BBC: Ικαρία, το νησί της μακροζωίας
07.01.2013
15:38
Ο 98χρονος Σταμάτης Μωραϊτης εξηγεί πως κατάφερε να «ξεφύγει» από τον καρκίνο και να ζήσει 45 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάγνωσή του
Ο πληθυσμός της Ικαρίας έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, λόγω της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού αλλά και της μακροβιότητάς τους που τους έχουν χαρίσει μια θέση στο top-5 των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά αιωνόβιων παγκοσμίως.
Το πανέμορφο αυτό νησί του ανατολικού Αιγαίου βρέθηκε -μετά τους New York Times- στον φακό του BBC το οποίο, με ένα εκτενές δημοσίευμα του, ψάχνει το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών.
«Οι κάτοικοι του μικρού ελληνικού νησιού ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός της δυτικής Ευρώπης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Ο 98χρονος Σταμάτης Μωραϊτης αφηγείται την περίπτωση του και εξηγεί πως κατάφερε να «ξεφύγει» από τον καρκίνο και να ζήσει 45 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάγνωσή του, ενώ οι γιατροί του έδιναν τότε μόλις εννέα μήνες ζωής.
Ο κ. Μωραϊτης λέει ότι κατάφερε να ζήσει τρώγοντας καλό φαγητό, πίνοντας καλό κρασί και έχοντας καλή παρέα στην Ικαρία.
Ο ηλικιωμένος έχει στην αυλή του ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια που παράγουν 700 λίτρα κρασί το χρόνο και όπως λέει: «Δεν βάζουμε τίποτα σε αυτό το κρασί, σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου».
Το πανέμορφο αυτό νησί του ανατολικού Αιγαίου βρέθηκε -μετά τους New York Times- στον φακό του BBC το οποίο, με ένα εκτενές δημοσίευμα του, ψάχνει το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών.
«Οι κάτοικοι του μικρού ελληνικού νησιού ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός της δυτικής Ευρώπης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Ο 98χρονος Σταμάτης Μωραϊτης αφηγείται την περίπτωση του και εξηγεί πως κατάφερε να «ξεφύγει» από τον καρκίνο και να ζήσει 45 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάγνωσή του, ενώ οι γιατροί του έδιναν τότε μόλις εννέα μήνες ζωής.
Ο κ. Μωραϊτης λέει ότι κατάφερε να ζήσει τρώγοντας καλό φαγητό, πίνοντας καλό κρασί και έχοντας καλή παρέα στην Ικαρία.
Ο ηλικιωμένος έχει στην αυλή του ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια που παράγουν 700 λίτρα κρασί το χρόνο και όπως λέει: «Δεν βάζουμε τίποτα σε αυτό το κρασί, σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου».
«Θα μπορούσε να είναι ο καθαρός αέρας. Θα μπορούσε να είναι τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα. Θα μπορούσε να είναι το ορεινό ανάγλυφο ακόμη και η φυσική ακτινοβολία στους βράχους από γρανίτη», εκτιμά το βρετανικό δίκτυο και τονίζει ότι οι γιατροί συμφωνούν πως υπάρχει κάτι «ιδιαίτερο» με αυτό το νησί.
Το BBC News για την Ικαρία από stefanelonikitelo
Το BBC News για την Ικαρία από stefanelonikitelo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr