Μοσχαρίσιο κρέας μετά... μουσικής
28.08.2012
09:03
Μοσχάρια που χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ ακούγοντας κλασική μουσική και τρώγοντας... γκουρμέ ζωοτροφές εμπλουτισμές με ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό είναι η εικόνα που συναντάει κανείς σε μιά πρωτότυπη φάρμα στο Μακροχώρι Ημαθίας.
Μοσχάρια που χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ ακούγοντας κλασική μουσική και τρώγοντας... γκουρμέ ζωοτροφές εμπλουτισμές με ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό είναι η εικόνα που συναντάει κανείς σε μιά πρωτότυπη φάρμα στο Μακροχώρι Ημαθίας.
Μια ιδιαίτερη κτηνοτροφική μονάδα που παράγει με φυσικό τρόπο μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα.
Δύο αδέλφια, ο Δημήτρης και ο Γιούλης Κουτσιώφτης κληρονόμησαν μια φάρμα από τον παππού τους, αλλά, όπως οι ίδιοι αναφέρουν δεν έμειναν εκεί. Όπως λένε οι ίδιοι στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος «από την αρχή αναζητούσαμε τρόπους να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η συμβατική κτηνοτροφία. Ξεκινήσαμε το 2008, εποχή που το κόκκινο κρέας στιγματιζόταν ως μη υγιεινό από διάφορες έρευνες γιατρών και διατροφολόγων, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, ανέφερε ο Γιούλης Κουτσιώφτης και πρόσθεσε: «Είχαμε ακούσει για μια προσπάθεια να παραχθεί με φυσικό τρόπο που βασίζεται στη διατροφή, κρέας πουλερικών με αυξημένα Ω3 λιπαρά, τα οποία, όπως είναι γνωστό, κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με βοοειδή. Τότε απευθυνθήκαμε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας βοηθήσουν να παράξουμε μοσχαρίσιο κρέας με Ω3 λιπαρά».
Το ΑΠΘ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε στη φάρμα Κουτσιώφτη μια έρευνα η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Οπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Μακροχώρι, η έρευνα έδειξε ότι το μοσχάρι που τρεφόταν με συγκεκριμένες τροφές είχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό. «Αποδείχθηκε ότι στα 100 γραμμάρια από το μοσχαράκι-άρωμα, όπως το ονομάζουμε, έχει 240 mg Ω3 έναντι περίπου 40 mg που περιέχει το συμβατικό», εξήγησε ο κ. Κουτσιώφτης.
Η ερευνητική ομάδα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παραχώρησε στους κτηνοτρόφους την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραγωγή των λιπαρών οξέων Ω3 στο σώμα των ζώων έχει άμεση σχέση με την ευζωία του: «Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και εμείς τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις υπάρχει ηχοσύστημα που παίζει κλασική μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή διαπιστώσαμε ότι έτσι τα ζώα μας είναι πιο χαλαρά».
Μια ιδιαίτερη κτηνοτροφική μονάδα που παράγει με φυσικό τρόπο μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα.
Δύο αδέλφια, ο Δημήτρης και ο Γιούλης Κουτσιώφτης κληρονόμησαν μια φάρμα από τον παππού τους, αλλά, όπως οι ίδιοι αναφέρουν δεν έμειναν εκεί. Όπως λένε οι ίδιοι στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος «από την αρχή αναζητούσαμε τρόπους να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η συμβατική κτηνοτροφία. Ξεκινήσαμε το 2008, εποχή που το κόκκινο κρέας στιγματιζόταν ως μη υγιεινό από διάφορες έρευνες γιατρών και διατροφολόγων, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, ανέφερε ο Γιούλης Κουτσιώφτης και πρόσθεσε: «Είχαμε ακούσει για μια προσπάθεια να παραχθεί με φυσικό τρόπο που βασίζεται στη διατροφή, κρέας πουλερικών με αυξημένα Ω3 λιπαρά, τα οποία, όπως είναι γνωστό, κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με βοοειδή. Τότε απευθυνθήκαμε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας βοηθήσουν να παράξουμε μοσχαρίσιο κρέας με Ω3 λιπαρά».
Το ΑΠΘ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε στη φάρμα Κουτσιώφτη μια έρευνα η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Οπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Μακροχώρι, η έρευνα έδειξε ότι το μοσχάρι που τρεφόταν με συγκεκριμένες τροφές είχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό. «Αποδείχθηκε ότι στα 100 γραμμάρια από το μοσχαράκι-άρωμα, όπως το ονομάζουμε, έχει 240 mg Ω3 έναντι περίπου 40 mg που περιέχει το συμβατικό», εξήγησε ο κ. Κουτσιώφτης.
Η ερευνητική ομάδα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παραχώρησε στους κτηνοτρόφους την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραγωγή των λιπαρών οξέων Ω3 στο σώμα των ζώων έχει άμεση σχέση με την ευζωία του: «Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και εμείς τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις υπάρχει ηχοσύστημα που παίζει κλασική μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή διαπιστώσαμε ότι έτσι τα ζώα μας είναι πιο χαλαρά».
Η φάρμα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις δυναμικότητας 960 μοσχαριών κρεατοπαραγωγής και έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών, ενώ κομμάτι της εταιρίας που έχει συσταθεί είναι και ένα κρεοπωλείο στη Βέροια το οποίο πουλάει αποκλειστικά μοσχαρίσιο κρέας με αυξημένα Ω3 λιπαρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr