Έτοιμη να λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος ,όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή τόνισε ότι «αισθανόμαστε πως είμαστε πολύ κοντά στην ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής, γι' αυτό και πιστεύουμε στην καλή πίστη της τουρκικής κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία σ' αυτό το θέμα».

Έτοιμη να ανοίξει τις θύρες μόλις οι τουρκικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως», είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος ,όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή τόνισε ότι «αισθανόμαστε πως είμαστε πολύ κοντά στην ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής, γι' αυτό και πιστεύουμε στην καλή πίστη της τουρκικής κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία σ' αυτό το θέμα».

«Όπως γνωρίζετε, στο θέμα της Χάλκης υπάρχει και μία στροφή 180 μοιρών της αντιπολίτευσης, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, εάν και όταν αποφασίσει, να εκδώσει την άδεια επαναλειτουργίας της» πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προετοιμασίες για την «επόμενη μέρα» έχουν ξεκινήσει. Η Σχολή είναι έτοιμη να δεχθεί τους 25 φοιτητές του πρώτου έτους. Οι επίσημες γλώσσες, υποχρεωτικές για όλους τους σπουδαστές, θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Οι φοιτητές στη Χάλκη, όπως ίσχυε και παλιά, θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από άλλες Ορθόδοξες και Χριστιανικές Εκκλησίες.

«Είχαμε πάντοτε Αγγλικανούς, Ρωμαιοκαθολικούς, Αιθίοπες…» επισήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος. «Η Εκκλησία αναλάμβανε να εξασφαλίζει δωρεές και διάφορα εισοδήματα, για να μπορέσει να παράσχει δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και διατροφή σε όλους τους φοιτητές, που πάντοτε έμεναν μέσα ως αδελφοί της Μονής».

Στην ερώτηση γιατί να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, τη στιγμή που υπάρχουν Σχολές στην Ελλάδα, αλλά και στη Βοστώνη, ο Μητροπολίτης Προύσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Σχολή προϋπήρχε και έκλεισε με έναν άδικο και προσβλητικό τρόπο, και για την Εκκλησία μας και για την Ομογένειά μας. Η Σχολή λειτουργούσε από το 1844, αδιαλείπτως. Έδωσε Πατριάρχες, Προκαθημένους σ' όλη την Ορθοδοξία. Επομένως, είναι μία από τις Σχολές οι οποίες αποτελούν για την Εκκλησία και για το Πατριαρχείο μας έναν θεσμό. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα του ανθρωπίνου δικαιώματος στην Παιδεία».

Ελπίδα και θάρρος για το μέλλον

Αναφερόμενος στο πνεύμα της Χάλκης, το οποίο διαφοροποιεί τους απόφοιτους της Σχολής, ο κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε ότι το ήθος τους είναι εκκλησιαστικό, μοναστικό, αλλά όχι περιθωριακό και συντηρητικό, με την έννοια των ακροτήτων.

 «Ο κάθε απόφοιτος της Χάλκης- τονίζει- είναι ένας Οικουμενικός κληρικός. Είναι εκείνος, που θα μπορεί να πάει οπουδήποτε στον Κόσμο, να αναλάβει οποιαδήποτε ενορία, θα ομιλεί ξένες γλώσσες, θα μπορεί να έχει επικοινωνία με τον γείτονά του, τον Ρωμαιοκαθολικό, τον Προτεστάντη, τον Εβραίο, τον Μουσουλμάνο, και δεν θα «γκετοποιεί» την Ορθοδοξία».

Ο Μητροπολίτης Προύσης επισήμανε ακόμη πως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη Χάλκη και γενικά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Τουρκία, όπου «γενικά το κράτος και οι θεσμοί έχουν πάψει να είναι εχθρικοί και επιθετικοί προς την Ομογένεια και το Πατριαρχείο».

Χαρακτήρισε δε «παρηγοριά και στήριγμα» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος «βλέπει πολύ μακριά και βάσει αυτών των οραμάτων σχεδιάζει και την πορεία της Εκκλησίας», ενώ σημείωσε πως στο Πατριαρχείο τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

«Ο Πατριάρχης μας, όπως γνωρίζετε, είναι ένας αεικίνητος ηγέτης, ο οποίος είναι η πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας. Έρχονται νέα στελέχη, έχουμε νέους κληρικούς στην Πατριαρχική Αυλή και γενικότερα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στο Μοναστήρι στο οποίο διακονώ. Υπάρχει μία κίνηση προς τα εμπρός, η οποία μας δίνει ελπίδα και θάρρος για το μέλλον» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr