Εκτός ΙΚΑ 500 εργαζόμενοι με αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου

Την πόρτα της εξόδου δείχνει το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας σε 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ, οι οποίοι το 2010 είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., για να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος.

Την πόρτα της εξόδου δείχνει το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας σε 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ, οι οποίοι το 2010 είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., για να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος.

Η πρόσληψή τους, ωστόσο, στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έγινε ποτέ, λόγω της διαδικασίας αποκρατικοποίησής της, αλλά όλοι, βάσει του νόμου 3899/2010 μετατέθηκαν και προσλήφθηκαν αργότερα στον πρώτο ασφαλιστικό ίδρυμα της χώρας, στον οποίο και υπήρχε άμεση ανάγκη για προσωπικό.

Οι διατάξεις όμως του εν λόγω νόμου που άναψαν το πράσινο φως για τη μετάταξή τους στο ΙΚΑ, κρίθηκαν αντισυνταγματικές με οχτώ αποφάσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο θέμα υποαπασχόλησε τα διοικητικά δικαστήρια κατόπιν προσφυγών που κατέθεσαν επιτυχόντες στο διαγωνισμό, που αφορούσε το ΙΚΑ.

Οι προσφεύγοντες, αν και πέτυχαν στο διαγωνισμό, ουδέποτε προσλήφθηκαν στο ασφαλιστικό ίδρυμα, καθώς οι θέσεις τους «καταλήφθηκαν» από τους επιτυχόντες για την πρόσληψη στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι και τελικώς μετατάχθηκαν στο ΙΚΑ με το νόμο 3899/2010.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξετάζοντας την συγκεκριμένη υπόθεση έκρινε ότι ο Ν. 3899/2010 που προβλέπει τη μετάταξη των 500 από την Αγροτική στο ΙΚΑ παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Ακόμη, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, δεν υπήρχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να υπαγορεύουν το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.
    
«Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων» δήλωσε ο δικηγόρος Φώτης Χατζηφώτης που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος του ΙΚΑ.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται,  πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π., για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr