Θανατηφόρα ασθένεια μελισσών στα Τρίκαλα
Ανήσυχοι είναι οι μελισσοκόμοι του Νομού Τρικάλων μετά το κρούσμα θανατηφόρας ασθένειας μελισσών που ξέσπασε στην περιοχή.
Η ασθένεια είναι γνωστή ως νοζεμίαση και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στο πρωτόζωο Νosema ceranae ενώ εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.Οι επιπτώσεις της ασθένειας αυτής επικεντρώνονται στις κυψέλες των μελισσών, τις οποίες και εξαφανίζουν. Σύμφωνα με παράγοντες του Συ
Ανήσυχοι είναι οι μελισσοκόμοι του Νομού Τρικάλων μετά το κρούσμα θανατηφόρας ασθένειας μελισσών που ξέσπασε στην περιοχή.
Η ασθένεια είναι γνωστή ως νοζεμίαση και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στο πρωτόζωο Νosema ceranae ενώ εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι επιπτώσεις της ασθένειας αυτής επικεντρώνονται στις κυψέλες των μελισσών, τις οποίες και εξαφανίζουν. Σύμφωνα με παράγοντες του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Τρικάλων, η νοζεμίαση έχει αποδεκατίσει πάρα πολλές μελισσοκομικές μονάδες στην περιοχή των Τρικάλων.
Η μοναδική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης ασθένειας ακούει στο όνομα «φουμακιλίνη» της οποίας όμως η χρήση είναι απαγορευμένη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αιτία είναι ο κίνδυνος η ουσία να εισχωρήσει στο μέλι και να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών.
Οι έλληνες μελισσοκόμοι φοβούμενοι τις επιπτώσεις μίας τέτοιας ασθένειας στην παραγωγή τους και στο εισόδημά τους, ζητούν να τους επιτραπεί η χρήση της ουσίας. Μάλιστα εκπρόσωποι του συνεταιρισμού φέρνουν ως παράδειγμα τους Ισπανούς και τους Βρετανούς οι οποίοι όταν χρειάστηκε έκαναν χρήση φουμακιλίνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr