Στο ΣτΕ (ξανά) οι πρυτάνεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση (21.9.2012) για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 13 Πανεπιστήμια,

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση (21.9.2012) για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 13 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Στην προσφυγή τους, με την οποία εμμέσως προσβάλλουν και τον νόμο 4009/2011 για τη λειτουργία κ.λπ. των Α.Ε.Ι., κάνουν λόγο για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις Γ. Χαρβαλιάς, Τριαντ. Αλμπάνης, Σίμ. Σιμόπουλος, Θεοδ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις Αγγελική Δημητρακοπούλου και Αντωνία Μοροπούλου, καθώς και 49 καθηγητές του Ε.Μ.Π. Ζητούν μάλιστα η αίτησή τους να συζητηθεί στην πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ έχουν συζητηθεί από τον περασμένο Μάρτιο 19 προσφυγές Α.Ε.Ι. και εκλεγμένων πρυτανικών αρχών κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στις διαδικασίες εκλογής συμβούλων διοίκησης στα Πανεπιστήμια και στην ταξινόμηση ψήφου. Τώρα, η νέα προσφυγή που κατατέθηκε αφορά στις τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις που έγιναν στο Ν. 4009/2011 με τον νεότερο νόμο 4076/2012 και στις νέες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν.

«Παραβιάζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία»

Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με τους δύο νόμους (4009/2011 και 4076/2012) και με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης της συμμετοχής τρίτων ιδιωτών στα συμβούλια των Πανεπιστημίων.

Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά «το γεγονός ότι τα εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτήν, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι το άρθρο 16 παράγραφος 5 εδάφιο α΄ του Συντάγματος δεν κατοχυρώνει απλώς την «αυτοδιοίκηση» των Α.Ε.Ι., όπως το άρθρο 16 του Συντάγματος του 1952, αλλά επιτάσσει την «πλήρη αυτοδιοίκηση» τους, που περιλαμβάνει και την επιλογή των μελών των οργάνων της διοίκησης τους μέσα από τα μέλη της οικείας πανεπιστημιακής κοινότητας».

 Η συμμετοχή εξωτερικών μελών σε πανεπιστημιακά όργανα, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, «θίγει την πλήρη αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι., διότι μεταθέτει  ποσοστό της αποφασιστικής εξουσίας για τις πανεπιστημιακές υποθέσεις σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στην οικεία ακαδημαϊκή κοινότητα και κατά τούτο εισάγει στοιχεία ετεροδιοίκησης, ενώ αντιστοίχως, κατά το ίδιο ποσοστό, η ακαδημαϊκή κοινότητα στερείται την εξουσία αυτοδιοίκησής της, καθώς για κάθε θέση οργάνου που καταλαμβάνεται από εξωτερικό μέλος ισάριθμα μέλη του Α.Ε.Ι. στερούνται τη δυνατότητα κατάληψής της».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr