Μητροπολίτης Αυστρίας: Η Ελλάδα χρειάζεται προπάντων ηθική βοήθεια

«Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνον οικονομική βοήθεια, αλλά προπάντων ηθική υποστήριξη για να ξεπεράσει την οικονομική και δημοσιονομική κρίση», τονίζει ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας- έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, σε σημερινές δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Καθολικής Εκκλησίας....

«Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνον οικονομική βοήθεια, αλλά προπάντων ηθική υποστήριξη για να ξεπεράσει την οικονομική και δημοσιονομική κρίση», τονίζει ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας- έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, σε σημερινές δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επιταγή ύψους 35.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν κατά την εκδήλωση αλληλεγγύης με τους Έλληνες, την οποία είχε διοργανώσει τον περασμένο Ιούνιο στη Βιέννη, η Μητρόπολη Αυστρίας.

Στις δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Αρσένιος επισημαίνει το ανθρωπιστικό έργο που φέρει σε πέρας η Εκκλησία της Ελλάδας, βοηθώντας αναξιοπαθούντες με τη συνδρομή απλών πολιτών, διανέμοντας, για παράδειγμα, καθημερινά πάνω από 10.000 γεύματα στην Αθήνα και πάνω από 100.000, σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα «νέο δίκτυο αλληλεγγύης» που δίνει ελπίδα για το μέλλον και για αυτό, είναι πολύ απογοητευτικό όταν τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χρειάζονται ενισχυμένες πανευρωπαϊκές προσπάθειες για να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση και για να αναγνωριστούν οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και νοοτροπίες, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Αυστρίας, οι Έλληνες ζούσαν στο παρελθόν με χρήματα που δεν είχαν, αγοράζοντας προϊόντα που δεν παράγονταν καν στη χώρα τους και βέβαια την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη δεν φέρει μόνον ο λαός, αλλά μεγάλες ευθύνες έχουν οι πολιτικοί και οι τράπεζες και τώρα θα πρέπει να γίνει παραδοχή των λαθών και να υπάρξει μια νέα αφετηρία.

Προσθέτει δε, πως ο ρόλος της Εκκλησίας βρίσκεται, πέραν της συγκεκριμένης βοήθειας σε δεινοπαθούντες, προπάντων στη μέριμνα για την ενότητα του λαού και ο ίδιος θεωρεί την κρίση ως ευκαιρία για να ανακαλύψει και πάλι η Ευρώπη τις χριστιανικές αξίες που έχουν χαθεί και για να μπορεί να αντιπαρατάξει στον υπέρμετρο υλισμό μια καλύτερη απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση αλληλεγγύης με τους Έλληνες, τον περασμένο Ιούνιο, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, είχε διακηρύξει ότι «στους Έλληνες, η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και είναι "ντροπή" με ποιά επιφανειακότητα και επιπολαιότητα γίνεται τώρα λόγος για τους Έλληνες».

Για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν τον Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο, είχε επισημάνει ο καρδινάλιος, χαιρετίζοντας συγχρόνως ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Έλληνες».

 Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης, με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και το ναό του Αγίου Γεωργίου και σε αυτή συγκεντρώθηκε το ποσό των 35.000 ευρώ, που παρέδωσε τώρα ο μητροπολίτης Αρσένιος στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να διατεθούν στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr