Tρεις μεγάλες εταιρείες αντιδρούν για την κυπριακή ΑΟΖ
13.11.2012
17:41
Έχουν αναθέσει σε νομικούς να αναζητήσουν στοιχεία και να τους συμβουλεύσουν αν έχουν νομικούς τρόπους αντίδρασης στην απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης στη γαλλορωσική κοινοπραξία «Total-Novatec-GPB»....
Τουλάχιστον τρεις εταιρείες-«κολοσσοί» οι οποίες υπέβαλαν προτάσεις για έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ και δεν επελέγησαν έχουν αναθέσει -σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος- σε νομικούς να αναζητήσουν στοιχεία και να τους συμβουλεύσουν αν έχουν νομικούς τρόπους αντίδρασης στην απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης στη γαλλορωσική κοινοπραξία «Total-Novatec-GPB».
Η εφημερίδα δημοσιεύει τις συνολικές τεχνικές και οικονομικές βαθμολογίες που έδωσαν τόσο η Επιτροπή, που σύστησε η Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι Γάλλοι σύμβουλοι της Beicip, για τα οικόπεδα για τα οποία υπήρξε απόφαση ανάθεσης, δηλαδή τα 2,3,9 και 11.
Στα οικόπεδα 2,3 και 11 η ανάθεση έγινε σύμφωνα με τις βαθμολογίες , ενώ για το 9 επιλέχθηκε η 5η στη βαθμολογία κοινοπραξία«Total-Novatec-GPB». Για το οικόπεδο 9 στις βαθμολογίες προηγούνται κατά σειρά η ΕΝΙ-Kogas, η Premier-VITAL-Petronas, η Capricon Marathon και η Edison-Delek-Enel- Woodside.
Διάφορα στοιχεία δείχνουν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι για να φτάσει η «Total-Novatec-GPB» στη πρώτη πρόταση όσο αφορά την οικονομική πτυχή θα πρέπει να αυξήσει κατά 400% το ποσό του «μπόνους υπογραφής» και κατά 12% το ποσοστό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, αρκετά θα πρέπει να βελτιωθούν και σε σχέση με τη τεχνική πρόταση (προβλέπει έρευνα και δύο γεωτρήσεις σε 30 μήνες), αφού υπήρχαν επίσης καλύτερες προτάσεις, όπως της EMP-Frastico (Triple Five), που αξιολογήθηκε στο τεχνικό μέρος σημαντικά πιο ψηλά από την «Total-Novatec-GPB», και ισοβάθμησε με την 1η στη κατάταξη ΕΝΙ-Kogas.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το σκεπτικό και τους λόγους αυτών των αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και θα ετοιμαστεί και Έκθεση από τη Γενική Ελέγκτρια.
Επίσης, η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης, ζήτησε να εγγραφεί θέμα για κατεπείγουσα συζήτηση σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για ενημέρωσή.
Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη σε αυτό το στάδιο εγείρονται δύο πολύ σημαντικά και επείγοντα ζητήματα. «Το πρώτο αφορά το σοβαρό κίνδυνο αμφισβήτησης της νομιμότητας της συνολικής διαδικασίας και το άλλο την ορθότητα και νομιμότητα της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την επιλογή των επικρατέστερων εταιριών που υπέβαλαν προσφορές», σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr