Τι πρότεινε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο Παντελής Καψής

Στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων έδωσε γραπτώς τις προτάσεις της κυβέρνησης για το προσωρινό ραδιοτηλεοπτικό σχήμα

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ παρέδωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής στους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που είχαν το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι, με ανακοίνωσή τους, είχαν ζητήσει από τον κ. Καψή «μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες».

Οι προτάσεις τεσσάρων σημείων αναφέρουν πως για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.173/1967 (θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Κατ' αρχήν θα ενταχθεί ως ρύθμιση σε τροποποιητική κ.υ.α., της κ.υ.α. κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.).

Για τον υπολογισμό του ύψους των αποζημιώσεων θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους, οι διατάξεις της κ.υ.α. με αριθ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013).

Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού θα θεωρηθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους των διατάξεων της κ.υ.α. με αριθμ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013), ξεκίνησε την 1-1-2013 όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εντάξει και τους εργαζομένους στην πρώην ΕΡΤ Α.Ε. στα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προβλεφθούν για τους εργαζομένους στο Δημόσιο με πρωτοβουλία των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, στο πλαίσιο του συστήματος κινητικότητας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Κατά την επιλογή του προσωπικού στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα προβλεφθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ Α.Ε. των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν με την κ.υ.α. με αριθ. 02/11-6-2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414) (κ.υ.α. κατάργησης ΕΡΤ Α.Ε.), σύμφωνα με τη διαδικασία στο ΑΣΕΠ.

Στον ενδιάμεσο φορέα θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, που θα μπορούν να παραταθούν ως τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, ή για τους δημοσιογράφους σύμφωνα με τη σχετική κ.υ.α.

Μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ο κ. Καψής επανάλαβε μιλώντας στο ΑΜΠΕ πως δεν υπάρχει περιθώριο για μακρές διαπραγματεύσεις.

Η κύρια διαφωνία των δύο πλευρών, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν η μορφή του ενδιάμεσου φορέα, με την οποία θα μπορέσει να εκπέμψει ξανά η δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι την αναδιοργάνωσή της.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι προτάσεις θα μελετηθούν και θα τεθούν στη γενική τους συνέλευση, που θα γίνει αύριο Τρίτη.

Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων


Σε κοινή ανακοίνωσή τους
, ΠΟΣΠΕΡΤ και δημοσιογράφοι, χαρακτηρίζουν «θολό» το ενδιάμεσο φορέα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς «τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις, σημειώνουν ότι δεν είναι «χάρη» και «γενναιόδωρη προσφορά», ούτε το ταμείο ανεργίας «δώρο» της κυβέρνησης προς τους «απολυμένους κατ' αυτήν της ΕΡΤ».

Οι τελικές αποφάσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ θα ληφθούν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έχοντας λάβει γνώση της πρότασης – πακέτου του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, επισημαίνουν:

Τα επιμέρους σημεία, με τις παραπομπές σε ΦΕΚ και ΚΥΑ, δεν αποκαθιστούν τη νομιμότητα, τις ασάφειες και την υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το «μαύρο» παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας  Ραδιοτηλεόρασης και η απόφαση του ΣτΕ δεν εκτελείται. 

Οι αποζημιώσεις δεν είναι χάρη και «γενναιόδωρη προσφορά», που μπορεί να εντάσσεται στην όποια «διαπραγμάτευση», αλλά ορίζονται νομίμως.

Το ταμείο ανεργίας δεν είναι δώρο και «πριμ» της κυβέρνησης στους –κατ’ αυτήν- απολυμένους της ΕΡΤ.

Η λειτουργία ενός άλλου «θολού» ενδιάμεσου φορέα Ραδιοτηλεόρασης ενδεχομένως διευκολύνει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις συνέπειες ενός πολιτικού λάθους, αλλά τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό, με μοναδικό προαπαιτούμενο την αποκατάσταση της νομιμότητας, την οποία σέβονται από την πρώτη στιγμή, όταν εν μία νυκτί η κυβέρνηση ανακοίνωσε το λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Παραμένουν στη θέση τους, παράγουν πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαφυλάσσουν, όπως ορίζει η νομιμότητα και επικαλείται ο ειδικός διαχειριστής, τη δημόσια περιουσία.

Οι τελικές αποφάσεις των εργαζομένων θα ληφθούν στις γενικές  συνελεύσεις τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr