«Η Ελλάδα ψάχνει για λεφτά πουλώντας τα νησιά της»

Οι αγοραπωλησίες νησιών στην Ελλάδα, το εθνικό κτηματολόγιο, η στάση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά και ο αγώνες του για επενδύσεις, είναι θέματα που «κυριαρχούν» σήμερα στα αμερικανικά ΜΜΕ

Οι αγοραπωλησίες νησιών στην Ελλάδα, το εθνικό κτηματολόγιο, η στάση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά και ο αγώνες του για επενδύσεις, είναι θέματα που «κυριαρχούν» σήμερα στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο έλληνας πρωθυπουργός «αγωνίζεται να ενισχύσει τις επενδύσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική παράλυση και τη διαφθορά».

Την ίδια ώρα όμως γίνεται λόγος για «θετική μεταστροφή» της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης ιδιωτικών νησιών σε ξένους.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφ αλ Θάνι, ο οποίος αντιμετώπισε μια 18μηνη «οδύσσεια ελληνικής γραφειοκρατίας», προκειμένου να αγοράσει το νησί Οξυά στο Ιόνιο.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Σαμαράς για την «επιτυχή έκβαση» της αγοραπωλησίας, ενώ τονίζεται ότι από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, περίπου πριν έναν χρόνο, αγωνίζεται να πατάξει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Μετά την αγορά της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ, όπως τονίζεται, αρκετοί πλούσιοι Ρώσοι και Άραβες εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ορισμένα από τα περίπου 300 ιδιωτικά νησιά που προσφέρονται σε «πρωτοφανείς χαμηλές τιμές», λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων ιδιοκτητών τους να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη φορολογία.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι πρόσφατα, καθώς οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσφορά ύψους 65,5 δισ. δολαρίων για την πώληση κρατικής περιουσίας, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για τη διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ανταπόκριση στην αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, καθώς ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών πωλήσεων επικεντρώνεται σε ακίνητη περιουσία, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συστήσει ακόμη νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ενοικίαση νησιών και η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει επίσημο κτηματολόγιο.





«Η Ελλάδα ψάχνει για λεφτά πουλώντας τα νησιά της» γράφει στην ιστοσελίδα της η Chicago Tribune η οποία αναφέρεται επίσης στην περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ.

Το πρόβλημα κατάρτισης εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα πρόβαλαν χθες και oι New York Times, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό συνιστά μείζον θέμα που παρακωλύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη στη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου απομακρύνει πιθανούς επενδυτές και καθιστά δυσχερέστερο το ελληνικό κράτος να ιδιωτικοποιήσει την περιουσία του, ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατη και τη συλλογή φόρων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα έλαβε άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση εθνικού κτηματολογίου, ωστόσο, μετά την ελάχιστη δράση του ελληνικού κράτους για την αντιμετώπιση του προβλήματος (σύμφωνα με αξιωματούχους έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς λιγότερο από το 7% της χώρας), η ΕΕ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος πλέον είναι να έχει ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος στόχος έως το 2020, παρόλο που οι Έλληνες αξιωματούχοι το θεωρούν αισιόδοξο σχέδιο και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έως ότου αυτό ολοκληρωθεί η Ελλάδα πιθανότατα θα έχει δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται εάν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση για να διευθετηθεί το ζήτημα, δεδομένου ότι μια στρατιά δικηγόρων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων επιβιώνουν μέσω των συνεχών διαπραγματεύσεων για θέματα ιδιοκτησίας και για τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη. Παράλληλα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η έλλειψη χαρτογραφημένων ζωνών έχει αποδειχθεί επικερδής για ορισμένους, καθώς για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τεράστιες εκτάσεις προστατευμένου δάσους έγιναν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης μετά από πυρκαγιές.

Τέλος, για την πώληση νησιών στην Ελλάδα κάνει αναφορά το πρακτορείο Bloomberg και συγκεκριμένα για τον Σκορπιό.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η παραπομπή της αγοροπωλησίας του Σκορπιού στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους από το Υπουργείο Οικονομικών για τη διερεύνηση της νομιμότητάς της, όπως τονίζεται, μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν να παραμείνει το νησί στους κληρονόμους του για όσο διάστημα θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησής του, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας θα πρέπει να μεταβιβασθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr