Με την «Ομάδα Αιγαίου» στην Αμοργό

Το 1943 εν μέσω γερμανικής κατοχής, ο Νίκος Γκάτσος εκδίδει την ποιητική συλλογή «Αμοργός». Για λίγα δευτερόλεπτα νομίζουμε ότι η προτομή του είναι μία από τις δύο που κοσμούν τη διαμορφωμένη είσοδο της Χώρας...

Το 1943 εν μέσω γερμανικής κατοχής, ο Νίκος Γκάτσος εκδίδει την ποιητική συλλογή «Αμοργός». Για λίγα δευτερόλεπτα νομίζουμε ότι η προτομή του είναι μία από τις δύο που κοσμούν τη διαμορφωμένη είσοδο της Χώρας. Λάθος. Πρόκειται για τους Αριστόβουλο και Γεώργιο Πετζετάκι, της ομώνυμης σωληνοβιομηχανίας. Μάλλον θα πρόκειται για γηγενείς ευεργέτες.

Στο ατμοσφαιρικό καφέ- μπαρ «Γιασεμί» τα «τραγούδια του Γκάτσου» έχουν την τιμητική τους στο ράφι της βιβλιοθήκης (εκδόσεις Πατάκη). Ξεχωρίζει το «Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι θα ήταν όλα αληθινά». Δίπλα, μία ποιητική συλλογή της Laure Vergnac, με αφιέρωση. Εκατό περίπου ξένοι έχουν διαλέξει το νησί των Κυκλάδων για μόνιμη εγκατάσταση. Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι και ακολουθούν οι Ιταλοί που εσχάτως είναι υπερκινητικοί. «Κτίζουν ένα δωμάτιο για τον εαυτό τους και ένα για να το νοικιάζουν» εξηγεί ο δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος που άφησε το φαρμακείο του στο Ηράκλειο Κρήτης για να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο.

Το βράδυ προσκαλεί την ομάδα Αιγαίου σε μία αυτοσχέδια μουσική βραδιά στην παραλία Καταπόλων. «Είναι μία προσφορά των επαγγελματιών του νησιού στο πνεύμα του εθελοντισμού που διακονείτε» επισημαίνει στον πολύ σύντομο για δημόσιο αξιωματούχο λόγο του. Παρευρίσκονται μαζί μας δύο από τους συνολικώς τέσσερις αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στην Αμοργό. Με την βοήθεια του οίνου και των παραδοσιακών νησιώτικων τραγουδιών, αρχίζουν οι εξομολογήσεις. Η μία σκέπτεται να παραμείνει και μετά το πέρας του αγροτικού της, αφού γνώρισε στο πρόσωπο ευειδούς νέου, παρεπιδημούντας στο νησί.

Το δίχως άλλο είναι ένα ερωτικό νησί η Αμοργός. Το βλέπεις από τον τρόπο που χόρευαν τα νησιώτικα οι κάτοικοι, το βλέπεις από τις σκέψεις που αναβλύζουν αίφνης από το μυαλό σου και σε επαναπροσδιορίζουν αισθηματικώς. Τέλος το αντικρίζεις κατάματα στην βραδινή αφέγγαρη περατζάδα. Η ώρα έχει πάει δύο μετά τα μεσάνυχτα και ο διονυσιασμένος τραγουδιστής συνεχίζει να υμνεί τα κάλλη της νησιωτικής χώρας. Οι περισσότεροι γιατροί και τα μέλη της «ομάδας Αιγαίου» έχουν αποχωρήσει διακριτικώς. Η επόμενη ημέρα αγγέλλεται βεβαρημένη. Το νησί είναι μεγάλο και τα περιστατικά πολλά. Τα ιατρεία εκτάκτως θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως και μετά τη δύση.

Η Αμοργός δεν είναι μόνον το νησί όπου ο Λυκ Μπεσσόν εμπνεύσθηκε το «Απέραντο γαλάζιο». Είναι ένας τόπος με ανθρώπους που έχουν ανάγκες και ενίοτε επιθυμίες. Οπως τα παιδιά των σχολείων που περιμένουν τον εποπτικό και αθλητικό εξοπλισμό, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου ως μάννα εξ ουρανού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr