Σύνταξη στα 70 για τους πανεπιστημιακούς

Τι ισχύει στο εξωτερικό - Γιατί δε συμφωνούν με την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότησή τους οι νεότεροι πανεπιστημιακοί

Τη σύνταξη των πανεπιστημιακών στα 70 προωθεί η κυβέρνηση. «Δεν θα είχα αντίρηση να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών από τα 67 που είναι σήμερα στα 70 χρονών , αλλά με μια προυπόθεση αυτό να μην «μπλοκάρει» την είσοδο νέων ανθρώπων στα Πανεπιστήμια» επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι οι πανεπιστημιακοί μπορούν να προφέρουν μέχρι το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους,  ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει: «Έχουμε ηθική υποχρέωση στους νέους  για τους οποίους οι παλαιοί δεν έχουν δικαίωμα να  στερήσουν την προσφορά τους στα ΑΕΙ».

Η συνταξιοδότηση των πανεπιστημιακών στα 70 είχε συζητηθεί και από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο ως λύση για την αντιμετώπιση σχολών που δεν είχαν καθηγητές, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, ωστόσο το θέμα δεν είχε προχωρήσει.

 Στις  περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι  πανεπιστημιακοί καθηγητές συνταξιοδοτούνται μετά την ηλικία των 70 ετών, ενώ στην Αμερική δεν υπάρχει όριο ηλικίας, κάνοντας κάποιους να λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πολύπειρους πανεπιστημιακούς που μπορούν να μεταδώσουν τα φώτα τους στις νέες γενιές.

Υπέρ της πρότασης για συνταξιοδότηση μετά τα 70 τάσσονται γιατροί και δικηγόροι ενώ οι νεότεροι πανεπιστημιακοί αντιτίθενται. Υποστηρίζουν ότι δύσκολα κάποιος πανεπιστημιακός καθηγητής θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά πανεπιστημιακά καθήκοντα και θα επιστρέψουμε στην ακαδημαϊκή έδρα παρελθόντων ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr