Τον Ιανουάριο η πρώτη συνάντηση Ελλάδας – FYROM στο Δικαστήριο της Χάγης

Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η πρώτη επίσημη συνάντηση της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων (MIA).

Στην πρώτη συνάντηση του αντιπροσώπου των Σκοπίων (έχει οριστεί ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι) με την πρόεδρο του Δικαστηρίου κυρία Ρόζαλιν Χίγγινς και τους αν

Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η πρώτη επίσημη συνάντηση της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων (MIA).

Στην πρώτη συνάντηση του αντιπροσώπου των Σκοπίων (έχει οριστεί ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι) με την πρόεδρο του Δικαστηρίου κυρία Ρόζαλιν Χίγγινς και τους αντίκλητους της Ελλάδας (έχουν οριστεί ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ολλανδία Κωνσταντίνος Ράλλης και η κυρία Μαρία Τελαλιάν από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών) αναμένεται να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο εγκαλώντας την Ελλάδα ότι εμπόδισε την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και άρα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Η δικαστική διαμάχη των δύο χωρών στη Χάγη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ενδέχεται δε να παραταθεί ακόμη και μέχρι το 2014! Είναι προφανές ότι μέχρι την οριστική ετυμηγορία της Χάγης, το ενδεχόμενο να εισέλθει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ απομακρύνεται, εάν δεν αναστέλλεται, αφού τόσο η Ατλαντική Συμμαχία όσο και η Κομισιόν έχουν θέσει ως όρο την προηγούμενη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων. Διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την τακτική του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, θεωρώντας ότι παρατείνεται η διαδικασία διευθέτησης ενός ζητήματος που πίστευαν ότι θα κλείσει σύντομα. «Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε προσφάτως την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο διευθέτησης του Σκοπιανού υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Το δικαστήριο της Χάγης αποτελείται από 15 δικαστές (προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τη Σιέρα Λεόνε, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιορδανία, τη Βραζιλία και τη Σομαλία). Από τις χώρες καταγωγής των δικαστών μόνο η Γερμανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιέρρα Λεόνε δεν έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το Φεβρουάριο του 2009, η Βρετανίδα πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου κυρία Ρόζαλιν Χίγγινς συνταξιοδοτείται και αντικαθίσταται από τον επίσης Βρετανό κ. Κρίστοφερ Γκρίνγουντ. Ο νέος πρόεδρος του Δικαστηρίου θα προκύψει έπειτα από απόφαση των 15 (με 9ετή θητεία) δικαστών. Εκτός από τη νομική ομάδα που θα αναπτύξει τις απόψεις τους, οι αντίδικοι έχουν δικαίωμα να ορίσουν από έναν –ad hoc- δικαστή με δικαίωμα ψήφου προ της τελικής ετυμηγορίας. Η FYROM έχει ήδη διορίσει τον Κροάτη κ. Μπούντισλαβ Βούκας, ενώ η Ελλάδα επέλεξε ως ad hoc δικαστή τον καθηγητή διεθνούς δικαίου και Ακαδημαϊκό κ. Εμμανουήλ Ρούκουνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr