Σε κινητικότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Αγωνία για 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς και 2.200 σχολικούς φύλακες
- Άλλες 2.000 απολύσεις εντός του 2013
- Τι φέρνει το κύμα των απολύσεων βάσει των σχεδιασμών
- Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου για τις απολύσεις στο Δημόσιο

4.200  δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να μπουν στη  δεξαμενή της κινητικότητας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πρώτο κύμα, όπως διευκρίνισε, θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Ακόμη ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014.

Η πρώτη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.

3.500 δημοτικοί αστυνομικοί

Ο «Γολγοθάς» για τους συνολικά 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς της χώρας που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να τεθούν σε διαθεσιμότητα μόλις ξεκινά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους. Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800 - 850 ευρώ. Η συντριπτική πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως τέτοιοι, όχι για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην πορεία.

Για τους δημοτικούς αστυνομικούς η αγωνία τώρα αρχίζει αφού αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι θα μεταταχθούν στην ΕΛΑΣ.

Αυτό που πιθανότατα θα συμβεί είναι ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν σε μια δεξαμενή, από την οποία όσοι κριθούν υπεράριθμοι ή ακατάλληλοι να αξιοποιηθούν θα χάσουν τη δουλειά τους.

2.200 σχολικοί φύλακες

Οι σχολικοί φύλακες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, έχουν παρουσία στα γυμνάσια και στα λύκεια 145 δήμων της επικράτειας από το 2001. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 2.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι παίρνουν πρώτοι θέση στις δεξαμενές της κινητικότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεργίας.

Το 2004 και έπειτα από υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο προεδρικό διάταγμα 164, επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Παράλληλα και με τις διατάξεις του νόμου 3320/2005, όσοι από τους μέχρι τότε 3.000 σχολικούς φύλακες κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος 164/2004, κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, στους φορείς στους οποίους απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων». Από τον Μάρτιο του 2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 είχαν προσληφθεί σταδιακά 2.753 άνεργοι ως σχολικοί φύλακες.

Οι σχολικοί φύλακες εργάζονται με βάρδιες οκτάωρες και έχουν την ευθύνη για τα κτίρια. Ως προσωπικό των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, οι φύλακες σχολικών κτιρίων υποχρεούνται στην άσκηση των καθηκόντων τους όπως αυτά υπαγορεύονται στο υφιστάμενο καθηκοντολόγιο και καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 35, σε συνδυασμό με τις όμοιες του άρθρου 171 του νέου Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν. 3584 ΦΕΚ143/Α'/28.6.2007).

Σύμφωνα λοιπόν με το υφιστάμενο καθηκοντολόγιο, ο ρόλος του φύλακα σχολικού κτιρίου είναι «η επιτήρηση, η διαπίστωση και η μέριμνα για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού κτιρίου και των γύρω υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του από φθορές που μπορεί να προκύψουν από εξωσχολικά και μη εξωσχολικά άτομα, με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου», όπως αναφέρει το Βήμα.

Σήμερα, οι εναπομείναντες 2.000-2.200 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι αμείβονται με 700 και 800 ευρώ τον μήνα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια δυσοίωνη κατάσταση γεμάτη ανασφάλεια για το μέλλον και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους .

Η επίσημη ανακοίνωση για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης, δίνει το περίγραμμα της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η δήλωση του υπουργείου αναφέρει:

«Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

»Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

»Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

»Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

»Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.

»Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr