Καταρρέει το σύστημα της ψυχικής υγείας, προειδοποιούν οι αρμόδιοι φορείς

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» για την λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας μέσω των οποίων υλοποιούνται στη χώρα μας τα προγράμματα αποασυλοποίησης, «απεγκλωβισμού» δηλαδή των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία.

«Οι  μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης, για τέταρτη  φορά μέσα τα τελευταία 4 έτη καθώς το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εξαιτίας της μη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» για την λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας μέσω των οποίων υλοποιούνται στη χώρα μας τα προγράμματα αποασυλοποίησης, «απεγκλωβισμού» δηλαδή των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία.

«Οι  μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης, για τέταρτη  φορά μέσα τα τελευταία 4 έτη καθώς το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εξαιτίας της μη εύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών» επισήμαναν σήμερα εκπρόσωποι των 36 μελών του Δικτύου κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Εθνικής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Όπως ανέφεραν, για το 2008 έχουν καταβληθεί μόνον 46 εκατομμύρια ευρώ έναντι του συνολικού ποσού των 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραμένει ακάλυπτο το έλλειμμα των προηγούμενων χρόνων –περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, για το τρέχον έτος έχει διασφαλιστεί μόλις το 36% των απαιτούμενων πόρων, περί τα  40 εκατομμύρια ευρώ ενώ απαιτούνται 109 εκατομμύρια.

Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των προγραμμάτων αποασυλοποίησης που πραγματοποιούνται τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι εκπρόσωποι του Δικτύου υπογράμμισαν ότι 2.112 ψυχικά πάσχοντες εντάχθηκαν και πάλι στην κοινωνία μέσω της λειτουργίας 410 μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και ότι έκλεισαν ψυχιατρικά άσυλα (έχουν ήδη κλείσει εκείνα της Πέτρας, του Ολύμπου, των Χανίων και της Κέρκυρας, και δρομολογείται το κλείσιμο των ψυχιατρείων Λέρου και Τρίπολης).

Άλλοι 1400 ασθενείς έχουν εγκατασταθεί σε μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη Μη Κυβερνητικών οργανώσεων σύμφωνα  με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Συνολικά περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, απασχολούνται σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας.

Υπό τις συνθήκες υποχρηματοδότησης, που επικρατούν, ωστόσο, εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος της κατάρρευσης αυτού του συστήματος. Ήδη, όπως αναφέρθηκε στην Έκτακτη Εθνική Διαβούλευση, κάποιες μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Ενώ για τις περισσότερες εξ αυτών το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα για τη τωρινή λειτουργία τους αλλά και να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες, η Θράκη, η Φθιώτιδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη στον τομέα της ψυχικής υγείας. Επίσης, ότι, όπως κατέδειξε έκθεση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό εισαγωγών για νοσηλεία με εισαγγελική εντολή, γεγονός που αποτελεί αντικειμενικό δείκτη ανεπάρκειας της ψυχιατρικής φροντίδας.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου προανήγγειλαν κλιμάκωση των δράσεων μέσω των οποίων θα καταγγέλλουν τη συστηματική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr