Ο Σκορπιός υποδέχεται σήμερα τον νέο του ιδιοκτήτη

Ο Σκορπιός υποδέχεται σήμερα τον νέο του ιδιοκτήτη

Οι ετοιμασίες για την υποδοχή του Ρώσου μεγιστάνα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Ο Σκορπιός υποδέχεται σήμερα τον νέο του ιδιοκτήτη
Στο Σκορπιό φτάνει σήμερα μέσω του αεροσκάφους του ο νέος του ιδιοκτήτης, ο Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr o Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος προσφάτως αγόρασε για χάρη της πανέμορφης κόρης του το νησί-σύμβολο της δυναστείας Ωνάση, θα επισκεφθεί σήμερα το νησί.

Κλείσιμο
Ο Ριμπολόβλεφ θα φθάσει το μεσημέρι της Δευτέρας με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ακτίου και από εκεί οδικώς θα φθάσει στον Σκορπιό, όπου οι ετοιμασίες για την υποδοχή του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

O Ριμπολόβλεφ ξεκίνησε εργασίες στο νησί του Ωνάση
Ο Πεπόνης ζητά έρευνα για τον Σκορπιό

Ψάχνουν τυχόν παρατυπίες στην αγοραπωλησία του, κατά παράβαση της διαθήκης Ωνάση, με τρόπο που να ζημιώνεται το Δημόσιο - «Δεχόμαστε κάθε έλεγχο», λέει η πλευρά Ριμπολόβλεφ

Ο Σκορπιός μπορεί να άλλαξε χέρια και από την Αθηνά Ωνάση να πέρασε στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ωστόσο η Οικονομική Εισαγγελία και το ΣΔΟΕ μάλλον δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Το «ξεσκόνισμα» της συμφωνίας για ενδεχόμενες παρατυπίες απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ρωσικό πλέον ιδιωτικό παράδεισο.

Πληροφορίες που έφτασαν στο «ΘΕΜΑ» επισήμαναν τον κίνδυνο ακόμη και εμπλοκής στη μεταβίβαση του Σκορπιού στην οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Πριν από περίπου 20 ημέρες το ΣΔΟΕ έλαβε παραγγελία από την Οικονομική Εισαγγελία, πριν φύγουν οι κύριοι Πεπόνης - Μουζακίτης, για τη διεξοδική διερεύνηση της αγοραπωλησίας του νησιού.

Το ζήτημα που καλείται να διαλευκάνει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ στην οποία ανατέθηκε η έρευνα είναι το κατά πόσον η συνδιαλλαγή ανάμεσα στα δύο μέρη, δηλαδή την Αθηνά Ωνάση και την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, υπήρξε απολύτως σύννομη.



Οπως είναι ευνόητο, το ΣΔΟΕ ερευνά ενδεχόμενους διαφυγόντες φόρους στην περίπτωση που η πράξη της μεταβίβασης ολοκληρώθηκε μέσω κάποιας «παρακαμπτήριας» της προβλεπόμενης από την ελληνική νομοθεσία οδού. Επιπλέον, μια άλλη διάσταση της υπόθεσης που τίθεται υπό διερεύνηση είναι η ακριβής ερμηνεία των όρων της διαθήκης Ωνάση. Είναι γνωστό ότι ο Ελληνας κροίσος είχε ορίσει πως σε περίπτωση αδυναμίας των κληρονόμων του να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα συντήρησης του Σκορπιού, το νησί θα περιερχόταν αυτομάτως στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, εάν υπήρξε παρατυπία στην πράξη μεταβίβασης, η ζημία για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διττή: από τη μία η απώλεια του Σκορπιού που αυτοδικαίως θα έπρεπε να θεωρείται ξανά δημόσια περιουσία, και από την άλλη τα διαφυγόντα έσοδα σε περίπτωση που αξιοποιήθηκε κάποιο νομικό παραθυράκι στη συνδιαλλαγή με τον Ριμπολόβλεφ. Φυσικά, άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας του Ρώσου μεγιστάνα δηλώνουν απολύτως πεπεισμένοι για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της μεταβίβασης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ΣΔΟΕ. Ολες οι κινήσεις μας για την αγορά του Σκορπιού και της Σπάρτης (σ.σ.: της παρακείμενης νησίδας) είναι εντελώς νόμιμες». Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ όσο και η κόρη του Εκατερίνα, της οποίας το καταπίστευμα χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του Σκορπιού και της Σπάρτης, έχουν ενημερωθεί μόνο μέσω των ΜΜΕ για τις ενέργειες της Οικονομικής Εισαγγελίας. Ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των δικηγορικών γραφείων που διεκπεραίωσαν την αγοραπωλησία.


Πηγή φωτογραφίας:  LefkadaPress


Σεβασμός στην κληρονομιά του Ωνάση
Στη Λευκάδα βρίσκονται από την προηγούμενη Πέμπτη εκπρόσωποι της οικογένειας Ριμπολόβλεφ οι οποίοι έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς αλλά και δημοσιογράφους του νησιού προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία σχετικά με την αγορά του Σκορπιού. Το «ΘΕΜΑ» συνάντησε τους κυρίους Σεργκέι Τσερνίτσι και Ανδρέα Χατζηκυριάκο λίγα λεπτά αφότου είχαν ολοκληρώσει τη συνάντησή τους με τον δήμαρχο Λευκάδας κ. Κώστα Αραβανή. Ο κ. Τσερνίτσι τόνισε πως «η οικογένεια αναγνωρίζει και σέβεται τη σημασία που έχουν τόσο το νησί όσο και το όνομα “Ωνάσης” για τους Ελληνες και ιδιαιτέρως για την τοπική κοινότητα». Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηκυριάκος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ εκ μέρους της οικογένειας, η οποία επιθυμεί να δημιουργήσει μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση με τους ντόπιους και γι’ αυτό επιδιώξαμε να συναντηθούμε με τις τοπικές αρχές αλλά και με τους κατοίκους ώστε να ακούσουμε τις ιδέες και τις συμβουλές τους». Στις συναντήσεις που είχαν οι δύο άνδρες με τους τοπικούς φορείς ανέφεραν ότι ο Σκορπιός θα αποτελέσει ησυχαστήριο για την οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Δήλωσαν επίσης πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ιδέα για περαιτέρω επενδύσεις στο νησί - εκτός από την ανακαίνιση που θα γίνει στα ακίνητα που βρίσκονται ήδη σε αυτό. «Διάθεση της οικογένειας είναι οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης υπάρξει στο νησί να γίνει με απόλυτο σεβασμό τόσο στην παράδοση όσο και στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην ιδιαίτερη ιστορία του Σκορπιού λόγω του πρώτου ιδιοκτήτη του, Αριστοτέλη Ωνάση. Στόχος της οικογένειας ήταν να αποκτήσει έναν χώρο στον οποίον θα μπορέσει να απολαύσει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, ελπίζοντας ότι αυτός ο ιδιωτικός χώρος θα είναι σεβαστός από τους ανθρώπους της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Τσερνίτσι, μιλώντας στο LefkadaPress



 Οι εκπρόσωποι  των νέων ιδιοκτητών θα παραμείνουν στη Λευκάδα για λίγες ημέρες ακόμη, ενώ δήλωσαν ότι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του θα έρθουν αργότερα, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στον Σκορπιό. Αξιοσημείωτο πάντως παραμένει το γεγονός ότι πατέρας και κόρη παρακολουθούν όλα όσα δημοσιεύονται αναφορικά με τον Σκορπιό στα ελληνικά και ρωσικά Μέσα. Οπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια, η αγορά του Σκορπιού δεν ήταν μια παρορμητική απόφαση. Επί αρκετό καιρό οι Ριμπολόβλεφ αναζητούσαν έναν ιδιωτικό παράδεισο, μια τοποθεσία που, όπως όλα έδειχναν, μόνο στην Καραϊβική θα μπορούσε να βρεθεί. Ομως, καθώς ο Ντμίτρι επιθυμούσε να εγκατασταθεί σε ένα σημείο κάπου μεταξύ Μονακό και Κύπρου, το γεωγραφικό πλεονέκτημα του Σκορπιού ήταν απλώς ασυναγώνιστο.

Η μετατροπή σε Σκόρπιο-grad
Η πλευρά Ριμπολόβλεφ μπορεί να διαβεβαιώνει ότι η οικοδομική παρέμβαση στο νέο της απόκτημα θα είναι διακριτική και περιορισμένη στα απαραίτητα, όμως στον Σκορπιό έχει ήδη στηθεί ένα μικρό εργοτάξιο, ανάμεσα στα χιλιάδες δένδρα που είχαν φυτευτεί στο νησί με την προσωπική φροντίδα του Αριστοτέλη Ωνάση. Δεκάδες μηχανικοί και αρχιτέκτονες έχουν εγκατασταθεί στο κοντινό Μεγανήσι και από εκεί ετοιμάζονται για την πλήρη ανακαίνιση του Σκορπιού. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει δώσει εντολή να αλλάξουν όλα έτσι ώστε ο άλλοτε μικρός παράδεισος της οικογένειας Ωνάση να μεταμορφωθεί σε ένα πολυτελές θέρετρο, προσαρμοσμένο στα ρωσικά αισθητικά πρότυπα. Οι άνθρωποι της Αθηνάς Ωνάση έχουν μεταφέρει τα αντικείμενα που εκείνη επιθυμούσε να κρατήσει, όπως έργα τέχνης και ενθύμια από την παιδική της ηλικία. Οτιδήποτε άχρηστο είχε απορριφθεί στη χωματερή του Σκορπιού βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε εταιρεία ανακύκλωσης στη Λάρισα. Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες από την Αθήνα και την Κύπρο, που θα αναλάβουν τη μεταμόρφωση του Σκορπιού σε Σκόρπιο-grand, τελούν εν αναμονή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Αυτός θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι τα οικήματα και οι ξενώνες θα παραμείνουν ως έχουν ως προς το εξωτερικό τους. Οι μεγάλες παρεμβάσεις θα γίνουν στο εσωτερικό, ενώ ακούγεται ότι θα διευρυνθεί ο χώρος της πισίνας που βρίσκεται μπροστά από το λεγόμενο «Pink House».



 Επίσης, θα διατηρηθεί το γήπεδο τένις, το οποίο όμως ενδέχεται να φιλοξενεί επιπλέον ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5. Από τις μετατροπές δεν θα ξεφύγουν και οι ξενώνες για το προσωπικό, οι οποίοι θα εκσυγχρονιστούν και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευρυχωρία. Ωστόσο, ανέγγιχτη θα μείνει η εκκλησία του νησιού, όπως και οι τάφοι των μελών της οικογένειας Ωνάση, ακριβώς όπως προβλέπεται στη συμφωνία της μεταβίβασης. Κάποιες ελάχιστες επεμβάσεις ενδέχεται να γίνουν μόνο στον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι των Ριμπολόβλεφ να έχουν πιο άνετη πρόσβαση στο σημείο όπου είναι θαμμένος ο θρυλικός Ελληνας μεγιστάνας. Κάποιες άλλες πηγές ισχυρίζονται ότι στα σχέδια του Ρώσου νέου ιδιοκτήτη του νησιού είναι, εκτός από τις υπάρχουσες κατοικίες, η κατασκευή κάποιων πρόσθετων, οι οποίες θα ενοικιάζονται σε φίλους του ή, γενικότερα, ανθρώπους με αρκούντως «χοντρά» πορτοφόλια. Για τον λόγο αυτό θα ανακατασκευαστεί το λιμάνι του Σκορπιού ενώ ενδέχεται να φτιαχτεί και μαρίνα για μεγάλες θαλαμηγούς.  Οσο για τη Σπάρτη, το άλλο νησί που αγόρασε ο Ρώσος μεγιστάνας, θα προσαρμοστεί και αυτό στις ανάγκες του. Πιθανολογείται ότι εκεί θα κατασκευαστούν φιλικές προς το περιβάλλον κατοικίες και σε αυτές θα φιλοξενούνται προσκεκλημένοι της Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και ένας μικρός ιππικός όμιλος.  Η αρχιτεκτονική των κτισμάτων έχει ήδη σχεδιαστεί, ενώ οι ειδικοί καταγράφουν τις όποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας εργασίες που θα απειλούσαν τη φυσιογνωμία των οικημάτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στον Σκορπιό κηπουροί και διακοσμητές από την Ιταλία οι οποίοι θα αναλάβουν το εσωτερικό των κτιρίων. Πίνακες διάσημων ζωγράφων, ψηφιδωτά, αλλά και έργα τέχνης κάθε είδους φιλοτεχνημένα από διάσημους καλλιτέχνες αναμένεται να κοσμήσουν τους τοίχους των κατοικιών, ενώ τα έπιπλα θα παραγγελθούν σε φημισμένους οίκους της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τέλος, πηγές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στον Σκορπιό τα πρώτα μηχανήματα, οπότε και θα ξεκινήσουν επίσημα οι εργασίες ανακαίνισης.

Απαγόρευσαν τις τουριστικές ξεναγήσεις στον Σκορπιό

Την πρώτη δυσάρεστη γεύση από την αγοραπωλησία του Σκορπιού πήραν κάτοικοι και τουρίστες της Λευκάδας, όταν στις 7 Μαΐου του 2013 και αφού εξετάστηκε σχετική αίτηση του Ρώσου, το Λιμεναρχείο αποφάσισε «την απαγόρευση της αγκυροβολίας πλοίων, πλοιαρίων, σκαφών αναψυχής, λέμβων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, οποιασδήποτε άλλης ή ψυχαγωγικής δραστηριότητας καθώς και τη λήψη θαλασσίων λουτρών σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων:

 α) Στη θαλάσσια περιοχή “Παναγίτσας” νήσου Σκορπιού, λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων αγωγών ύδρευσης και καλωδίων ΟΤΕ.

β) Στη θαλάσσια περιοχή λιμένα νήσου Σκορπιού».

Οι τουρίστες, πληρώνοντας ένα αντίτιμο της τάξης των 10-15 ευρώ, απολάμβαναν μέχρι σήμερα το μπάνιο τους στις παραλίες του νησιού. Ο Ριμπολόβλεφ, όμως, είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο την απομόνωσή του. Η απόφαση του Λιμεναρχείου Λευκάδας δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες που κάνουν δρομολόγια αναψυχής κ.λπ., οι οποίοι, όπως είπαν στο «ΘΕΜΑ», ανησυχούν διότι «χωρίς τις παραλίες του Σκορπιού δεν θα έχουμε δουλειά, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που περιμένουμε μεγάλο αριθμό τουριστών». Πάντως έως πριν από λίγα 24ωρα κάποιοι από αυτούς, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», επιβίβαζαν Ρώσους τουρίστες για μια διά θαλάσσης ξενάγηση γύρω από τον Σκορπιό.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης