Έκκληση Αναστασιάδη στην τρόικα για διάσωση της τράπεζας Κύπρου

Έκκληση Αναστασιάδη προς την τρόικα να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου με τερματισμό των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί

Έκκληση προς την τρόικα να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου με τερματισμό των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί, απηύθηνε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του πρός τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το bail-in έγινε χωρίς «προσεκτική προετοιμασία» και ότι η μορφή του άλλαξε δραματικά εντός μίας βδομάδας, από καθολικό σε στοχευμένο, χωρίς ξεκάθαρη αντίληψη του πως αυτό θα εφαρμοστεί.

Παρά τη σημερινή καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου και της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος παραδέχεται ότι με τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς οι κυπριακές τράπεζες απώλεσαν τις επιστροφές φόρων που είχαν να λαμβάνουν.

Σημειώνεται επίσης η μεταφορά του ELA από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου προς όφελος της Τρ. Πειραιώς, αφού ¤3,8 δις μεταφέρθηκαν χωρίς τις εξασφαλίσεις που είχαν ληφθεί όταν δόθηκε η έκτατη ρευστότητα.

Το ύψος του ELA που μεταφέρθηκε στην Τρ. Κύπρου, αναφέρει στην ιδιαίτερα τεχνική του επιστολή ο πρόεδρος, «περιορίζει τις πηγές χρηματοδότησης της Τρ. Κύπρου ενώ το περιθώριο λήψης περαιτέρω
ELA είναι περιορισμένο».

Ο κ. Αναστασιάδης επικρίνει τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας, που επιμένουν στους περιορισμούς, αντί στον εντοπισμό μακροπρόθεσμης βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για τη ρευστότητα της Τρ. Κύπρου.

Σημειώνει ότι τέτοιες τεχνητές ρυθμίσεις για αποφυγή bank run έχουν μόνο βραχυπρόθεσμη επίδραση, πλήττοντας όμως τους καταθέτες και την εμπιστοσύνη τους σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντί να κτίζουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, τη διαβρώνουν μέρα με τη μέρα, αναφέρει ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος εκφράζει την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί θα έχουν επιδράσεις και στο υπόλοιπο σύστημα, επηρεάζοντας και άλλες εγχώριες τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργείται.

Επίσης, οι εκροές καταθέσεων από άλλες εγχώριες τράπεζες, λόγω φόβων για έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα, θα έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα.

Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της Τρ. Κύπρου, αναφέρει ο πρόεδρος, και «σας καλώ άμεσα να στηρίξετε μια μακροπρόθεσμη λύση για την ρευστοτική κατάσταση της Τρ.
Κύπρου».

Αυτό θα επιτρέψει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο σύστημα και να επανεκκινηθεί η οικονομία.

«Ο υπουργός οικονομικών μου έχει ήδη ειδοποιήσει τους επικεφαλής της τρόικας γραπτώς στις 19 Μαϊου 2013, σε σχέση με την ανάγκη εφαρμογής μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για την ρευστοτική θέση της Τρ. Κύπρου», αναφέρει.

Εισηγείται την μετατροπή του ELA της Λαϊκής που μεταφέρθηκε στην Τρ. Κύπρου σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα και τη μεταφορά των ομολόγων αυτών σε άλλη, διαφορετική οντότητα.

Μια άλλη λύση είναι η αναστροφή της απόφασης για τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής με την Τρ. Κύπρου, αφού συνεπάγεται τη μεταφορά έκτακτης ρευστότητας ¤9 δις στην Τρ. Κύπρου.

Ο πρόεδρος ζητά να μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να συμμετέχει σε πράξεις νομισματικής πολιτικής (αντί λήψης ELA) με την ΕΚΤ.

«Σας παροτρύνω να εξετάσετε τις δυνατότητες για να καθοριστεί μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και το λαό της», καταλήγει η επιστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr