«Σοβαρές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και FYROM
«Σοβαρές διαφορές» μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων διαπίστωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε στην Οχρίδα με τον Ελληνα και τον Σκοπιανό διαπραγματευτή κυρίους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Νίμιτς παρατήρησε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους απ’ ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις και προέτρεψε τις δύο κυβερ
«Σοβαρές διαφορές» μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων διαπίστωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε στην Οχρίδα με τον Ελληνα και τον Σκοπιανό διαπραγματευτή κυρίους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Νίμιτς παρατήρησε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους απ’ ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις και προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδιώξουν συμβιβασμό ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των διμερών σχέσεων. Για όσα συζητήθηκαν επί τρίωρο πίσω από κλειστές πόρτες, ο Αμερικανός μεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος» και παρέπεμψε στην επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε μερικές εβδομάδες επί ελληνικού εδάφους.
«Η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία», δήλωσε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, αναδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση του προβλήματος. Ο Ελληνας διαπραγματευτής σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Απαντώντας, ο Σκοπιανός διαπραγματευτής υποστήριξε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι διμερές και διαφώνησε με τη θέση του κ. Βασιλάκη ότι η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία (σ.σ. που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία) αποτελεί γιγαντιαίο βήμα. «Σύνθετη ονομασία είναι και το προσωρινό όνομα της χώρας μας» ισχυρίστηκε ο κ. Ντιμιτρόφ και κάλεσε την Ελλάδα να μην εμποδίσει την ένταξη της FYROM στους διεθνείς οργανισμούς, επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Ο Σκοπιανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πλευρά της πΓΔΜ εισηγήθηκε τον σχηματισμό κοινής επιτροπής που θα εξετάσει τα ιστορικά εγχειρίδια, πρότεινε την αναβάθμιση των συναντήσεων σε υψηλότερο επίπεδο, τη διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα - Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι πρότεινε στην Ελλάδα την υιοθέτηση «διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας», η οποία μάλιστα θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει ήδη μεταδώσει το protothema.gr, διαφωνεί με τις σχετικές ιδέες που παραπέμπουν σε μια ιδιότυπη συμφωνία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θεωρώντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες εκτρέπουν από την ουσία της υπόθεσης.
Την ίδια ώρα, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επέλεγε να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στις δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων με τις οποίες συντηρείται η αδιαλλαξία των γειτόνων. «Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δρόμος ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί διμερές πρόβλημα, κατηγορώντας εμμέσως την πΓΔΜ ότι ακολουθεί παρελκυστική τακτική με τεχνητές καθυστερήσεις που επιβραδύνουν τις διαπραγματεύσεις. Η κυρία Μπακογιάννη επιχειρηματολόγησε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ («το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή») η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά διεθνές πρόβλημα και σε αυστηρό τόνο επισήμανε ότι «η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα που ονόματος που τόσο επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας της πΓΔΜ με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δηλαδή δύο οργανισμούς στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η πΓΔΜ».
Με τον ξεκάθαρο αυτό τρόπο η ελληνική διπλωματία απέρριψε τη φιλολογία που επικρατεί στα Σκόπια ότι δήθεν η Ελλάδα μπλοφάρει «κραδαίνοντας» την απειλή του βέτο για να παρεμποδίσει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και ότι τελικώς η Αθήνα θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η κυρία Μπακογιάννη επιτέθηκε στον Σκοπιανό ομόλογό της υπογραμμίζοντας ότι «δεν ακολουθήσαμε, δεν ακολουθούμε και δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μιλόσοσκι στον αδιέξοδο δρόμο των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr