογίζεται ότι έχει, μέσω του αδελφού του, διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα και φοβούνται νέο τυχόν σκάνδαλο.
Επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους ήγειραν θέμα περί πιθανών ελλείψεων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά αν αυξηθούν οι εξαγωγές, ο υπουργός Υγείας έθεσε ρήτρες, με τις οποίες διασφαλίζεται ότι πρώτα θα καλύπτονται οι ανάγκες στην Ελλάδα και μετά θα αρχίζουν οι εξαγωγικές ενέργειες.
Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου δεν παραλείπουν να συνδέσουν την ξαφνική προβολή των διαφοροποιήσεων με τον γενικότερο πόλεμο που φαίνεται να δέχεται ο υπουργός Υγείας από την ώρα που άρχισαν από κάποιες πλευρές -άσχετες με τον υπουργό Υγείας- οι συζητήσεις για τη διαδοχή στη Ν.Δ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr