Κρατούν τους επίορκους, για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία!

Τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν ως «πλυντήρια» αθωωτικών αποφάσεων...

Περισσότερες από 500 πειθαρχικές υποθέσεις βρίσκονται... χαμένες στο λαβύρινθο των υπηρεσιακών συμβουλίων του ΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας.

Η αναζήτησή τους γίνεται με πυρετώδη ρυθμό το τελευταίο διάστημα, καθώς στενεύει το χρονικό περιθώριο για την κατάρτιση της λίστας των επίορκων υπαλλήλων και της «παράδοσής» της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατ’ εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης.

Ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, αποστέλλει κατεπείγοντα έγγραφα ζητώντας να ενημερωθεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ισχνά.

Ο τριψήφιος αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων -ένα σε καθένα από τα 132 νοσοκομεία- και η μη τήρηση αρχείου υποθέσεων -ούτε για εκδικασμένες ούτε για εκκρεμείς- αναφέρονται ως λόγοι για την έλλειψη στοιχείων για επίορκους.

Ωστόσο, αυτό που παραδέχονται κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια διέπονται από μια κακώς εννοούμενη συναδελφικότητα και καταλήγουν να λειτουργούν ως «πλυντήρια» αθωωτικών αποφάσεων, με ζητούμενο να «σωθούν» οι συνάδελφοι για ό,τι κι αν τους καταλογίζεται.

Τα τελευταία δε, χρόνια, έχει προκύψει ένας επιπλέον παράγοντας πέραν των συναδελφικών σχέσεων και δεσμών. Η μη συρρίκνωση του προσωπικού του τμήματος/κλινικής/νοσοκομείου ανάλογα με την περίπτωση προβάλλεται ως το υπέρτατο αγαθό που πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τίμημα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου της Σάμου.

«Υπάρχουν βαρύτατες καταγγελίες αλλά και ισχυρές ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων στο νοσοκομείο. Η υπόθεση σέρνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα πειθαρχικά. Φαίνεται ότι εμπλέκεται το… μισό προσωπικό του ιδρύματος. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο της πειθαρχικής και ποινικής δίωξης; Είναι δυνατό να παραπεμφθούν οι μισοί εργαζόμενοι; Πώς θα λειτουργήσει τότε το νοσοκομείο;» διερωτάται στέλεχος του υπουργείου, που καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση.

Ανάλογες υποθέσεις βαλτώνουν τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία Βόλου, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Λάρισας -παντού εντοπίζεται πολύτιμο προσωπικό η έλλειψη του οποίου θα προκαλέσει έμφραγμα στη λειτουργία του νοσοκομείου και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διάσωσή του. Η πλέον πρόσφατη είναι η περίπτωση των καρδιοχειρουργών του Παίδων «Αγία Σοφία» η οποία «σέρνεται» στο πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ από τον Νοέμβριο του 2011.

Το περιστατικό με τον μικρό ασθενή που ναρκώθηκε και οι γιατροί τσακώνονταν από πάνω του χωρίς τελικά να το χειρουργήσουν αποκάλυψε τη σοβαρή δυσλειτουργία της Μονάδας σε επιστημονικό αλλά και διοικητικό επίπεδο. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, σε αντίθεση με το Τμήμα που έκλεισε επί σειρά μηνών και υποκαταστάθηκε στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από το Ωνάσειο. Οι γιατροί εξετάζονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ και πληρώνονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΣΥ, η πλειοψηφία των υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια αφορά διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι παραβάσεις των γιατρών διέπονται από άλλο νομικό πλαίσιο ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια των ΥΠΕ αλλά και το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας παρέχουν κάποιες εγγυήσεις στη διαδικασία.

Ωστόσο, τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής δεν ενισχύουν ιδιαίτερα αυτές τις εκτιμήσεις. Στο Πειθαρχικό έφτασαν  90 υποθέσεις την τελευταία 5ετία κι αυτές στην πλειοψηφία τους μετά από ενστάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επιβλήθηκαν ποινές μόνο σε δέκα περιπτώσεις -ειδικότερα, στις εννέα επίπληξη και μόνο σε μία περίπτωση περικοπή αποδοχών για δύο μήνες.

Υπό την πίεση των τελευταίων εβδομάδων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια ανά νοσοκομείο και να συσταθούν ανά 3 ή 4 νομούς ή ανά Υγειονομική Περιφέρεια, ανάλογα και το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων.

Ενδεικτικά, γιατρός «βάφτιζε» τις προγραμματισμένες εισαγωγές ιδιωτών ασθενών του  ως επείγοντα περιστατικά στο  δημόσιο νοσοκομείο όπου εργαζόταν και πλαστογραφούσε ιατρικούς φακέλους για να διενεργεί εργαστηριακές εξετάσεις σε δικούς του ανθρώπους.

Παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία μετά χρήσεως και ψευδείς βεβαιώσεις στο Πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ το οποίο του επέβαλε την ποινή της έγγραφης επίπληξης για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Κατά της απόφασης άσκησε έφεση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλος μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας «έβαζε χέρι» στο μετρητή της δεξαμενής πετρελαίου του νοσοκομείου όπου εργαζόταν και «νόθευε» τα έγγραφα παραλαβής του καυσίμου. Έδινε ψευδή στοιχεία στους συναδέλφους του και παρέλειπε να συμπληρώνει το σχετικό βιβλίο.

Η αποκάλυψη της πράξης του και η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο του νοσοκομείου είχαν ως αποτέλεσμα τη στέρηση των αποδοχών του για έναν ολόκληρο μήνα…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr