Επιμένει στη ποινικοποίηση της κουκούλας ο Ν. Δένδιας

Υπέρ της αναγκαιότητας των νέων ρυθμίσεων που ποινικοποιούν την κουκούλα εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη  απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο κ. Δένδιας έθεσε και πάλι θέμα κατάργησης του νόμου περί ποινικής ευθύνης υπουργών - «πρέπει να υπαχθούν οι πολιτικοί, όλ

Υπέρ της αναγκαιότητας των νέων ρυθμίσεων που ποινικοποιούν την κουκούλα εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη  απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο κ. Δένδιας έθεσε και πάλι θέμα κατάργησης του νόμου περί ποινικής ευθύνης υπουργών - «πρέπει να υπαχθούν οι πολιτικοί, όλοι οι πολιτικοί και οι υπουργοί, στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου» είπε χαρακτηριστικά – ενώ παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τα ανακριτή κ. Απ. Ζαβιτσάνο που διαβίβασε τη δικογραφία της υπόθεσης Παυλίδη στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «συνομολογούμενη από όλες τις πλευρές αντισυνταγματική συμπεριφορά ενός πρωτοδίκη» που «είναι δυνατό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές»!

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση σε όσους τελούν αξιόποινες πράξεις καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται οπισθοδρομικός ένας νόμος που χαρακτηρίζει ως επιβαρυντική περίπτωση αδικήματος την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του δράστη.  Καταρχήν αυτό υπάρχει ως διατύπωση στον Ποινικό Κώδικα τριάντα τρία  χρόνια. Είναι νόμος που στη Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η επανεμφάνιση του Ναζισμού και σε πολιτείες των Η.Π.Α. για να αντιμετωπισθεί ο ρατσισμός της Κου Κλουξ Κλαν».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας  αναφέρθηκε στο θέμα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης λέγοντας ότι συνολικά 34 νομοθετήματα που καταρτίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα, κάτι που όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκάλεσε εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

«Το γεγονός παραδείγματος χάριν των 440 περίπου χιλιάδων μηνύσεων που καταθέτουν κατ’ έτος οι Έλληνες κατ’ αλλήλων, και που οδηγεί ώστε περίπου κάθε πενταετία το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει αλληλομηνυθεί, χρειάζεται κοινωνιολογική ίσως και ψυχιατρική διερεύνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης  για να προσθέσει ότι οι «απαραίτητες θεσμικές μεταβολές θα έρθουν μέσα από τους νέους κώδικες, με πρώτο τον Κώδικα  Πολιτικής Δικονομίας, που αφού συζητηθεί αναλυτικά» ενδεχομένως «να ψηφισθεί μέχρι τον Ιούνιο».

Τέλος, ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «ιδιαίτερο νομικό μόρφωμα, το οποίο διεμβολίζει την τριμερή διάκριση των εξουσιών», ενώ τόνισε ότι ο χώρος των μελλοντικών προκλήσεων της δικαιοσύνης και του δικαίου είναι, μεταξύ των άλλων, το διαδίκτυο, η βιοηθική, οι βιοιατρικοί πειραματισμοί και το βιοδίκαιο, η συνταγματική προστασία της γενετικής ταυτότητας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η παρένθετη μητρότητα κ.ά τέτοιου είδους ζητήματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr