Η άνοδος της ακροδεξιάς σε Γαλλία και Ελλάδα

Η άνοδος της ακροδεξιάς τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ελλάδα σχετίζεται με το  σκόπιμο έλλειμμα κατανόησης των περίπλοκων οικονομικών διαδικασιών  υποστήριξε κατά την έναρξη του 14ου Business week ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Le Monde, Marc Roche

Η άνοδος της ακροδεξιάς τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ελλάδα σχετίζεται με το  σκόπιμο έλλειμμα κατανόησης των περίπλοκων οικονομικών διαδικασιών  υποστήριξε κατά την έναρξη του 14ου Business week ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Le Monde, Marc Roche που προκάλεσε σάλο με το βιβλίο του «Η Τράπεζα».

Στην ίδια εκδήλωση με θέμα τη Γλώσσα στη διοίκηση και την άσκηση εξουσίας, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος υποστήριξαν ότι η γλώσσα της πολιτικής χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο συγκάλυψης της πραγματικότητας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από μεταπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων οι τρεις διακεκριμένοι στο αντικείμενο τους ομιλητές  ανέπτυξαν ο καθένας από τη σκοπιά του τις θέσεις τους με θέμα: "Η Γλώσσα ως Εργαλείο Διοίκησης και Άσκησης Εξουσίας". Την έναρξη του 14ου Business Week που διοργανώνει, έως τις 11 Μαΐου, ο Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (MBA's Society) υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς κήρυξε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης.

«Η πληροφορία είναι απολύτως ελεγχόμενη» υποστήριξε ο Marc Roche. « Δεκάδες βιβλία στα βιβλιοπωλεία για την οικονομία, οι εφημερίδες αυξάνουν συνεχώς τις οικονομικές τους σελίδες και όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τις περίπλοκες οικονομικές διαδικασίες. Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την κρίση, οι πολίτες δεν βλέπουν κανέναν να τιμωρείται, οι τραπεζίτες αρνούνται να μιλήσουν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις ίδιες εκβιαστικές πρακτικές. Οι μόνοι που μιλάνε για την οικονομία είναι τα άκρα. Η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά. Το είδαμε αυτό στη Γαλλία με την Μαρί Λεπέν το είδατε και εδώ στην Ελλάδα».

«Οι ευφημισμοί χρησιμοποιούνται στο λόγο και κυρίως στην ξύλινη γλώσσα των πολιτικών για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα η ανεργία βαφτίζεται αύξηση του διαθέσιμου δυναμικού και οι βομβαρδισμοί ανθρωπιστική βοήθεια»  υπογράμμισε ο Βασίλης Βασιλικός.

Για πολιτικές αλήθειες που δεν ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο μίλησε ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος.
 
«Οι ορολογίες μνημονιακός και αντιμνημονιακός είναι ψευδείς. Αν το κάθε κόμμα εξηγήσει τι εννοεί με αυτές τις λέξεις θα διαπιστώσουμε ότι δεν συμπίπτουν οι έννοιες. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν γλωσσικά εφέ που υποκαθιστούν τον πολιτικό λόγο. Στα κόμματα απουσιάζει, όχι τυχαία, ο εκτενής και αναλυτικός γραπτός λόγος με προτάσεις και λύσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr