Τι κρύβεται πίσω από τα ράντζα του «Αττικού»

Γιατί το προσωπικό του «Αγίου Βαρβάρα» δεν μετακινείται στο Πανεπιστημιακό νοκοκομείο

Ισορροπίες… τρόμου χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου «Αττικόν» τόσο στις εφημερίες όπου μαζί με την προσέλευση των ασθενών αυξάνονται και τα περιστατικά βίας κατά των γιατρών όσο και στις σχέσεις της διοίκησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος «εντόπισε» στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «γιατρούς που συγχέουν την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού με εκείνη του ιδιώτη και επιχειρηματία» και που επιπλέον
«θεωρούν τις κλινικές ως προσωπική τους περιουσία και ιδιοκτησία». Αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποίησε ο υπουργός την Πέμπτη κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα με τα ράντζα που αναπτύσσονται σε κάθε εφημερία του «Αττικόν», υπενθυμίζοντας μάλιστα και τις πρόσφατες διαπιστώσεις των Επιθεωρητών Υγείας μετά από «έφοδο» σε εφημερία του, όπου δεν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός στα Επείγοντα παρά μόνο ειδικευόμενοι.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «μπαίνει» στην εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής ανά τέσσερις ημέρες με πληρότητα κλινών έως και 95%, ιδίως στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές. Το αποτέλεσμα είναι προφανές: δεκάδες ράντζα παρατάσσονται στους διαδρόμους του 1ου ορόφου τα οποία απλώς ανανεώνονται με τους ασθενείς της επόμενης εφημερίας. Οι συσκέψεις στελεχών του υπουργείου, της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του νοσοκομείου είναι συνεχείς, πλην όμως χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Κατά τη διοίκηση, τα ράντζα μαρτυρούν «το ισχυρό ρεύμα των πολιτών προς ένα καταξιωμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο», κατά τους γιατρούς του ΕΣΥ πάλι επιβεβαιώνει «το ισχυρό ρεύμα των ασθενών με τα… βαλιτσάκια που εισάγονται στην εφημερία για προσυνενοημένη επέμβαση μετά από συμφωνία κυρίως με τους καθηγητές».

Αλλαγή χρήσης για το «Αγία Βαρβάρα»
Πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να ενισχυθεί το νοσοκομείο με προσωπικό από το διπλανό «Αγία Βαρβάρα» προκειμένου να αντεπεξέρχεται το προσωπικό στις δύσκολες συνθήκες της εφημερίας. Θεωρούν όμως ότι οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες τους βρίσκουν «τοίχο» στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της δημοτικής αρχής που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην λειτουργία και την εξέλιξη του νοσοκομείου.

Θυμίζουν μάλιστα ότι οι πρώτες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από το «Αγία Βαρβάρα» προς το «Αττικόν» τον περασμένο Ιούνιο προκάλεσαν και τις κινητοποιήσεις δημοτικών αρχόντων της περιοχής που θεώρησαν ότι αποδυναμώνεται το μικρό νοσοκομείο, παρότι στον χάρτη του ΕΣΥ η συγκεκριμένη μονάδα υγείας καταγράφεται με πολύ μικρή πληρότητα που οδηγεί στον μονόδρομο της αλλαγής χρήσης του.

Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μετακίνηση της πλειονότητας του προσωπικού από το «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν» για την επάνδρωση των κλινικών του δεύτερου και μετατροπή του «Αγία Βαρβάρα» σε μονάδα νοσηλείας χρονίων περιστατικών.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr