Καταργείται το όριο ηλικίας για συμμετοχή σε διαγωνισμό δικαστικών επιμελητών

Το ανώτατο ηλικιακό όριο που θέτει ο νόμος – δηλαδή το 35ο έτος - για την συμμετοχή σε διαγωνισμό για την πρόσληψη δικαστικών επιμελητών....

Το ανώτατο ηλικιακό όριο που θέτει ο νόμος – δηλαδή το 35ο έτος - για την συμμετοχή σε διαγωνισμό για την πρόσληψη δικαστικών επιμελητών, κατήργησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με απόφασή της η Ολομέλεια Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δικαίωσε γυναίκα που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει θέση δικαστικού επιμελητή επειδή είχε συμπληρώσει το παραπάνω ηλικιακό όριο. 

Η υποψήφια συμμετείχε σε διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων δικαστικών επιμελητών στη Θεσσαλονίκη, το 2003, και η αίτησή της απερρίφθη από την επιτροπή εξετάσεων διότι είχε συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας της. Για να δικαιωθεί χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια δικαστικών αγώνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική της αποκατάσταση, τις οικονομικές και ψυχικές της αντοχές. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλικιακό όριο των 35 ετών, θέτει διάταξη του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών του 1995, που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι «δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχει ο υποψήφιος εφόσον έχει συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο και δεν έχει υπερβεί το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του».

Στην απόφαση της (1621/2012) η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να προβλέπονται για το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή που έχει και επικουρικό χαρακτήρα στο έργο της απονομής δικαίου, θα πρέπει να ανάγονται στην ηθική συγκρότηση, τις επιστημονικές και τις εν γένει διανοητικές ικανότητες του υποψηφίου. Και αυτό, προκειμένου η λειτουργία της Δικαιοσύνης να υπηρετείται από πρόσωπα με διαπιστωμένη επιστημονική ικανότητα και ηθική υπόσταση.

Δεν διαπιστώνεται όμως, κατά τρόπο εμφανή, αναφέρουν τα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ «η προσφορότητα και αναγκαιότητα της επιδίκου ρυθμίσεως, δηλαδή αν και σε ποιο βαθμό εξυπηρετείται η προαναφερόμενος δημόσιος σκοπός με το απόλυτο κώλυμα εισόδου στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή υποψηφίου που έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας του».

Και αυτό γιατί –αναφέρεται στην απόφαση- «η συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας ενός υποψηφίου, κατά κοινή πείρα, λαμβανομένων υπόψη και των εν γένει συνθηκών ασκήσεως του συγκεκριμένου επαγγέλματος, δεν απομειώνει την βιολογική του ικανότητα σε βαθμό που να δικαιολογεί τη θέσπιση κωλύματος συμμετοχής του στο διαγωνισμό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr